COVID-19 ile HIV etkileşimi bilim insanlarını harekete geçirdi!

0
(Foto: Pierre Crom)

Yeni bir çalışma, Omicron varyantı ile HIV arasındaki bağlantıya odaklanıyor. Bilim insanları, dünyadaki AIDS hastalarının büyük çoğunluğunun bulunduğu Afrika kıtasındaki kontrolsüz HIV’in tedavi edilmesi için çağrıda bulundu.

Birçoğumuzun bildiği üzere, cinsel temas veya kan yoluyla bulaşan HIV, AIDS hastalığına yol açıyor. Virüs, bağışıklık sistemini enfeksiyonlara ve kanserlere karşı savunmasız hale getiriyor. Bulaşın ardından kesin bir tedavi yapılamazken, mevcut ilaçlar hastalığın etkisini azaltmaya yönelik işe yarıyor.

COVID-19 mücadelesine ilginç çözüm: Sakız!

Omicron varyantı, HIV taşıyan kişilerde gelişti

Nokukhanya Msomi, Richard Lessells ve meslektaşları, geçtiğimiz günlerde Nature‘da önemli bir makale yayımladı. Araştırmacılar, COVID-19 aşılarının HIV oranlarının yüksek olduğu ülkelere verilmemesinin yeni varyantları ortaya çıkarabileceğini yazdı.

Omicron ve HIV
(Foto: Bram Janssen/AP)

Bilim insanları, Omicron ve HIV bağlantısı nedeniyle hükûmetleri, sağlık bakanlıklarını ve dünya çapındaki diğer kuruluşları birlik olmaya çağırdı. Ekip, COVID-19 ve HIV/AIDS arasındaki etkileşimlere daha fazla dikkat etmemiz gerektiğini vurguladı.

Sahra Altı Afrika, Dünya çapında HIV taşıyan insan sayısı 37,7 milyon. Bu sayının 3’te 2’si ise Sahra Altı Afrika’da yaşıyor. Yani bölgedeki HIV taşıyan insan sayısı yaklaşık 25 milyon. Üstelik bu insanların yaklaşık 8 milyonu etkili antiretroviral tedavi almıyor.

COVID-19 aşılarının piyasaya sürülmesinden önceki araştırmalar, HIV’li kişilerin COVID-19’dan ölme olasılığının yüzde 30-50 daha fazla olduğunu gösterdi. Ayrıca birkaç vaka çalışması, kontrolsüz, gelişmiş HIV oranlarının yüksek olduğu ülkelerde COVID-19 ile mücadelede başarısızlığın, “Delta’dan bile daha bulaşıcı” bir varyantın ortaya çıkmasına neden olabileceğini ileri sürmüştü.

Bu son çalışmanın yazarları, ülkeler arasında aşı eşitliğini desteklemek için yüksek gelirli ülkelerden ve COVAX gibi aşı eşitliğine yönelik çalışma yapan kuruluşlardan yardım istiyor. Çünkü iki hastalığın etkileşimi hakkındaki bilimsel bilgi boşluklarının acilen doldurulması gerekiyor. Bununla birlikte ekip, pandemide kesintiye uğrayan HIV tedavilerinin de acilen devamını istiyor.

Bu arada, Omicron varyantı ile birlikte SARS-CoV-2 ve HIV arasındaki etkileşimler ‘damgalama’ları da artırdı. Çünkü iki hastalık arasındaki etkileşim, HIV’li insanların damgalanmasına yol açıyor. Son olarak, bilim insanları AIDS hastalarının bağışıklığı düşük olduğu için virüsün daha uzun süre kaldığını ve yeni mutasyonlar geliştirdiğini belirtiyor.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version