SSD‘ler son günlerin en popüler donanım güncellemelerinden biri haline geldi. Çünkü piyasadaki mekanik hard diskler, hızlı donanım bileşenlerine ayak uyduramıyorlar ve bilgisayara büyük bir darboğaz oluşturuyorlar.
Eğer son yıllarda aldığınız çift çekirdekli bir işlemciniz, 4GB ve üzeri RAM kapasiteniz varsa, sistemi güncellemek yerine SSD almak daha hissedilebilir bir performans artışı sunacaktır. Çünkü yeni alacağınız işlemci de hard disk darboğazına takılacak ve bilgisayarın açılışından, uygulamaların açılmasına kadar her açıdan hard diske ayak uyduracak.
SSD‘lerin kapasitesi de bu noktada önemli. 32, 64, 128, 256 ve 512 diye giden kapasiteli ürünler piyasada bulunuyorlar. Zaten fiyatları yüksek olan SSD’lerin, kapasitesi arttıkça da fiyatları daha da yükseliyor.
İncelediğimiz OCZ Synapse Cache 64GB‘lık bir SSD. Bu yüzden alınabilir fiyat aralığında. Ayrıca Sata III 6 platformunu desteklemesi de cabası.
64GB’lık hızlı bir SSD, normal bir kullanıcı için oldukça yeterli bir kapasite. İşletim sistemi kurulumu, önemli uygulamaların kurulumu ve 2 – 3 oyun kurulumu yaplabilecek bir kapasite. Özellikle online oynadığınız oyunları SSD’ye kurmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü yükleme süreleri oldukça aşağı düşüyorlar. Neyse sözü fazla uzatmayalım ve incelememize başlayalım.
{pagebreak::2}
Kutu İçeriği:
OCZ Synapse Cache 64‘ün etkili bir kutu tasarımı bulunuyor. OCZ, RAM‘lerinde olduğu gibi görsel olarak da insanlara hitabı iyi biliyor. Özellikle kutu içerisinden çıkan “MY SSD IS FASTER THAN YOUR HDD” sticker’ı oldukça hoşuma gitti. SSD kullanıcıların kasasında olması gereken güzel bir ayrıntı.
2.5 inçlik SSD’yi 3.5 inç’e dönüştürmeye sağlayan aparat ve vidaları da kutu içerisine konumlandırılmış. Tüm bunlar kutu içerisine atılmamış, hoş bir siyah süngerimsi alana gizlenmiş.
{pagebreak::3}
Ürünün Görünüşü:
OCZ Synapse Cache SSD 64GB, klasik SSD görünüşüne sahip. Mat siyah renkte olması bence güzel bir detay. Hafif yapısı ile notebook, ultrabook ve netbook modellerinde de kullanılabilir. Ayrıca 3.5 dönüştürücüsü ile bilgisayar kasalarınızda da kullanabilirsiniz.
{pagebreak::4}
Performans Testleri:
Test Sistemi:
Intel Core i7 3690X @ Default Mode – Water Cooled
Intel DX79SI X79 Anakart
2X2GB DDR3 2000 MHz RAM
AMD Radeon HD 6970
High Power 700 Watt PSU
Windows 7 SP1 64bit
HD Tach:
Ortalama 336 MB/sn değeri elde ettiğimiz testte gecikme oranı 0.1 ms.
HD Tune:
Hard disk testlerinin vazgeçilmezi HD Tune’da değerler HD Tach ile benzer. Minimum 269.2 MB/sn, maksimum 342.5 MB/sn değeri elde ediyor. Bu testte de gecikme oranı 0.1ms.
CrystalDisk Benchmark:
CrystalDisk Benchmark diğer testlere göre biraz daha ağır bir test platformu. Burada da iyi değerler yakalıyor.
{pagebreak::5}
Teknik Özellikler ve Sonuç:
Teknik Özellikler:
Maksimum okuma hızı: 550 MB/sn
Maksimum yazma hızı: 490 MB/sn
Rastgele yazma hızı: 75.000 IOPS
Tipi: MLC NAND Flash
Aktif güç tüketimi: 2.7w
Pasif güç tüketimi: 1.5w
Ağırlık: 79gram
Boyutlar: 2.5 inç 98x 69.9 x 9.1mm
MTBF: 2milyon saat
Garanti Süresi: 3 sene
Fiyatı: 350 – 450 TL aralığı
Sonuç:
SATA II arabirimi saniyede maksimum 300 mb veri taşıyabiliyor. İncelediğimiz OCZ Synapse Cache 64 ise ortalama 336 – 340 MB/sn değerlerinde. Tabi anlık olarak daha yüksek değerleri görebiliyor, biz ortalamalardan bahsediyoruz. Ayrıca herşey sentetik benchler değil tabi. Sonuçta SATA III 6Gbps desteğinin işe yaradığı bir model.
SATA III destekli bir anakartta kullanabilirsiniz fakat SATA II desteği de var. Orada skorlarınız biraz daha az çıkacaktır. 290MB seviyesinde çakılı kalacaktır.
Bazı firmaların kapmanyaları ya da indirimli satışları ile daha aşağı düşebilen fakat ortalama 350-400 lira aralığındaki fiyatı ile alınabilir bir SSD. Çünkü okuma yazma hızı ayrıca rastgele erişim hızı açısından oldukça başarılı bir ürün. Bilgisayarınızdaki performans farkını en az yarı yarıya geliştirecek bir ürün.
:: SSD kullanıyor musunuz ya da geçmeyi düşünüyor musunuz?
Bende OCZ nin 120 gb sata2 olanını aldım. 285 okuma ve yazma, benim anakart sata2 desteklediği için, ama tavsiye ederim muhteşem hız aylardır aynı hızda çalışıyor ne driver yükledim nede başka bişey, direk sata kablosuyla taktım hemen yükledim windows 7 , windows xp de sorun çıkardı anlamadımda
64GB ve 400 lira mı? 64 gb neye yararki
Askerlik dönüşü Notebook için SSD almaya karar verdim.
bana 32gb bile yeter biraz daha alınabilir fiyatlara inmesini bekliyorum
120 gb daha az kapasite de ssd almayın pişman olursunuz
o fiyata ayni performansa sahip 120gb alinir yahu nasil fiyat performans urunu bu
Şunun piyasasını bir düşüremediler millete 64 gb kaskallıyorlar birde şaka gibi.
Tecrübe konusuyo gıbı hıssettım
bunun neresi fiyat performans arkadas o paraya 120gb vertex3 alinir
yok ben direk 120 gb almıştım ama çevremdeki bir çok kişi çok sıkıntı çekti
Şu anda 120 gb ın 22 gb boş duruyor sadece windows 7 ve pes2012, gta4, driver sf, fm2012 yüklü
çoktan geçtim bile 🙂 OCZ sata 3 240 🙂
Arkadaşlar bunu NCompiting sistemi gibi bir bilgisayardan 5’e çoğaltma yöntemiyle kullanabilir miyim?
350-400 liraya 120 gb sata3 ssdler var. fiyat/perf ürünü olmamış.
“OCZ Synapse Cache”
Adı üstünde, bu SSD intel smart response’da olduğu gibi mekanik diske yüklenen işletim sistemi ve diğer yazılımlara caching yaparak, mekanik diske hız kazandırmak için üretilmiş. Yani standart bir SSD değil ve OCZ Synapse Cache’i standart bir SSD gibi kullanamazsınız.
Testi yapan arkadaş hiç merak etmemiş mi? İncelenen SSD 64 GB olmasına rağmen, neden Crystal Disk Mark ve HD Tune’da 30 GB gözüküyor?
Ya caching testleri 🙂
OCZ 64GB synapse cache ürünü pc me taktım.OCZ nin sitesindeki kurulum videosuna göre gerekenleri yaptım.Baştan yeni birim olarak görünen ssd , proğramı yükledikten sonra ortalıktan kayboluyor ve disable olarak göründüğü için bir işe yaramıyor.Ürünü disable konumundan bir türlü çıkaramadım.
ya bu cache olarak kullanılıyor mekanik hdd nin yanında ikincil önbellekleme yapan disk olarak yani bunu niye belirtmemişler buna Windows kurulmaz arkadaşlar. bi ikincisi insan Windows boot süresini falan test eder. ne biçim bir inceleme olmuş