İçeriğe geç
Haber Akışı SDNTV İnceleme Forum Yapay Zeka Akıllı Telefon Elektrikli Otomobil Oyun ShiftDelete.Net Global Teknoloji Haberleri Mobil Otomobil Donanım Savunma Bilim Sosyal Medya İnternet Giyilebilir Teknoloji Rehber Ürünler Sinema Dizi Akıllı Ev Motosiklet Mikromobilite Kripto Para Sağlık Teknolojileri Son dakika Yazarlar
  1. Ana sayfa
  2. Yapay Zeka

NVIDIA Kyber rafı 500 evlik elektrik çekecek

NVIDIA Kyber rafı Rubin Ultra NVL576 için 600 kW güç isteyecek; bu yaklaşık 500 ABD evinin tüketimi. Veri merkezleri neden hazır değil?

Ender Öztürk

okunma

NVIDIA'nın yapay zeka sunucu rafları
30 saniyede bu haberin özeti
  • NVIDIA'nın Rubin Ultra NVL576 için geliştirdiği Kyber rafı yaklaşık 600 kW elektrik çekecek.
  • Bu güç, ortalama tüketimle kabaca 500 Amerikan evine denk geliyor ve Blackwell rafının 5 katı.
  • Veri merkezlerinin elektrik ve soğutma altyapısı bu yoğunluğa henüz hazır değil.

Yapay zeka donanımında güç ihtiyacı hızla büyüyor ve NVIDIA Kyber rafı bunun en uç örneği olacak. NVIDIA CEO'su Jensen Huang'ın GTC 2025 etkinliğinde açıkladığına göre Rubin Ultra NVL576 sistemini taşıyacak sıvı soğutmalı Kyber rafı yaklaşık 600 kW elektrik çekecek.

Bu rakam, ABD Enerji Bilgi İdaresi'nin ortalama hane tüketimi verisine (sürekli yaklaşık 1,2 kW) göre kabaca 500 Amerikan evinin elektriğine denk geliyor. Karşılaştırma, Jessie Dong'un paylaştığı ve Wccftech'in aktardığı tahmini grafiğe dayanıyor.

NVIDIA raflarının yıllara göre güç ihtiyacı
Görsel: ShiftDelete.Net

NVIDIA Kyber ile raf başına güç nasıl arttı?

Grafiğe göre 2022'de yüksek yoğunluklu bir Hopper rafı yaklaşık 40 kW çekiyordu. 2024'te Blackwell NVL72 rafında bu değer 120 kW civarına çıktı. Kyber ise Blackwell'in yaklaşık 5 katı, ortalama bir kurumsal sunucu rafının (8 kW) ise 75 katı güç isteyecek.

Kyber'in ayrıca güç ve soğutma için yanında ayrı bir yan ünite taşıması bekleniyor. Bu nedenle tek bir Kyber rafı, veri merkezinde fiilen iki raflık alan kaplayabilir.

Veri merkezleri neden hazır değil?

Sorun yalnızca şebekeden yeterli kapasite almak değil; tesis içindeki elektrik dağıtımı ve soğutma da darboğaz oluşturuyor. Mevcut veri merkezlerini her rafa 600 kW verecek şekilde dönüştürmek çoğu durumda pratik değil. Bu yüzden yeni nesil yapay zeka sistemlerini ilk kuracak bulut sağlayıcıların, enerji hattından soğutmaya kadar baştan tasarlanmış tesislere ihtiyaç duyacağı belirtiliyor.

Kyber ne zaman geliyor?

NVIDIA, Rubin Ultra NVL576 ve Kyber rafının 2027'nin ikinci yarısında çıkacağını açıklamıştı. Ancak SemiAnalysis kaynaklı bir rapor, rafın orta kart tasarımındaki gecikme nedeniyle çıkışın 2028'e kayabileceğini öne sürüyor. NVIDIA bu iddiayı doğrulamadı.

Haberde hata mı var?Bize bildirin

Senin fikrin ne?

Sen olsan, evindeki elektriğin 500 katını çeken bir yapay zeka rafının enerji faturasını kimin ödemesi gerektiğini düşünürdün?

Yorumlar

İlk yorumu siz yazın.

Yorumlar yapay zekâ destekli ön elemeden geçer; son karar moderatördedir. Topluluk kuralları

Günün teknolojisi, sabah 08.00’de

Seçtiğiniz konularda günün 5 önemli haberi, her biri 30 saniyelik özetiyle. Reklamsız, tek tıkla ayrılırsınız.