Kuantum bilgisayarlar uzun yıllardır tartışılıyor ve geliştiriliyor. Bu kapsamda halen daha tam anlamıyla bir kuantum bilgisayar teknolojisine sahip değiliz belki ama Nvidia ve Rolls Royce bu konuda ciddi adımlar atıyor. İki marka yaptıkları ortaklık ile Nvidia ekran kartlarını Rolls Royce’un jet motoru üretimi esnasında kuantum bilgisayarlarda kullanıyor ya da diğer bir ifadeyle taklit ediyor. İşte konuyla ilgili detaylar…

Nvidia ve Rolls Royce kuantum teknolojisi için birlikte çalışıyor!

Grafik kartları ile ön plana çıkan Nvidia kuantum bilgisayar teknolojileri için Rolls Royce ile birlikte çalışıyor. İki firma güçlerini birleştirerek jet motoru üretiminde bir kuantum bilgisayarı taklit ediyorlar. Evet taklit ediyorlar çünkü şu anki teknoloji tam anlamıyla bir kuantum bilgisayar üretimine yetmiyor. Fakat bir kuantum bilgisayarın neler yapabileceğini görebiliyoruz.

rolls-royce motor

Rolls Royce uçaklar için ürettiği jet motorlarının üretiminde bu kuantum bilgisayarlar kullanmaya çalışıyor. Çünkü şu an piyasada bulunan en güçlü bilgisayarlar bile bir jet motorunun ürettiği güç ile uçağın nasıl havalandığını hesaplarken zorlanıyor. Bu yüzden kuantum bilgisayar teknolojisinin özellikle havacılık sektöründe yer alması zorunlu.

Bu geminin yelken yerine güneş panelleri var!

Bu geminin yelken yerine güneş panelleri var!

Norveçli Hurtigruten firması, geçtiğimiz gün türünün ilk örneği olan sıfır emisyonlu gemi planlarını açıkladı.

Rolls Royce ilk etapta kullandığı kuantum bilgisayarları için Nvida’nun A-100 adlı GPU’larını kullandı. Şu an için isim olarak kuantum bilgisayar unvanını alabilirler. Ancak donanım olarak baktığımızda gerçek anlamda kuantum bilgisayar olduklarını söylemek zor. Daha çok kuantum bilgisayarcık gibi. Bunun sebebiyse gerçek kuantum bilgisayarlara kıyasla bu cihazların sadece birkaç düzine kuantum bitlerinin bulunması. Bu da yapılan hesaplamalara tam olarak güvenilir dememize engel oluyor.

Fakat iş Rolls Royce’un algoritmasına geldiğindeyse gerçekten bir kuantum temeli diyebiliriz. Markanın sahip olduğu HHL tabanlı algoritma CFD simülasyonlarını önemli ölçüde hızlandırma potansiyeline sahip ancak henüz onu çalıştıracak bir kuantum bilgisayarımız yok. Bu sebeple Nvidia ile yapılan ilk testler ve iş birliği büyük önem arz ediyor.

Nvidia'nın Çin için ürettiği A800 GPU'sunun performansı belli oldu!

Peki siz kuantum ve kuantum bilgisayar teknolojisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce geleceğin mühendislik temelleri bu bilgisayarlar mı olacak? Görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın…