NVIDIA, yapay zeka alanındaki yatırımlarını büyütmeye devam ediyor. H100 çipiyle sektörde büyük ses getiren şirket, yapay zeka pazarındaki hakimiyetini daha da pekiştirmek istiyor. Bu kapsamda “dünyanın en güçlü yapay zeka çipi” olarak adlandırılan NVIDIA Blackwell B200 tanıtıldı.
NVIDIA Blackwell B200 özellikleri
NVIDIA Blackwell B200, 208 milyar transistörü sayesinde 20 petaflop’a kadar FP4 hesaplama gücü sunuyor Daha da etkileyici tarafı ise iki B200 çipini tek bir Grace CPU ile birleştirerek GB200 süper çipini elde edebilmek oldu.
NVIDIA, GB200 süper çipinin, yapay zeka iş yüklerinde H100 çipine kıyasla 30 kat daha iyi performans sunabileceğini iddia etti. Ayrıca maliyet ve enerji tüketimini 25 kata kadar azaltabileceğini dile getirdi. Şirketin açıklamasına göre tek bir GB200 sadece bir kart boyutunda olacak
Mart ayında Xbox Game Pass’e eklenecek oyunlar belli oldu!
Xbox, Mart ayında Xbox Game Pass abonelik sistemine eklenecek yeni oyunların listesini yayınladı. İşte detaylar!NVIDIA, daha önce 8 bin Hopper GPU ile yapılan bir işin, sadece 2 bin Blackwell GPU ile yapılabileceğini dile getirdi. Ayrıca bu kümenin sadece dört megawatt enerji tüketerek yüzde 75 verim sağlayacağını ifade etti. 1,8 trilyon parametreli bir yapay zeka modelini eğitmek için kullanılabileceğini belirtti.
NVIDIA performanstaki sıçramayı 4-bit hesaplamalar yapabilen ikinci nesil transformatör motoru gibi şirket içi yeniliklere bağlıyor. Ayrıca 500’den fazla GPU’nun iletişim kurması için yeni bir 50 milyar transistörlü NVLink çipi de geliştirdi.
Şirket, birden fazla GB200 süper çipini büyük firmalar için bir araya getireceğini aktardı. NVIDIA, teknolojisinin artık “onlarca trilyon parametreye sahip modelleri eğitmek” için kullanılabileceğini iddia etti. Şirketin ilk olarak Amazon, Google, Microsoft ve Oracle gibi firmalara bu çipi sunması bekleniyor.
Tasarruflu hali 4 megawatt “saat” yazmamışlar. x24 saat 96 megawatt günlük tüketim. 2880 megawatt 30 günlük tüketim eder. 35,040 megawatt ise 365 günlük tüketim. Bu da sadece bir tanesi. İnekler sera gazı, karbon salınımı falan geldi de aklıma. Bunlara nükleer santral yetermi acaba ? Çılgınlık elektrikli araçlarla da beslenecek. Çok elektrik lazım çoook.