Tüm dünyada özellikle pandemi sürecinin ardından hızla artan yalnızlık sorununa, evcil robot kedi, köpek ve kuş üretimiyle çözüm bulunmaya çalışılıyor. Son gelen bilgilere göre, son 5 yılda, sadece ABD’de 30 binden fazla robot evcil hayvan üretildi.
Robot evcil hayvanların üretiminin artmasıyla, yalnızlık, anksiyete gibi ciddi sağlık problemlerine çözüm üretilmesi planlanıyor. İşte detaylar…
Evcil robot hayvan üretimi artarak sürüyor
Bildiğiniz üzere COVID-19 sonrası eve kapanma süreci ve değişen sosyal şartlar nedeniyle yalnızlık, bugün tüm dünya tarihinde olduğundan çok daha büyük bir sorun haline geldi.
Bu anlamda biraz ironik gibi görünse de insanları yalnızlaştıran teknoloji, bir yandan da bu yalnızlığa çözüm üretmenin yordamı olacak gibi görünüyor. BBC merkezli gelen habere göre, son 6 yılda, sadece yaşlılara arkadaşlık etsin ve yalnızlıklarrını giderebilsin diye tam 31 bin 500 evcil robot kedi, köpek ve kuş üretildi.
Robot evcil hayvanlar, gerçek hayvanların bakımını üstlenemeyecek durumda olanlar ve yaşlı bireyler arasında gittikçe daha yaygın hale gelmiş durumda.
Yeni nesil robotlar, sahipleriyle etkileşime girebiliyor, verilen basit komutları algılayabiliyor ve zor anlarında duygusal destek sağlayabiliyorlar. Yeni nesil robotlara eklenen yapay zeka ve özel sensörler sayesinde, kullanıcının duygu durumunu algılayarak ona göre tavır alabiliyorlar.
Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar, bir evcil hayvan sahibi olan yaşlı yetişkinlerin, evcil hayvan sahibi olmayanlara göre yüzde 36 daha az yalnızlık eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bu anlamda refakatçi evcil hayvanlara bakmakta güçlük çeken yaşlılar için robotların devreye girdiğini söyleyebiliriz.
Sizler robot evcil hayvanlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce gelecekte bu robot evcil hayvanlar daha da yaygınlaşabilir mi? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmında paylaşmayı ihmal etmeyin.