Office programları diyince aklınıza hemen Microsoft‘un serileri gelse de firma piyasada bu konuda tek değil. Açık kaynak kodlu Office yazılımları Microsoft’un serisine ilginç bir alternatif oluşturuyor.
Geliştirilmeye açık olan bu programlar, ücretsiz oldukları için MS Office’e para veremeyecek olanlar için oldukça iyi bir seçenek.
Yeni Bir Rakip mi Doğuyor?
OpenOffice‘in de giderek kendi içinde tekelleşmiş bir sistemi olması bu programa da alternatif yazılımların üretilmesini sağladı. Anlaşmazlık yüzünden ayrılan yazılımcı ekibi şu sıralar yeni çocukları olan LibreOffice üzerinde çalışıyor.
Şu sıralar beta testinde olaf LibreOffice, bakın Microsoft’un serisini zorlayabilecek mi?
{pagebreak::Paketin İçinde Hangi Programlar Var?}
Paketin İçinde Hangi Programlar Var?
LibreOffice 3.3 şu anda beta sürümüyle piyasada bulunuyor. Bu ücretsiz programı yüklediğiniz zaman, Word, Excel, PowerPoint’e eşit içeriklere sahip oluyorsunuz.
Bu alt programlara bir ana menüden ulaşabiliyorsunuz. LibreOffice‘in içerisinde bir formül hesaplayıcı ve akademik açmalar için kullanılabilecek data bankası da bulunuyor. Programla çizim yapma şansınız da var…
{pagebreak::Dil Desteği }
Dil Desteği
Word’ü birçok ev ve iş yerinde tercih ettiren en büyük özelliği ise imla hatalarını düzeltebilmesi. LibreOffice 3.3 Beta’da bu özellik bulunmuyor. Ancak, program Türkçe içeriği tanıyabiliyor.
{pagebreak::Text Yazıcısı }
Text Yazıcısı
Office yazılımları arasında en çok tercih edilen program olan Word, LibreOffice‘de Text Document adıyla anılıyor. İlk başta ekrana gelen menüler arasından seçebileceğiniz program oldukça basit bir arayüze sahip.
Font değiştirme, karakter ayarları, paragraf belirleme gibi önemli özelliklere ekranın sağ tuşuna tıklayarak ulaşabiliyorsunuz.
Ancak, programın yazıyı bir karenin içerisinde yazması biraz rahatsız edici. Word‘de bulunan ekstra grafikler ve eğlenclei özelliklere bir nebze olan bu yazılımda da yer verilmiş.
Programda yazdığınız dosyayı, evrensel text uzantılarıyla kaydedebiliyorsunuz. Ayrıca, bu yazıyı Office sürümlerine uygun olarak kaydet seçeneği de bulunuyor. Ancak program her zaman bu işlemi başarıyla yerine getiremiyor.
{pagebreak::Excel Alternatifi }
Excel Alternatifi
Özellikle iş yerlerinin daha çok tercih ettiği Excel, LibreOffice içerisinde Spreadsheet olarak anılıyor. Temel olarak Excel ile benzerliği dikkat çeken Spreadsheet ekranında sade bir tasarım kullanılmış.
Excel ile olan benzerliği sayesinde bu program kullanmak daha kolay. Grafik hazırlama, formül girme, hesap yapma gibi özellikler program içerisinde bulunuyor.
Macro hazırlama şansınız olan programın grafik ve resim özellikleri Excel kadar gelişmiş değil. Yine de basit ihtiyaçlarını karşılayacak olan yazılım, sadece Excel kullanmak için Office alanlar için iyi bir alternatif olacak.
{pagebreak::Diğer Office Programlarıyla Uyumu }
Diğer Office Programlarıyla Uyumu
Microsoft ve açık kaynaklı program yazıcıları arasında yaşanan savaş en çok kullanıcıları etkiliyor. Çünkü, her program kendi kullanımını artırmak için rakibinin dosyalarını açarken zorluk çıkartıyor.
Peki, LibreOffice bu konuda ne kadar özgürlük sunuyor? Programla ilk önce, bir Office 2007 dosyasını açtık. Bazı özel karakterler dışarısında sorun olmadan doyaya ulaşabildik. Daha sonra ise LibreOffice ile bir dosya hazırlayıp bunu kaydettik.
Program da her ne kadar Office 2003 ya da 2007‘e uygun olarak kaydet adlı bir seçenek içerse de yine de bu işlev her zaman gerçekleşemeyebiliyor. Bu yüzden, program sizi evrensel dosya türlerine yönlendiriyor.
Office 2007’de LibreOffice dosyalarını açmaya çalıştığımız zaman bir kaç ufak ayar dışında hiç bir sorun yaşamadık. LibreOffice bu konuda oldukça başarılı.
Son Söz Olarak, LibreOffice Microsoft’un programları kadar geniş çapta olmasa da özellikle öğrenciler ve ufak işletmeler için faydalı özelliklere sahip.
Beta’da olan birkaç hatanın düzelmesiyle birlikte program OpenOffice için iddialı bir rakip olacak. LibreOffice’i indirmek için bu linke tıklayabilirsiniz.
:: Microsoft Office yerine hangi program paketini kullanmayı tercih ediyorsunuz?