Bilimin ulaşabileceği ve bilimin yapılabileceği noktalar herkes için farklı olabiliyor. Bu sefer de bir öğrenci tarafından okul ortamında küçük de olsa nükleer bir füzyon reaktörü geliştirildi. 17 yaşındaki öğrenci, Genişletilmiş Proje Niteliği’nin (EPQ) bir parçası olarak geliştirdiği nükleer füzyon reaktörü sayesinde plazma üretmeyi başardı. İşte detaylar…
Nükleer füzyon reaktörü, Cambridge Bilim Festivali’nde de sergilendi
Cesare Mencarini isimli öğrencinin geliştirdiği bu reaktör, okul ortamında inşa edilen tek nükleer reaktör olarak da kayıtlara geçti. Geçtiğimiz aylarda da Cambridge Bilim Festivali’nde sergilenen reaktör, birkaç ay önce plazma üretmeyi başardı.
Projenin başında ve proje süresince öğretmenlerini ikna etmenin zor olduğunu belirten Mencarini, fakülte üyelerinin bu projenin tehlikelerinden dolayı sorumluluk almak istemediklerini ekledi. Ancak 18 ay süren projenin sonunda küçük bir nükleer reaktör geliştirmeyi ve plazma üretmeyi başaran Mencarini şunları söyledi: “Kolej , EPQ’mda da kullandığım bu projenin tehlikeli olduğundan başlangıçta endişeliydi . Ancak, tam risk değerlendirmeleri yaptık ve personel çok destekleyiciydi.”
Dünyanın ilk kompakt nükleer reaktörü 8 yıl susuz çalışacak!
İtalya’dan gelen Mencarini, Cardiff Sixth Form College’da matematik, kimya, ve fizik derslerini aldıktan sonra reaktörün potansiyelini Imperial College, Bristol, ve Bangor üniversiteleri sayesinde ortaya çıkardı. Ayrıca belirtilene göre bu reaktör A-Level sonuçlarında A* almayı başardı.
Reaktörün amacının füzyon için gerekli koşulları sağlaması olduğunu ekleyen Mencarini, atomları yeterince ısıtmak için yüksek voltaj kullandığını açıkladı. Mühendislik alanında bir gelecek hedefleyen öğrencinin Bristol Üniversitesi’nin Arayüz ve Analiz Merkezi’nde çalışma isteğinin olduğu da belirtildi.
Haziran ayında plazmaya ulaşan reaktörü Mencarini kendi hesabından şöyle duyurdu:
“İki gün önce plazmaya ulaştım, bu harikaydı ve bundan dolayı çok mutluyum. Sistem, minimum 8E-3 Torr basınca ulaşmamı sağlayan Leybold Trivac E2 kaba işleme pompası sayesinde çalışıyor. Bu türbomoleküler pompa şu anda bir VAT Gaz Kelebeği Vanası ile izole edilmiştir. Daha sonra şebeke, 5kV Unilab güç kaynağına bağlı 30kV dereceli Yüksek Gerilim Beslemesine bağlanıyor, bu da füzyonu okulumda kullanmama olanak sağlıyor (2mA çıkışla sınırlı).”
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Büyük buluşlar küçük ortamlarda başlıyor.