OpenGL‘in Embedded Systems yani cep telefonu ve tabletler gibi gömülü sistemler için hazırlanmış sürümü olan OpenGL ES, 1.1 ve 2.0 versiyonlarıyla Android tarafından destekleniyordu.

OpenGL ES 3.0‘ın uzun zamandır piyasada bulunuyor olması ve Android‘in bu API‘ı desteklememesi, ekosisteme oyun geliştirenler tarafından oldukça eleştiriliyordu.

Nihayet Google, Android 4.3 Jelly Bean sürümüyle beraber OpenGL ES 3.0 API‘ına destek verdi. Peki bu destek bizlere ne avantajlar sağlayacak? Ayrıca hangi çipsetler tarafından tam olarak kullanılabilecek?

OpenGL ES 3.0’ı destekleyen grafik işlemcilerin oranı çok yüksek değil

Samsung‘un en çok satan modellerinden Galaxy S2, S3, Note ve Note 2 gibi Mali 400 MP GPU‘sunun kullanıldığı cihazlar, OpenGL ES 1.1 ve 2.0 sürümlerine doğal olarak destek veriyor. Fakat OpenGL ES 3.0 desteğine sahip değiller.

Nvidia‘nın Tegra 2 ve dört çekirdekli Tegra 3 işlemcisinin de OpenGL ES 3.0 desteği bulunmuyor. İlginç olarak Nvidia’nın Tegra 4 işlemcisi de bazı eksiklikleri nedeniyle OpenGL ES 3.0‘ı desteklemiyor. Yeni işlemcinin çok talep görmemesinin sebebi olarak da bu desteğin olmaması gösteriliyor.

Yeni sürücülerle beraber Android 4.3 sürümünde OpenGL ES 3.0 standardına destek verecek olan Android ekosistemi, yeni nesil GPU’larla beraber oyunlarda daha performanslı olacak.

Qıualcomm‘un Adreno 305, 320 ve 330 GPU‘ları, Mali-T6xx ailesi, PowerVR 6 IP Core aileleri, OpenGL ES 3.0 desteğine sahip olacak. Artık yeni bir akıllı cihaz alırken, oyun sizin için önemliyse OpenGL ES 3.0 desteğine de bakmanızı öneririz.

OpenGL ES 3.0’ın avantajları neler?

OpenGL ES 3.0 standardı, önceki sürümlere göre hem daha gerçekçi grafikler, hem de daha başarılı bir optimizasyon imkanı sunuyor. Daha iyi grafikleri, daha yüksek performansla elde etmemizi sağlayan OpenGL ES 3.0, oyunlardaki grafikleri çok daha ileri bir seviyeye çıkartıyor.

Nesnelerdeki poligon sayılarını artıran yeni API, hem daha yumuşak hem de daha detaylı nesnelere olanak veriyor. Ayrıca OpenGL ES 3.0 ile beraber yeni ışık efektleri ve gölge detayları da mümkün olacak.

Mesela bir oyunda güneş ışınlarının etkileri daha net görülebilecekken, gölgelerin de gerçekçiliği ileri seviyede olacak. Tabi oyun geliştiricilerine de yeni API kolaylıklar sağlayacak.

Güç tüketimi azalacak

Oyun oynarken mevcut güç tüketimini daha aşağıya çekecek olan yeni API sayesinde, donanım daha verimli kullanılacak. Hem performansa hem de kaliteye yansıyacak olan gelişim, bakalım oyunlara ne zaman yansıyacak?

:: Kullandığınız cihaz, OpenGL ES 3.0 desteğine sahip mi?