Modern olimpiyatlarda en büyük başarıyı temsil eden altın madalya ilk olarak 1904 yılında Amerika’da düzenlenen oyunlarda kullanıldı. Günümüzde pek çok sportif organizasyonda kullanılan altın madalyanın ne kadarının altın olduğunu hiç merak ettiniz mi?

Olimpiyatta Kullanılan Fotoğraf Makineleri!

Rio’da devam eden 2016 Yaz Olimpiyatları’nda sporcular elde ettikleri altın madalyaların sevincini yaşarken, ekran başındaki izleyicilerin bir bölümü ise altın madalyanın maddi değerini merak etmiyor değil. 

Altın doğadaki en değerli elementlerden biri. Bugünkü değeri ve madalyanın büyüklüğü göz önüne alındığında olimpiyat altın madalyasının hatırı sayılır bir değerde olacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Altın madalyanın ne kadarı altın?

Altın madalyayı oluşturan elementlere baktığımızda ise durumun hiç de öyle olmadığını görüyoruz. Rio 2016 Olimpiyat Oyunları’nda sporculara verilen altın madalyaların sadece %1.2’si altından oluşuyor. Altın madalyanın geri kalan %98.2’si gümüşten oluşuyor.

16-08/19/rio1.jpg

Altın madalyanın maddi değeri bu nedenle sadece 565 dolar. Eğer madalyanın tamamı altından oluşsaydı fiyatı 21 bin doları bulacaktı. 

Rio Olimpiyat Oyunları’nda dağıtılan gümüş madalyaların tamamı gümüşten, bronz madalyanın ise %95’i bakırdan, %5’i çinkodan oluşuyor.

Görüldüğü üzere olimpiyat madalyaları maddi anlamda elle tutulur bir değere sahip değil. Fakat ülkeler oyunlarda başarılı olan sporcuları başarılarından dolayı ödüllendiriyor.

Türkiye’de ödüllendirme

16 Aralık 2013’te Resmi Gazete’de yayımlanan ödül yönetmeliğine göre, olimpiyatlarda birinci olan sporcular 1000 cumhuriyet altını (840 bin TL), ikinci olan sporcular 600 cumhuriyet altını (504 bin TL), üçüncü olan sporcular ise 300 cumhuriyet altını (252 bin TL)  ile ödüllendiriliyor.

:: Olimpiyatlarda dağıtılan altın madalyanın yapısı hakkında siz ne düşünüyorsunuz?