Corona virüsü pandemisi ilan edilmişken, artık birçok kişi hasta olmaya korkar hale geldi. Bir burun akıntısı ya da bir öksürük bizi iyice tedirgin ediyor. Acaba hasta oldum mu, endişesi yaşatan şu an içinde bulunduğumuz duruma bilim ve teknolojiden ardı ardına yeni buluşlar geliyor. Şimdiki buluş bir öksürük ölçer niteliği taşıyor. Etraftaki kişilerin öksürük sayısını ölçen bu cihaz, kişinin hasta olabileceğini ya da yalnızca kuru öksürük olduğunu aktarabiliyor. Peki, öksürükten hastalık tespiti yapılabilir mi?
Travmatik anıları hafızamızdan silmek mümkün mü?
Öksürükten hastalık tespiti yapılabilir mi?
Yapay zeka artık bir numaralı çözüm odağı haline geldi. Yapay zeka topluluğu ise Corona virüsü pandemisine karşı koymak için yeni fikirler geliştiriyor. Virüsün protein yapısı baz alınarak kişinin öksürüğünün tehlikeli bir virüs mü barındırdığını yoksa sıradan bir öksürük mü olduğunu tespit eden sistemler üzerinde çalışılıyor.
Akıllı sistemler ve bilgisiyar biliminin ortaklaşa çalışmasıyla, öksürük sayısını sayma süreci otomatikleşebilir ve uzmanların istatistik bilgi toplamasının da önü açılabilir. Solunum yolu hastalıklarının yayılmasının önüne geçebilecek ve aynı zamanda Corona virüsü gibi salgınların bu kadar yayılmadan önce tespitinin yapılması sağlanabilir.
ABD’deki Massachusetts Amherst Üniversitesi’nde araştırmacılar da tam bu sistem üzerinde çalışıyor. FluSense adlı buluş bir makale ile duyuruldu. Sistemin, hastanelerde ve sağlık hizmeti sunulan kuruluşlarda kullanılması üzere, solunum yolları hastalıklarını tespit edebilen sağlık cihazlarının geniş kapsamda kullanılabileceği söyleniyor.
Peki söz konusu buluş nasıl çalışıyor? Termal kamera ile vücudun yaydığı ısı algılanıyor sonrasında ise bu ısıyı algılayan termal kameranın yanında bir de mikrofon sesleri kaydediyor. Toplanan bilgilerin işlenmesi için akıllı sistemlere gönderilen veriler, öksürük seslerini tanımlıyor ve eğitilmiş yapay zeka ile birlikte özel bir sisteme aktarılıyor. Aktarılan verileri yorumlayan ve inceleyen bilim insanları sistemin geleceğinin olduğunu söylüyor.
Dört farklı veri seti özel sistemler ile eğitilen yapay zeka, bunun yanında yedi ay boyunca çalışma yapan üniversite ekibi, FluSense ile birlikte 21 milyon ses örneği topladı ve yüzde 81 oranında doğru bir şekilde öksürüğü tespit ettiği görüldü. Bu sayede öksürük sayısı hem sayılmış oluyor hem de kişinin hastalığı olup olmadığı tespit edilebiliyor. Bu buluş eğer geliştirilirse birçok solunum yoluna bağlı salgın hastalık pandemi noktasına gelmeden müdahale edilebilir.
sonunda tanıdık yüzlerin haberleri
türkiyeye gelse onu bile küçümserler
bir an önce kullanılmaya başlasa keşke
hadi inşallah