Ana Ekran tuşu ya da parmak izi yerine, yüz tanıma özelliği ile akıllı telefonların kilidinin açılması son dönemin öne çıkan güvenlik yöntemi haline gelmiş durumda. Akıllı telefonunuza izinsiz erişimin önlenmesi açısından kullanılan bu özellik, iPhone X ve Galaxy S9 modellerinin yanı sıra, OnePlus 6 ile de sunuluyor. Öte yandan, OnePlus 6 yüz tanıma özelliğinin sadece bir yazıcı çıktısı ile aşıldığı ortaya çıktı.
OnePlus 6 tanıtıldı! İşte özellikleri ve fiyatı!
OnePlus 6 yüz tanıma yazıcı çıktısı ile aşılabiliyor!
Twitter kullanıcısı @rikvduijn tarafından OnePlus 6 yüz tanıma güvenlik açığı için bir yazıcıdan cihazın sahibinin yüzünün çıktısının alınmasının yeterli olduğu keşfedildi. Hatta ve hatta siyah beyaz bir çıktının bile yeterli olduğu ifade ediliyor. Korumayı atlatmak ise sadece birkaç saniye sürüyor.
Haliyle bu gelişme, OnePlus 6 sahiplerinin yüz tanıma için olan güvenini sarsmış durumda. Cihazda kullanılan teknolojisinin önemli bir kusur bulunuyor. Bu da yüz yapılarının iPhone X’te olduğu gibi 3 boyutlu modele eşlenmesi yerine, OnePlus 6’da yüzdeki farklı alanlar arasındaki mesafenin belirlenmesi ve görüntünün orijinal tarama ile karşılaştırılması.
OnePlus ise durumun farkında ve yaptığı açıklama biraz düşündürücü. Şirket, cihazındaki yüz ile kilit açma özelliğinin rahatlık için tasarlandığını paylaşarak, adeta aslında güvenlik için pek uğraşmadıklarını itiraf ediyor. Özelliğin banka ve ödeme uygulamaları için aktif olmadığını hatırlatalım. Daha güvenilir güvenlik arayanların ise PIN, şifre veya parmak izi sensörünü tercih etmesi öneriliyor. OnePlus bu teknolojiyi daha fazla geliştirmek için sürekli çalıştıklarının da altını çiziyor.
OnePlus 6 özellikleri nasıl olmuş?
Tabiki hiçbir yüz tanıma özelliği tamamen güvenli değil. Geçtiğimiz yıl, Apple tarafından oldukça güvenilen iPhone X Face ID teknolojisi özel olarak üretilmiş 3 boyutlu maskeler ile aşılmıştı.
I printed my face to unlock my OnePlus 6 for the lulz… it worked ¯\_(ツ)_/¯ pic.twitter.com/rAVMq8JKBr
— rik (@rikvduijn) 29 Mayıs 2018
Oneplus 5T kullanıyorum ve o cihaz bile böyle yöntemler ile kandırılamamıştı. Bu cihazda bu sorunun olması garip geldi bana.
Zaten güvenilir olduğunu iddia etmiyor sirket kızılötesi tarayicisi yok x te olduğu gibi az cok inceleyen teknoloji haberlerini bilir bu konuyu
Kim ne derse desin en guvenli koruma parmak okuyucu gerisi hikaye
Kesinlikle
Parmak izi ve yüz tanıma birlikte çalılsa daha güzel olabilir bence.
Yüz tanıma sisteminde hiçbir marka Apple’ın teknolojisini kullanmıyor. Android 4 ile gelen yüz kilidi özelliği sadece biraz geliştirilmeye çalışılmış o kadar. Yani ciddi bir çalışma yok.
Xiaomi Mi 8 ile geliyor.
Apple’ın teknolojisi de annesi veya çocuğu Face ID sistemini geçiyor diyerek karalanmaya çalışıyorlar ama bu bile ne kadar güçlü bir sistem olduğunu ortaya koyuyor. Fotoğraflarını karşılaştırsan benzetemeyeceğin bu iki insanın aynı genlere sahip olduğunu saniye sürmeden anlayabilecek kadar güçlü potansiyeli yüksek bir sistem. Bu tür beklenmeyen pürüzleri aşmak çok kolay.
Umarım bunu söylerken ciddi değilsindir. Gerçekten kızılötesi sensör sence onu algılayabilir mi? …
Hocam cidden Face ID ile genleri tarayıp bulduğunu düşünmüyorsun değil mi?
Ne alakası var nasıl okuyorsunuz anlamıyorum ki. Sistem yüz haritasını çıkarıyor. Anne ve çocukların gen yapıları benzer olduğu için yüz haritaları çok benzer olanlar olabilir. Onu anlatmaya çalıştım.
Ayrıca insanların parmak izine olan güveni tuşlu telefona olan alışkanlık gibi. Dokunmatik telefonlarla mesaj yazmakta, oyun oynamakta zorlanacağımızı düşünürdük ama gelinen nokta bugün ortada. Parmak izini ekranın altına almaktan ziyade kamera, sensör ve ahizeyi ekranın altına almaya mesai harcanmalı. Parmak izi olayı artık popülerliğini kaybetmeye mahkum.