Bilgisayarınıza sadece işletim sistemi kurduğunuzda her şeyin tamam olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak asıl olay o andan itibaren başlıyor. Hem güvenli hem de yetenekli bir bilgisayarınız olsun istiyorsanız ona en uygun yazılımları kurmalısınız. İşini en iyi şekilde yapan ve çoğu ücretsiz olan bu yazılımları bir araya getirdik.
SDN Editörlerinin Olmazsa Olmaz Yazılımları
Firefox
Açık kaynak kodlu tarayıcı, sunduğu pratik çözümler, hız ve güvenlik sayesinde Internet Explorer‘a sizi muhtaç etmiyor. İnternete girmek istiyorsanız mutlaka Firefox ile başlayıp devam etmeniz önerilir.
:: Firefox’un son sürümünü indirmek için buraya tıklayın
{pagebreak::OpenOffice}
OpenOffice
Ofis belgelerinizi açmak ve düzenlemek için kullanabileceğiniz en başarılı açık kaynak kodlu ve ücretsiz yazılımlardan biri olan OpenOffice, Türkçe arabirimi sayesinde zorluk çekmeden kullanabileceğiniz bir program. Word, Excel gibi popüler yazılımların neredeyse aynısı bu pakette var.
:: OpenOffice’in son sürümünü indirmek için buraya tıklayın
{pagebreak::AntiVir}
AntiVir
Bilgisayarınızı kurduktan hemen sonra güvenlik yazılımlarını yüklemelisiniz. Ücretsiz ve sizi virüslerden koruyan bir anti virüs yazılımı istiyorsanız AntiVir’i mutlaka denemelisiniz.
:: AntiVir’i indirmek için buraya tıklayın
Ad-Aware
Güvenliğinizi sağlamak için kullanmanız gereken yazılımlardan biri de casusları engelleyen bir araç olmalı. Ad-Aware, ücretsiz sürümünde bunu başarıyla yerine getiadriyor ve bilgisayarınıza zarar vermek isteyen gözlerden sizi uzak tutuyor.
:: Ad-Aware’i indirmek için buraya tıklayın
{pagebreak::ZoneAlarm}
ZoneAlarm
Güvenliğinizi tamamlamanız için ihtiyacınız olan bir başka yazılım da firewall aracı. Deneyimi ve performansı ile akla gelen ilk isim olan ZoneAlarm, ücretsiz firewall aracı ile listede ilk sırada yer alıyor. Bu yazılım sayesinde hacker’lara geçit vermeyeceksiniz.
:: ZoneAlarm’ı indirmek için buraya tıklayın
{pagebreak::K-Lite Codec}
K-Lite Mega Codec Pack
Filmleri ve ses dosyalarını izlerken görüntüde ve senkronizasyonda bir problem yaşanmasını istemiyorsanız, en yeni codec’leri yüklemelisiniz. Tüm bu codec dosyalarını tek tek bulmak yerine K-Lite Mega Codec Pack kurmanız yeterli.
:: K-Lite Mega Codec Pack’in son sürümünü indirmek için buraya tıklayın
{pagebreak::7-Zip}
7-Zip
Sıkıştırılmış dosyaları açmak veya dosyaları sıkıştırmak (Zip’lemek de deniyor artık) için kullanabileceğiniz en iyi yazılımlardan biri de 7-Zip. Winzip ve WinRar bu konuda daha fazla bilinse de 7-Zip’in sunduğu seçenekler hem daha fazla hem de ücretsiz.
:: 7-Zip’i indirmek için buraya tıklayın
Irfanview
Resim dosyalarını izlemek için Windows’un size sunduğu seçenekler ihtiyacınızı karşılıyor gibi görünse de aslında bu imkanların çok daha fazlasını sunan yazılımlar var. Tıpkı IrfanView gibi. IrfanView sayesinde, resimleri izlemekle kalmaz, düzenleyebilir, formatlarını değiştirebilir hatta toplu işlemleri tek tıklamada gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik, Türkçe ve ücretsiz.
:: IrfanView’i indirmek için buraya tıklayın
Live Messenger
Hem Windows Vista hem de Windows 7 ile birlikte gelen MSN, artık eski kaldı. En yeni Live Messenger sürümünü kullanarak yeni imkanları kullanabilir ve hem daha estetik hem de daha kolay mesajlaşma yapabilirsiniz.
:: En yeni MSN’i indirmek için buraya tıklayın
Flashget
İnternet üzerinden yaptığınız indirme (Download) işlemlerini hızlandırmaya ne dersiniz? Bağlantınızı en iyi şekilde ve sonuna kadar kullanmak için iyi bir indirme yöneticisine (Download Manager) ihtiyacınız var. Bunun için Flashget kullanmalısınız. Ücretsiz ve başarılı.
:: En yeni Flashget’i indirmek için buraya tıklayın
{pagebreak::Winamp}
Winamp
Müzik dosyalarınızı çalmanız için Windows Media Player kullanıyorsanız, hem bilgisayarınıza hem de size yazık. Winamp, bu işi hem daha kolay hem de bilgisayarınızı yormadan yapıyor. Son sürümü sayesinde, en yeni formatları sorunsuz bir şekilde çalabiliyor. Pek tavsiye etmiyoruz ama video da oynatabiliyor.
:: En yeni Winamp’ı indirmek için buraya tıklayın
{pagebreak::Adobe Flash Player}
Adobe Flash Player
Web sitelerindeki Flash nesneleri oynatmak için bilgisayarınıza Adobe Flash Player‘ın kurulu olması gerekiyor. Bu yazılımın en yeni sürümü, H264 Codec destekleyen kaliteli videoları da oynatabiliyor. Web sitelerini sorunsuz gezmek istiyorsanız bu yazılımı mutlaka kurmalısınız.
:: En yeni Adobe Flash Player’ı kurmak için buraya tıklayın
{pagebreak::Adobe Reader}
Adobe Reader
PDF dosyalarını okuyabilmeniz için Adobe Reader‘ı kurmanız gerekiyor. Bu dosya biçimi, hem e-postalarda, hem web sitelerinde hem de e-kitaplarda sık sık kullanılıyor. Hatta bazı iş yazışmaları bile bu format üzerinden yapılıyor. Adobe Reader ile bu dosyaları kolayca açabilirsiniz.
:: En yeni Adobe Reader’ı Türkçe indirmek için buraya tıklayın
{pagebreak::Nero}
Nero
CD ve DVD yazmanız için Windows ile beraber gelen araçlar size tam çözüm sunmazlar. Bu konuda size yardımcı olabilecek en iyi yazılım; Nero. Türkçe arabirimi ve en yeni formatlara sunduğu destek ve yardımcı araçlarla birlikte mutlaka bulundurmanız gereken bir yazılım.
:: En yeni Türkçe Nero’yu indirmek için buraya tıklayın
{pagebreak::WinRar}
WinRar
En iyi sıkıştırma yazılımlarından biri olan WinRar, ISO dosyalarını açmakta da oldukça başarılı. Her ne kadar 7-Zip gibi ücretsiz bir alternatifi olsa da WinRar da sisteminizde bulunması gereken yazılımlardan biri. Son sürümü, çok çekirdekli işlemcileri de destekliyor ve Türkçe.
:: En yeni WinRar’ı indirmek için buraya tıklayın
{pagebreak::Deamon Tools Lite}
Deamon Tools Lite
Sanal CD ve DVD oluşturan bu yazılım, oyun oynamak isteyen bilgisayar kullanıcılarının imdadına yetişiyor. Aynı zamanda kalıp dosyalarını (ISO) gösterdiğiniz zaman sanki gerçek bir optik sürücüdeymiş gibi de çalıştırabiliyor.
:: En yeni Deamon Tools Lite’ı indirmek için buraya tıklayın
{pagebreak::Spybot}
Spybot Search & Destroy
Antivirüs yazılımlarının bile bulamadığı reklam ve casusluk amacı taşıyan dosya ve programları bulan, kolayca temizleyen bir program. Üstelik, Türkçe arabirime de sahip ve ücretsiz. Sistem dosyalarını da başarıyla temizleyebiliyor.
:: En yeni SpyBot Search & Destroy’ü indirmek için buraya tıklayın
{pagebreak::LimeWire}
LimeWire P2P Yazılımı
Web sitelerinde bulamadıklarınızı, başkalarının bilgisayarından bulmaya ne dersiniz? Size hacker’lık yapın demiyoruz. Dosyalarını paylaşan milyonlarca kullanıcının olduğu ağlara girmenizi tavsiye ediyoruz.
LimeWire üzerinden film, mp3 ve program indirmek çok kolay.
:: En son sürüm LimeWire’ı indirmek için buraya tıklayın
Skype Mesajlaşma Yazılımı
Anında mesajlaşma yazılımı olmasının yanı sıra, çok uygun fiyatlarda bazen de ücretsiz olarak sabit veya cep telefonları da aramak mümkün. Skype, Türkiye’ye de Türkçe dil desteğiyle destek veriyor. Kredi yüklemek de oldukça kolay.
:: En son sürüm Skype’ı yüklemek için buraya tıklayın
{pagebreak::ZoneAlarm}
ZoneAlarm FireWall
Bilgisayarınızın güvenliğini sağlamak için bulundurmanız gereken yazılımlardan biri de Firewall. Bu yazılım sayesinde bilgisayarınızdan izinsiz bilgi çıkışını engeller, aynı şekilde bilgisayarınıza izinsiz girişleri de safdışı etmiş olursunuz. Yazılım, ücretsiz.
:: En son sürüm ZoneAlarm Firewall’ı indirmek için buraya tıklayın
{pagebreak::CDex Rip}
CDex Rip Yazılımı
Audio CD‘deki şarkıları bilgisayarınıza MP3 olarak kopyalamak istediğinizde bir yazılım kullanmanız gerekiyor. İStediğiniz kalitede, şarkı ve sanatçı isimlerine kadar bu bilgileri alarak dilediğiniz formata dönüştren CDex yazılımı, size bu konuda gereken her şeyi sağlıyor.
Sadece Audo CD‘leri değil, aynı zamanda bilgisayarınızdaki diğer ses formatlarını da birbirine dönüştürebiliyorsunuz.
:: En son sürüm CDex yazılımını indirmek için buraya tıklayın
{pagebreak::Java RTE}
Java Yazılımı
Oyunları oynamanız ve web siteleri üzerinde bulunan uygulamaları çalıştırabilmeniz için bu eklentiye mutlaka ihtiyacınız var. Aşağıdaki bağlantıya tıkladığınızda, sisteminize uygun olan yazılım size sunulacaktır.
:: Son sürüm Java yazılımını yüklemek için buraya tıklayın.
:: Önerilerinizi paylaşmak ve destek almak için SDN Forum’u kullanın.
Hazırlayan: Hakkı Alkan
SDN – http://shiftdelete.net
çok teşekkürler sdn ye…
çok teşekkürler.hepside gerekli programlar =)…
Yazılımlar konusunda kesinlikle katılıyorum, gerçekten olmazsa olmaz yazılımlar ve sisteminizi yormadan güvenlik, multimedya ihtiyaçlarınızı fazlasıyla karşılayabileceğiniz programlar detaylı olarak aktarılmış.. Çok teşekkürler….
Tüm paylaşımlar için şükran…
Alternatif yazılımlardır..Bazıları güzel ama sanıldığı gibi çok gerekli olmayan yazılımlar da var…..
bence GOMPLAYER da mutlaka eklenmeli.. codec kurma derdi yok ve cok basarili…
teşekkürler …
opera kesilik Firefoxtan daha iyi bence firefoxun yerini opera almalı…
k-lite codec pack tek geçerim :)…
Merhaba SDN en bu yazılımlar arasında JAVA yı göremedim. Mutlaka olması gereken programlardan biri değil mi?…
7 Zip ve Winrar ı aynı anda veren
K Lite “mega” codec pack i veren
Foxit varken Acrobat diyen
Spybot ile ad aware i beraber veren
zihniyetin bu işten anladığını düşünmüyorum….
bence de CCleaner, avg ve BurnAware de orada olabilirdi.GOM player diye arkadaşada katılıyorum. ancak sonuç itibariyle seçim. teşekkürler……
winamp yerine jetaudio
acrobat reader yerine foxit reader öneririm diğerleri benimde kullandığım yazılımlar
teşekkürler…
Harika proğramlar.Bu güzel çalışma için teşekkür ederim. Bazı proğramların şifre sorunu var.Bu konuda yardımcı olursanız çok iyi olur….
guzel yazi ancak gom player olmalı bence de… 🙂 …
EMEĞE SAYGI…
Teşekkürler…
cogu bende var ve oldukca islevli paylasım icin tesekkürler …
winamp en gereklisi. müziksiz pc başında vakit geçmez yoksa. jet audio güzeldir ama daha çok kasar pc yi. Ayrıca winamptakı kadar güzel sesi hic bi programda alamadım…
aimp2 nerede…
7 Zip ve Winrar ı aynı anda veren
K Lite “mega” codec pack i veren
Foxit varken Acrobat diyen
Spybot ile ad aware i beraber veren
zihniyetin bu işten anladığını düşünmüyorum….
zihniyet diil zihniyetler tek kişinin olmazsa olmazları diil bunlar, o ikisini bir arada verdi die ikisini bir arada yuklemek zorunda faln diilsinz ama tabi bu da bi mantalite hesabı…
7-zip le winrar ı beraber veren demis (zihniyete bak yemn ediorm ya) adm belki .rar uzantılı arşiv istio yada ucretsz olduu icin 7-zip kullanıo ikisini de verms işte, eeee noolucak?..
foxitmis, bide k lite a laf atms tum dunyada en cok indirilen codec paketlerinden biri ama
“k lite “mega” codec pack i veren…”
daa ii bilenlerde var heralde…
yani……
4 yıllık denemelerim sonunda:CoMoDo anlık koruma- a-Squared Free- C Cleaner-AIMP2-
KMPlayer2-Open ofis-Quick Time Player-Jawa-
Ey DSL 2.0-Mozilla 2.0.0.14-XP sp3-Msn Live-
de karar kıldım.Ben çok memnunum.Daha iyisi
çıkıncaya kadar herkese tavsiye ederim.Türkçe,ücretsiz ve limitsiz kullanmak isteyen herkese denemesi bedava,pişman olmayacaksınız.(iyi inceleyip tam kullanmak kaydıyla)….
bendede orjinal ofice yazılımı edinin uyarısı çıkmaya başlamıştı indirdim open officeyi mis gibi 🙂 yaşasız özgür yazılımlar.
yakındada linux a geçicem…
emeğiniz için teşekkürler ama yukarıda yazılmış olan yoruma katılmadan yapamıyorum ve aynısını geçiriyorum;
-7 Zip ve Winrar ı aynı anda veren
-K Lite “mega” codec pack i veren
-Foxit varken Acrobat diyen
-Spybot ile ad aware i beraber veren
zihniyetin bu işten anladığını düşünmüyorum…
diğer yazılımlar da başarılı ama alternatiflerini düşününce çok basit bir liste oluveriyor…
2 ZoneAlarm var…
o kadar yorum yapıyorum hiç yayınlanmadı ne iş?…
Eksik olanlar K-lite codec ve ccleaner şimdi tam oldu.
Bilgl için TŞk…
zaten buraya yazanda kabahat bir seferde yayınlasanız yazdıklarımı dişimi kırıcam protez kullanacam…
TOTAL COMMANDER i şiddetle öneririm.Ama şiddetle ! Antivir ve firefox ta mükemmeldir elbet.
Son olarakta SPYWARE DOCTOR derim…
Nerdeyse 500 mb yiyyen firefox’u neden hala övüyorsunuz anlayamadım. …
Herkesin “olmazsa olmaz” ları farklıdır elbette. Foxit yerine Acrobat neden kullanılır hala anlamış değilim. Ayrıca sıkıştırma standartı olarak birini benimseyen bir kullanıcının, aynı anda iki sıkıştırma programına olmazsa olmaz demesi de pratikte bana çok mantıklı gelmedi. Çok sık ekran görüntüsü aldığım için HardCopy programı da benim için olmazsa olmazdır mesela. Aynı zamanda resim düzenlemek için de gayet kullanışlı bir programdır. Kullanmayanlar için en azından bir kez denesinler derim. Kaldırmak istemeyeceksiniz. Bu liste böyle uzar gider, ama benim teklifim, herkesin diğerlerinden farklı olarak gördüğü olmazsa olmazını paylaşması ve bu şekilde bir liste oluşturulmasıdır.
hepsi gerekli dorudur ama ICT de olmalıı……..
arkadaslar mozillada flash player sorunum var sızdede var mı acaba?…
kardes html de sorun war indirilmiyor
http://shiftdelete.net/site/Download-document/459-Nero-8.3.2.1-Turkce.html
Selam ağalar daemon tools die okudumda boş yere yer kaplamaktan başka bişey değil bu nero nun her sürümü sanal cd room özelligi var neroyu kurun: başlat,, pronramlar,, nero,, nero edition,, nero image drive tıkla,,nero kalıp sürücü etkin kıl çıkacak ok de,,gelen ekranda ilk sürücü etkinkıl çentik işretle tamam de bukardar bilgisayarımdan görürsünüz sürücüyü, oyun cd lerinide nero da cd kopyalamada ustteki writer sürücüyü image sürücü olarak seçin kopyalayın oyun cd sini yani nero image olarak kopyalayın …başta belirttiğim yoldan image driveden oyunun cd sini kopyaladığınız yerden gözattan sanal nero sürücüye yükleyin hazır oynamaya…
LimeWire çalışmadı .ücretli olanları özellikle belirtseniz yükleme-silme vakit kaybetmesek..!!!
cok teşekkürler abicim süpersin ayrıca bu siitede cok mükemmel .:)
çok gzl tş sy ye