Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi tarafından yürütülen uzun vadeli bir araştırma, kırmızı et tüketiminin demans riskini artırabileceğini ortaya koydu. 133.771 kişinin sağlık verilerine dayanan çalışmada, kırmızı et tüketimi ile bilişsel gerileme arasındaki bağlantılar incelendi. 43 yıl boyunca takip edilen katılımcılar, beslenme alışkanlıkları üzerinden değerlendirildi ve işlenmiş kırmızı et tüketenlerin demansa yakalanma oranlarının daha yüksek olduğu belirlendi.
Günlük işlenmiş kırmızı et tüketimi riski artırıyor
Araştırma kapsamında demans hastalığına sahip 11.173 kişi analiz edildi ve günde en az çeyrek porsiyon işlenmiş kırmızı et tüketen bireylerin, bu hastalığa yakalanma ihtimalinin yüzde 13 daha fazla olduğu tespit edildi. Örneğin, yarım dilim pastırma veya sosis gibi işlenmiş kırmızı et tüketimi, demans riskini artıran faktörlerden biri olarak öne çıktı.

Bunun yanı sıra, günde fazladan bir porsiyon işlenmiş kırmızı et tüketmenin, bilişsel yaşlanmayı yaklaşık 1,6 yıl hızlandırabileceği hesaplandı. Araştırmacılar, özellikle işlenmiş kırmızı etin bilişsel sağlığa olumsuz etkileri konusunda daha fazla farkındalık yaratılması gerektiğini belirtiyor.
Araştırmacılar, kırmızı et yerine balık, kümes hayvanları, yumurta, az yağlı süt ürünleri, kuruyemiş ve baklagiller tüketmenin demans riskini azaltabileceğini belirtiyor. Araştırma ekibine göre, bu besinleri tercih eden bireylerde bilişsel sağlık göstergeleri daha iyi…

Epidemiyolog Daniel Wang, kalp hastalıkları ve diyabet gibi kronik rahatsızlıklara karşı beslenme düzeninin sıkça ele alındığını ancak bilişsel sağlığın genellikle göz ardı edildiğini belirterek, beslenme ve beyin sağlığı arasındaki ilişkinin daha fazla araştırılması gerektiğini vurguladı.

Samsung’dan kritik açıklama: One UI 7 ne zaman yayınlanacak?
Merakla beklenen One UI 7 güncellemesi ne zaman yayınlanacak? Şirket, son yaptığı açıklamayla akıllardaki soru işaretlerini giderdi.Bu çalışma, kırmızı et tüketiminin doğrudan demansa yol açtığını kesin olarak kanıtlamasa da, geniş bir katılımcı grubu üzerinde yapılan incelemeler nedeniyle güçlü bir bağlantı sunduğunu gösteriyor. Sizce kırmızı et tüketimini azaltmak bilişsel sağlığı korumak için etkili bir yöntem mi? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!
Dedelerimiz yıllarca at sırtında dünyayı fethederek yol almış, et yemiş demans olmamış, şimdi birkaç dünya düşkünü para baronu zenginler istiyor diye bunu pompalayanlar, bunların kazancını arttırmaktadır başka bir iş yapmazlar, boş iş
Bir zamanlar anne sütünün bebeğe zarar verdiğini söyleyip, göya steril ortamda ürettikleri mamaları satmadılar mı?
Çok doğru bir yorum fakirligi savunma gibi bir sey ne oluyorsa hep bu hastalık fakırlere oluyor
Bir daha söyle
Bir daha,
boş iş
Bir zamanlar anne sütünün bebeğe zarar verdiğini söyleyip, göya steril ortamda ürettikleri mamaları satmadılar mı?
Akılsızlık etmeyelim
Aynen mama ve yapay et yiyelim istiyolar
Ya bırak harvard araştırmacıları diyorsun, bu raporu ocakbaşında kebap gömerken yazmışlardır
Mükemmelsin kardeş, katılıyorum, kebap gömme işi fena güldürdü beni
Haber biraz taraflı ve çarpıtılmış diye düşünüyorum. Yorum yazan arkadaşlar bir konuda haklı demans yapan şey kırmızı etin kendisi değil işlenmiş kırmızı ete katılan kıvam artırıcı rav ömrü uaqtıcı küflenme önleyici neidüğü belirsiz kimyasallar. O kimyasalların suçunu da kırmızı ete yüklemek en hafif şekliyle zalimlik. 1kg kıyma bile 700 800 tllere dayanınca birileri milleti etten soğutmaya niyetlendi galiba. bizamanlar tereyağı zeytinyağı da aynı zihniyete kurban edilmişti. Doğal ortamda 7- 8 ayda ancak yetişen tavukları 20 günde yetiştirip ona da beyaz et sağlıklı yazmanız da ayrıca konuşulmalı tabi.
Her duyduğunuza inanmayın yaymayın da
teknoloji kanalının yaptığı habere bak
Teknolojiyle ilgilenip bilimle ilgilenmiyorsanız, bizi değil kendinizi sorgulayın.
ne alakası var. bilimle ilgilenmediğimi göstermez bu eleştirim. bilimi, bilim kanallarında en detaylı ve güncel ayrıntısı ile takip ediyorum. bu kanalı da teknoloji olarak takip ediyorum. bilim sitesinde android telefonlar güncelleme aldı derse o zaman da o haberi eleştiririm. yaptığın iş iş değil. savunma mesajın da haberin gibi boş
Sitemizde uzunca süredir ‘Popüler Bilim’ diye bir kategori var ve bu tür haberleri de ilk defa girmiyoruz.
Habere baktınız, ilginizi çekmedi; okumazsınız olur biter. Gören de magazin haberi yazdık sanır. 🙂
Kirmizi et ile işlenmiş etler aynı şey mi?
Bugün dünya bursa iskender yeme ve ısmarlama günü, her yer tıklım, tıklım, esnaf lokantası bile rezervasyon alıyor
Bu ülkede yakında kimse et yiyemeyecek zaten