Geçtiğimiz Kasım ayında piyasaya çıkarılan Maximus platformu, profesyonel  kullanıcılara tek bir makinede eşzamanlı olarak karmaşık analiz ve görüntüleme yapma olanağı veriyordu.

Önceki nesil GPU’ları kullanan Maximus çözümleri, performans olarak üst seviyede olsa da, güç tüketimi ve ısı konusunda çok başarılı değildi. 

Nvidia, GTX 680 ile beraber Kepler mimarisini kullanan GPU‘larını piyasaya sürmüştü. Verimlilik konusunda son derece başarılı olan Kepler mimarisi, 2. nesil Maximus platformuna geldi. Böylece Maximus platformu en büyük handikapı olan sıcaklık ve yüksek güç tüketimi sorunlarından arındırılmış oldu.

Maximus teknolojisi, Nvidia Tesla ve Quadro ailesi iki kartın birleşiminden oluşuyor. 2. Nesil Maximus‘ta hesaplama işlerini Tesla K20 GPU‘su gerçekleştirirken, grafik ve render işlemleri için Quadro K5000 GPU‘su devreye giriyor. 

Bu ikiliyle beraber gerçek zamanlı simülasyon yapabilmek oldukça kolaylaşıyor. 

Kepler mimarisi tarafından güçlendirilen 2. nesil Maximus platformun hem görüntüleme hem de hesaplama olanaklarını iyileştirmektedir. Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz ısı ve güç tüketimi açısından da Kepler mimarisi Maximus’a çok büyük avantajlar katacak.

Nvidia Quadro K5000’ün Teknik Özellikleri:

Nvidia‘nın yeni amiral gemilerinden GeForce GTX 680‘deki GK100 GPU‘sunu kullanan ekran kartı, 1536 adet CUDA çekirdeğine sahip. 128 doku ünitesi ve 32 ROP birimiyle donatılan ekran kartı, 5.4 GHz hızında çalışan 4 GB DDR5 bellek ile geliyor. Ayrıca kartın bellek arabirimi 256 bit.

122 watt maksimum güç tüketimine sahip ekran kartı, diğer Kepler GPU‘ları gibi 28nm teknolojisiyle üretiliyor ve içerisinde 3.5 milyar transistöre yer veriyor. 

Bir önceki Quadro modeli olan 6000‘in 204 Watt çektiğini düşünürsek, 122 Watt ile daha yüksek performans sunan yeni nesil Quadro K5000‘ün önemini daha iyi anlayabiliriz.

Quadro K5000’in ek özellikleri ise şu şekilde:

  • Grafik ve video işlemleri başta olmak üzere CPU iş yükünü azaltırken kullanıcıya bellekteki 1 milyondan fazla dokuya referans verme olanağı sağlayan Bağımsız Dokulara destek.
  • FXAA/TXAA ile yenilenen kenar yumuşatma teknolojileri (Antialiasing modları)
  •  Tek bir  Quadro K5000 ile dörde kadar ekranı eşzamanlı olarak çalıştırabilme 
  • 60Hz hızda 3840×2160’a kadar çözünürlükler için Display Port 1.2 desteği

NVIDIA Tesla K20 GPU’nun Quadro K5000‘e göre watt başına 3 kata kadar daha fazla performans için SMX akış çoklu işlemci teknolojisi ve sadeleştirilmiş paralel programlama ve çok daha hızlı performans için Dinamik Paralellik ve Hyper-Q GPU teknolojileri gibi ek geliştirmelere sahip.

Yeni NVIDIA Quadro K5000, 2.249 dolar fiyata sahip olacak. Ayrıca Nvidia Tesla K20 GPU‘su da 3.199 dolar fiyata sahip.  Maximus teknolojisinden yararlanmak için iki kartı satın aldığınızda ise fiyat 5448 dolara çıkıyor. Bu fiyatlar global olarak belirlenen fiyatlar. Ülkemizde değişiklik gösterebilir. 

Yeni nesil Quadro K5000 ve Tesla K20 GPU‘su, Aralık gibi ülkemizde olacak.

:: Profesyonel ekran kartlarına ihtiyaç duyuyor musunuz? Bu tip kartlardan beklentileriniz neler?