SSD‘ler son günlerin en popüler donanım güncellemelerinden biri haline geldi. Çünkü piyasadaki mekanik hard diskler, hızlı donanım bileşenlerine ayak uyduramıyorlar ve bilgisayara büyük bir darboğaz oluşturuyorlar.

Eğer son yıllarda aldığınız çift çekirdekli bir işlemciniz, 4GB ve üzeri RAM kapasiteniz varsa, sistemi güncellemek yerine SSD almak daha hissedilebilir bir performans artışı sunacaktır. Çünkü yeni alacağınız işlemci de hard disk darboğazına takılacak ve bilgisayarın açılışından, uygulamaların açılmasına kadar her açıdan hard diske ayak uyduracak.

SSD‘lerin kapasitesi de bu noktada önemli. 32, 64, 128, 256 ve 512 diye giden kapasiteli ürünler piyasada bulunuyorlar. Zaten fiyatları yüksek olan SSD’lerin, kapasitesi arttıkça da fiyatları daha da yükseliyor.

İncelediğimiz OCZ Synapse Cache 64GB‘lık bir SSD. Bu yüzden alınabilir fiyat aralığında. Ayrıca Sata III 6 platformunu desteklemesi de cabası.

64GB’lık hızlı bir SSD, normal bir kullanıcı için oldukça yeterli bir kapasite. İşletim sistemi kurulumu, önemli uygulamaların kurulumu ve 2 – 3 oyun kurulumu yaplabilecek bir kapasite. Özellikle online oynadığınız oyunları SSD’ye kurmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü yükleme süreleri oldukça aşağı düşüyorlar. Neyse sözü fazla uzatmayalım ve incelememize başlayalım.

{pagebreak::2}

Kutu İçeriği:

OCZ Synapse Cache 64‘ün etkili bir kutu tasarımı bulunuyor. OCZ, RAM‘lerinde olduğu gibi görsel olarak da insanlara hitabı iyi biliyor. Özellikle kutu içerisinden çıkan “MY SSD IS FASTER THAN YOUR HDD” sticker’ı oldukça hoşuma gitti. SSD kullanıcıların kasasında olması gereken güzel bir ayrıntı.

2.5 inçlik SSD’yi 3.5 inç’e dönüştürmeye sağlayan aparat ve vidaları da kutu içerisine konumlandırılmış. Tüm bunlar kutu içerisine atılmamış, hoş bir siyah süngerimsi alana gizlenmiş.

{pagebreak::3}

Ürünün Görünüşü:

OCZ Synapse Cache SSD 64GB, klasik SSD görünüşüne sahip. Mat siyah renkte olması bence güzel bir detay. Hafif yapısı ile notebook, ultrabook ve netbook modellerinde de kullanılabilir. Ayrıca 3.5 dönüştürücüsü ile bilgisayar kasalarınızda da kullanabilirsiniz.

{pagebreak::4}

Performans Testleri:

Test Sistemi:

Intel Core i7 3690X @ Default Mode – Water Cooled

Intel DX79SI X79 Anakart 

2X2GB DDR3 2000 MHz RAM

AMD Radeon HD 6970

High Power 700 Watt PSU

Windows 7 SP1 64bit

HD Tach:

Ortalama 336 MB/sn değeri elde ettiğimiz testte gecikme oranı 0.1 ms.

HD Tune:

Hard disk testlerinin vazgeçilmezi HD Tune’da değerler HD Tach ile benzer. Minimum 269.2 MB/sn, maksimum 342.5 MB/sn değeri elde ediyor. Bu testte de gecikme oranı 0.1ms.

CrystalDisk Benchmark:

CrystalDisk Benchmark diğer testlere göre biraz daha ağır bir test platformu. Burada da iyi değerler yakalıyor.

{pagebreak::5}

Teknik Özellikler ve Sonuç:

Teknik Özellikler:

Maksimum okuma hızı: 550 MB/sn

Maksimum yazma hızı: 490 MB/sn

Rastgele yazma hızı: 75.000 IOPS

Tipi: MLC NAND Flash

Aktif güç tüketimi: 2.7w

Pasif güç tüketimi: 1.5w

Ağırlık: 79gram

Boyutlar: 2.5 inç 98x 69.9 x 9.1mm

MTBF: 2milyon saat

Garanti Süresi: 3 sene

Fiyatı: 350 – 450 TL aralığı

Sonuç:

SATA II arabirimi saniyede maksimum 300 mb veri taşıyabiliyor. İncelediğimiz OCZ Synapse Cache 64 ise ortalama 336 – 340 MB/sn değerlerinde. Tabi anlık olarak daha yüksek değerleri görebiliyor, biz ortalamalardan bahsediyoruz. Ayrıca herşey sentetik benchler değil tabi. Sonuçta SATA III 6Gbps desteğinin işe yaradığı bir model.

SATA III destekli bir anakartta kullanabilirsiniz fakat SATA II desteği de var. Orada skorlarınız biraz daha az çıkacaktır. 290MB seviyesinde çakılı kalacaktır.

Bazı firmaların kapmanyaları ya da indirimli satışları ile daha aşağı düşebilen fakat ortalama 350-400 lira aralığındaki fiyatı ile alınabilir bir SSD. Çünkü okuma yazma hızı ayrıca rastgele erişim hızı açısından oldukça başarılı bir ürün. Bilgisayarınızdaki performans farkını en az yarı yarıya geliştirecek bir ürün. 

:: SSD kullanıyor musunuz ya da geçmeyi düşünüyor musunuz?