Yürüttüğü farklı seçim kampanyasıyla dünyanın sempatisini kazanan ve bu sayede Amerikan Başkanlığı koltuğuna oturan Barrack Obama görevi başındayken bu kadar ilgi çekemedi.

Değişim temalı sloganıyla herkesin güvenini kazanan Obama, verdiği sözleri tam anlamıyla yerine getiremeyerek Amerika halkının gözündeki imajının değişmesine neden oldu. Her hareketi eleştirilen ve ekonomik krizi yeterince dikkate almamakla suçlanan Obama, yeni projesiyle hem tarihe geçecek hem de ABD vatandaşlarının nefretini kazanacak.

Dünyadan 3 milyon km uzağına gidecekler

Geçtiğimiz Nisan ayında uzaya daha fazla yatırım yapacağını açıklayan ABD Başkanı yeni projesi için aradığı desteği en sonunda buldu. Senatörler Obama‘nın uzay projesi için gerekli kaynağa onay vereceğini açıkladı. Şimdi programın önündeki en büyük engellerden biri şu anda tasarının senatonun onayından geçmesi.

Peki Barrack Obama‘nın başlatacağı bu programın içeri ne olacak?

2025 yılına kadar sürecek olan bu programda amaç dünyaya en yakın astreoite iniş yapabilmek. İlk siyahi Amerikan Başkanı unvanına sahip olan Obama bu programla birlikte tarihe bir kez daha geçmeyi hedefliyor. ABD başkanının bu projesi halktan farklı tepkiler aldı.

{pagebreak::Amerikan halkı ne düşünüyor?}

Amerikan halkı ne düşünüyor?

50 yıl önce Başkan Kenndy Ay’a insan yollama programını başlatmıştı. Barrack Obama’nın astreoit projesi ise bilim ve havacılık tarihi için ikinci büyük adım olarak değerlenidiriliyor. Ancak, bu büyük projeye halkan ve bilim adamlarından gelen tepkiler bir birlerinden oldukça farklı.

ABD vatandaşlarının bir kısmı başkanlarının bu kararına tam destek veriyor. Bu denli büyük bir projenin gerçekleşmesinden dolayı mutlu olan bu kesim ‘Uzayın Başkanı Obama‘ adlı bir kampanya bile başlattı. Öte yandan ise muhalif gruplar Amerikan Başkanı’nı fazla bilim kurgu izlemekle suçluyor.

Projeyi, Bruce Wills’in oynadığı Armageddon adlı filme benzeten muhalifler Obama’nın gözünü uzaya dikmeden önce dünyadaki sorunları çözmesi gerektiğini belirtiyor. Komuoyunda bu tartışmalar yaşanırken, ülkedeki bilim adamları da olayı farklı noktalardan değerlendiriyor.

{pagebreak::Bilimadamları neler dedi?}

Bilimadamları neler dedi?

Bilim dünyası da Obama‘nın uzay projesi için ikiye bölünmüş durumda. Uzmanların bir kısmı Başkan’ın isteklerinin günümüz teknolojisiyle imkansız olduğunu belirtti. Obama’nın hayalini paylaşan diğer bilim adamlarıysa, 2025 yılına kadar bu yolculuk için yeterli gelişmelerin sağlanabileceğini düşünüyor.

Astreoit Programı‘yla ilgili basının sorularını yanıtlayan Amerikan Uzay ve Havacılık Enstitüsü Başkanı Mark Lewis  Obama’nın programının destekçisi olduğunu açıkladı. Lewis, teknolojimizin yetersiz olduğuyla ilgili görüşleri sert bir dille eleştirdi.

Enstitü Başkanı, insanlığın bu düşünceyle her zaman yeni teknolojiler bekliyeceğiniz ancak bu süreçte asla adım atacak cesareti kendinde bulamayacağını düşündüğünü belirtti.

NASA‘da daha önce insanlı uçuşlar konusunda çalışmış bir mühendis olan Dan Adamo ise tecrübelerine göre olayı yorumladı. Adamo böyle büyük bir projenin gerçeleşmesi için uzay mekiğinden öte bir aracın tasarlanması gerektiğini düşünüyor.

Mekiklerin sadece dünya etrafında dolaşmak için yapıldığını belirtten Adamo astronotların hayatlarındaki en zorlu ve tehlikeli yolculuk için kendilerini hazırlamaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

{pagebreak::NASA neler düşünüyor?}

NASA neler düşünüyor?

Barrack Obama geçtiğimiz aylarda NASA yetkileriyle yaptığı bir toplantıda astreoit görevi için kurumdan dev bir roket yapmasını istemişti. Ancak Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi Başkanlığı Obama’ya bu isteğini değerlendirmeye aldı.

NASA’nın danışma kurulunda çalışan Ray Colladay projenin insanlık için büyük bir adım olduğunu ancak bilim dünyasının bu konuda büyük engellerle karşılaşacağını da belirtti. Colladay projenin önündeki en büyük engellin maddi sıkıntılar olacağını belirtiyor. 

Ufak bir araştırma sonucunda görüyoruz ki George Bush döneminde Ay‘a gitmek için hazırlanan uzay araçlarının her biri ortalama 9 milyar dolara yapıldı. Ay ile dünya arasındaki mesafe 380 bin kilometreyken uzmanlar en yakın astreoitin 8 milyon kilometrelik bir mesafede olduğunu söylüyor.

Aradaki bu devasa mesafe farkı masraflarında aynı oranda artmasına neden olacak. NASA projeyi eğitim tekerleklerini çıkartarak bisikler sürmek gibi bakıyor. Kurumda çalışan uzmanlar bunun atılması gereken bir adım olduğu konusunda hem fikir ancak proje konusunda herkes temkinli davranıyor.

Eski Apollo astronotlarından Rusty Schweickart, tecrübelerine dayanarak bir astreoite iniş yapmanın neredeyse imkansız olduğunu savunuyor. Schweickart bu uzun yolculuk sırasında astronotların yaşamlarının da düşünülmesi gerektiğini de açıklamalarına ekledi. Eski astronot yolculağı çıkacakların hayatta kalması için, gerekli yiyecek ve içeceğin nasıl sağlanacağına da dikkat çekti. Rusty Schweickart bu yolculuğun yıllarca süreceğini ve çok tehlikeli olduğunu da belirtti.

{pagebreak::ABD’in orada ne işi var?}

ABD’in orada ne işi var?

Projenin karşılaşacağı büyük sorunlar göz önüne alındığı zaman Barrack Obama‘nın gerçekten hayal perest olduğunu düşünebilirsiniz. Sıradan bir uzay aracının bile ortalama 5 yıl sürede yapıldığı düşünülürse bu denli büyük bir roketin yapımının ne kadar sürebileceği de ortada.

Amerika 2025 yılına kadar 4 farklı Başkanlık seçimi görecek. Senato ve Obama projeyi başlatsa bile ülke ekonomisini zor duruma sokacak bu maceranın göreve gelecek Başkan’lar tarafından iptal edilme tehlikesi de bulunuyor. Peki daha Mars‘a bile gidemezken Amerika neden bir astreoitin peşine düşmeye karar verdi?

Bu sorunun cevabı ise tarihte gizli. Amerika daha önce de değerli kaynak arayışı için çeşitli işgaller ve yolculuklar yapmıştı. Dünya kaynaklarının sınırlı olduğu düşünülürse ABD’in bu yaptığı geleceğe yönelik bir ekonomik plan. Trilyonların haracanacağı proje yeni kaynak arayışları için olacak. 

ABD’in soğuk savaşta başlattığı Ay’a koloni kurma hayali bu projeyle birlikte bilim kurgu yazarlarının bile düşünemeyeceği kadar gerçekçi olacak. Avrupa’da yaşanan ekonomik krizler sonucun yeni kıtaya yerleşen kolonilerin kurduğu Amerika Birleşik Devletleri aynı durumu tekrar gerçekleştirmenin peşinde.

Küresel ısınma ve dünya kaynaklarının hızlıca azalmasını umursamayan ABD tüketim toplumu gezegenimiz kurtarılamayacak kadar hasar aldığı vakit uzay kolonisi programlarını da hayata geçirecek. Barrack Obama ABD’in bu büyük hayali için tarihi adımı projeyi tasarlayarak attı.

:: Amerika sizce 2025 yılında size gerçekten bir astreoitte ayak basabilecek mi? Projenin arkasında kolonileşme çalışmaları mı var?