Teknoloji, hayatımız kolaylaştırmak var, ancak bazen bazı kesimlerin hayatını zorlaştırmak gerekebiliyor. Hayatı kolaylaştıran ücretsiz platformların kötü amaçlı kullanılmalarını önlemek amaçlı genelde her firma önlem alıyor. Ancak bu kötü amaç, terör boyutuna çıktığında, alınacak önlemler de farklı oluyor.
Teknoloji “herkes” içindir
Hatırlarsınız, San Bernardino olayında Apple ve FBI bayağı uğraşmıştı. Bu durum, teknolojinin teröristler için de rahatça kullanılabildiğini gösteriyordu. Microsoft da buradan yola çıkarak OneDrive ve Hotmail hizmetlerinde anti-terör politikası izleyecek.
BM ile işbirliği
Peki, Microsoft bunu nasıl yapacak? İşte asıl soru bu. Microsoft’un açıklamasına göre Birleşmiş Milletler’in Güvenlik Listesi kullanılarak birinin terörist olup olmadığı belirlenecek. Bu durum da yapılan gönderiden ya da üye olunan gruplardan anlaşılacak.
Bing için durum farklı
Bing servisindeki yaklaşım ise farklı olacak. Terör içerikli sonuçların kaldırılması ancak devlet tarafından yapılacak resmî bir uyarı ve istek sonucunda gerçekleşecek.
Farklı önlemler üzerinde çalışılacak
Microsoft aynı zamanda yazılım geliştirici ve araştırmacılarla işbirliği yaparak terör içerikli görsellerin, videoların ve ses dosyalarının sistem tarafından tanınmasını sağlayacak. Microsoft ayrıca devlet ile birlikte çalışarak internet platformlarının teröristler tarafından kullanılmasının önüne geçilmesine yardımcı olacak.
:: Sizce Microsoft başarılı olacak mı?
Sürekli öğrenme özelliğine sahip bir yapay zekayı devreye sokmadan bunun önüne geçilemez. Adamlar günlük portal açıp bilgi paylaşıp kapatabilir. Listelenmeyen web'i işin içine katmıyorum bile. Ayrıca anlık iletişim sağlayan kanallarda cabası. Yaparsın bir skynet o zaman derim ki eyvallah, ama şu an ki teknoloji de yazılım kaynağı da bunu yapmak için yetersiz. Yeni bri dil yeni bir algoritma lazım. Şu an alınacak önlemler, kömürlük kapısına vurulan kilitten öteye geçemez.
Etiketi yapıştır gitsin. Ne olduğu önemli değil.
İnsanlar normal zamanlarda rıza göstermeyeceği şeylere korku ve panik zamanlarında rıza gösterirler. Microsoffta bundan yararlanarak iletişim özgürlüğünü ihlal ediyor. Mail içeriklerinin veya one drive dosyalarının incelenmesi kabul edilemez. Biz bunun iyi niyetli olduğunu nereden bilelim. Hem terörle mücadele Microsoftun işi değil bu iş devletlerin işi. Teknolojinin gelişmesi özgürlüklerimizi ihlal aracı oluyor ve insanlar çok bilinçsiz.
Google'da FBI'a bilgi satıyor problem?
Aynı sorunu yaşamamak için Mikisoft Avrupa'ya taşıdı veri merkezlerini.
Miki açıktan belirtirken belki Google amca gizliden gizliye…(bi dakika zaten satıyor demiştim)