Dijital kamera, dizüstü sistemler, MP3 oynatıcılar, oyun konsolları, yazıcılar, telefonlar veya televizyonlar… İletişim kurmak için kullandığımız cihazlardan tutun, bizi bilgilendiren, para kazandıran veya sadece eğlendiren ürünler hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girdi. Peki, bu ürünlerin ne kadar güç çektiğini biliyor musunuz?
Her yıl milyonlarca ton karbondioksit (CO2) gazı atmosfere salınıyor.
İster oyun oynayın, program indirin, mesajlaşın ya da internette gezinin. Bilgisayar kullanımının yaygın olduğu Almanya’da yapılan bir araştırmada, 2007 yılında 33 milyon ton karbondioksit (CO2) gazı atmosfere salındı. Bu rakam Almanya hava sahasındaki toplam karbondioksit salınımından çok daha fazla olması düşündürücü.
Bu oldukça büyük bir rakam, fakat bunu kısıtlamak da sizin elinizde. Yapacağınız doğru alışveriş ile karbondioksit salınımını düşürmeniz mümkün. Bunu yaparken de elektrik faturanızı düşürebileceğinizi de bilmelisiniz.
{pagebreak::Bunları Biliyor Muydunuz?}
Bunları Biliyor Muydunuz?
Gün geçtikçe daha çok internete giriyoruz. Bilgisayar kullanımı inanılmaz derecede arttı. IT endüstrisi epey büyüme içinde. Bu da atmosfere daha çok gaz ve klimanın daha az korunması anlamına geliyor. Bu yüzden bu alanda önlem almak şart.
IT endüstrisi mutlaka yeşillenmeli. Çevreye daha az zarar vermek için daha düşük güç tüketen ürünler kullanmak bu işi çözmeyecek. Ürünlerin üretimi de yeşillenmeli. Örneğin monitörün yapımı için 2790 kWh enerji harcanıyor. 850 kg gaz atmosfere serbest bırakılıyor. Üretim için 1500 litre su ve 23 kg kimyasal kullanılıyor. Tek bir monitör için bu kadar kirliliğe gerek var mı?
Yapacağınız doğru alışveriş ile karbondioksit salınımını düşürmeniz mümkün. Bunu yaparken de elektrik faturanızı düşürebileceğinizi de bilmelisiniz.
Teknoloji hepimizin başını döndürüyor. Çoğu zaman yeni teknolojilere ağzımız açık bakıyoruz. Fakat şunu da unutmayalım; kullandığımız birçok elektronik üründe, altın, gümüş ve platin gibi değerli maddeler de yer alıyor. Bunlara ulaşmak için çevreyi inanılmaz derecede kirletiyoruz.
Konuya en güzel örnek, hepimizin bildiği ve siyanürle altın çıkarıldığı için tepki toplayan Bergama madenleri. Benzer bir örnek için Kongo’yu da sayabiliriz. Tantal madenine ulaşmak için inanılmaz bir enerji ve su tüketen Kongo Cumhuriyeti, sadece bu yüzden iç savaşa sürüklendi.
{pagebreak::Satın Alırken Neye Dikkat Edilmeli}
Satın Alırken Neye Dikkat Edilmeli
Teknoloji marketlere girdiğinizde ilk olarak uygun fiyatlı ürünleri görürsünüz. Bu ürünlere dikkatlice baktığınızda bazı teknolojilerden yoksun olduğunu hemen fark edebilirsiniz. Piksel çözünürlüğü veya yüksek kapasite elbette önemli. Fakat düşük güç tüketimini kesinlikle göz ardı etmemeniz gerekiyor. Bu tıpkı araba almaya benzer. Motorun gücünden çok, harcadığı benzin önem kazanmaya başladı. Araba endüstrisi bile yüksek performansta az yakıt tüketen ürünler üretmeye başladı.
Elektronik bir ürün satın alırken, bunlara mutlaka dikkat edin. Alacağınız ürün %70’e kadar düşük güç tüketebilir. Bunun için yüksek meblağlar da ödemeniz gerekmiyor.
Hammaddelerimiz tükeniyor. Geri dönüşüm olmazsa bu çukurların sayısı inanılmaz derecede çoğalacak.
Tabii burada nasıl bir ürün almak istediğinizi iyi bilmelisiniz. Sadece ofis uygulamaları kullanılacak veya internette gezinecek ise, düşük konfigürasyonlu bir PC tercihiniz olmalı. Daha az donanım daha az enerji tüketimi demek. 8 saat çalışma süresine sahip bir Netbook, birçok alanda çok daha avantajlı olabilir. Benzer bir örnek, TV kartı için de geçerli. Donanım zenginliğine kanmayın. TV kartını kullanmayacaksanız, bu ürüne de ihtiyacınız yok.
Yüksek performanslı bir oyuncu bilgisayarı saatte 750 kWatt’a kadar güç tüketebiliyor. Multimedya PC buna karşın 88 kWatt ile daha avantajlı. Her iki PC’nin yıllık elektrik faturalarını hesapladığınızda Multimedya PC ile yaklaşık 8 kat kar etmiş olursunuz.
İşlemci, ekran kartı ve monitörlere dikkat etmek, elektrik faturasını inanılmaz derecede düşürür. Buna ek olarak gereksiz donanımlardan vazgeçin.
{pagebreak::Bunlara Dikkat Edin}
Bunlara Dikkat Edin
İlk olarak alacağınız ürünü iyice araştırın. Birçok üretici web sitelerinde hangi standartlara uyduklarını yazıyor. Ürünlerin çevreye karşı duyarlı olup olmadığını ve hangi malzemeleri kullandıkları, web sitelerinde yer alıyor.
Bir ürün satın almadan önce çektiği güç değerlerini karşılaştırın. Buna ek olarak hangi standartlara göre üretildiğine dikkat edin. Birçok enerji standardı var. Alacağınız ürün en azından bir tane enerji standardına uygun olmalı.
Geri dönüşüme uygun ürünler kullanın.
Üreticinin hangi kıstaslara uyduğuna da bakabilirsiniz. Bundan da önemlisi ürünün geri dönüşüme uygun olup olmadığına dikkat edin ve ürünü kullanmadığınızda da onu Stand By modunda bırakmayın.
:: Bu konu hakkındaki yorumlarınızı bizimle paylaşın.