NVIDIA, yeni yongaseti Tegra K1‘i CES 2014‘te tanıttı. İki farklı versiyonla gelecek Tegra K1‘de bunlar; 32-Bit destekli ve Cortex-A15 mimarili yongaseti ve 64-Bit destekli Denver mimarili diğerii.

Tegra K1 işlemci PC sınıfı en yeni oyun teknolojilerini destekleyerek Epic Games’ Unreal Engine 4 gibi gelişmiş oyun motorlarının çalıştırılabilmesini sağlayan yeni mobil standartlar getiriyor. Bilgisayarla görme ve konuşmayı tanıma uygulamalarını hızlandıracak gelişmiş bilgisayar becerileri sunuyor. Olağandışı verimliliği sayesinde de aynı güç seviyesindeki diğer mobil GPU’lardan daha yüksek performans sağlıyor.

 

Saat hızları 2.3 ve 2.5GHz

32-Bit destekli versiyonn şirketin önceki nesil yongaseti olan Tegra 4
altyapısına dayandığı belirtilirken 4+1 Cortex -A15 çekirdeğine sahip
yapıda yardımcı çekirdeğin, iş yükünün yoğunluğu ile bağlantılı şekilde
devreye girecek şekilde tasarlandığı belirtildi. İlginç bir detay olarak
uygulamalar çekirdeğin devreye girmesini kendisi sağlayabiliyor.
Versiyonun sunduğu saat hızı ise 2.3 GHz.

Grafikte ise 192 CUDA işlem birimli Kepler mimarisi yeni Tegra K1‘lerde yer alıyor. Kepler‘in NVIDIA GeForce ürünleri ile aynı yapıyı sunduğu da açıklanan bilgiler arasında. Boyutları küçülen mobil Kepler mimarisi, daha az enerji tüketimi özelliğiyle de dikkat çekiyor.

ARMv8 üzerinde

Diğer Tegra K1 versiyon ise NVIDIA‘nın ARMv8‘i üzerindeki Denver çekirdeği altında konumlanıyor. İki adet Denver çekirdeğine sahip versiyon bu şekilde 64-Bit desteği sunuyor. Bu versiyonun sunduğu saat hızı se 2.5 KHz.

Geçtiğimiz yıl Tegra 4 yongasetini pazara sunan NVIDIA, pek başarı elde edemeyen bu modülün devamını Tegra 5 olarak sürdürmeyi bile tercih etmemiş görünüyor, adeta yeni bir sayfa açmak istercesine Tegra 4‘ün geliştirilmiş versiyonunu Tegra K1 olarak adlandırdı NVIDIA. Bu arada yeni Tegra K1’in 32-Bit versiyonunun 2014’ün ilk yarısında sahne almaya başlaması bekleniyor. Teknoloji meraklıları 64-Bit versiyonlu aygıtlar için ise 2014‘ün ikinci yarısını bekleyecek.

:: NVIDIA’nın yenilikleri hakkında ne düşünüyorsunuz?