Son zamanlarda ülkemizde Facebook ve Youtube gibi platformlara ciddi erişim sıkıntıları başladı. VPN ile çözülen bu sorunlar sonrasında, birçok kullanıcı ücretli VPN servislerini satın alarak reklamlardan ve yavaş hızlardan kurtulmak istiyor.

Ücretli VPN servisleri ne kadar güvenli?

Ücretli veya ücretsiz VPN hizmeti sağlayan firmalara güvenlik konusunda sorular iletildiğinde neredeyse tamamı, “Biz kullanıcılara ait log tutmuyoruz, hiçbir veri kaydetmiyoruz” cevabını veriyorlar.

Kişisel bir VPN servisi kurmak fiyat olarak avantaj sağlamakla birlikte size özel ip ve yönetim paneli ile, takip ediliyor muyum? sorusundan sizi kurtaracaktır.

Bu rehberimizde sizlere aylık 5 dolar karşılığında yüksek hızlı bir VPN sunucusu kurmayı anlatacağız. Gelin hep birlikte kuruluma geçelim.

Kişisel VPN Sunucusu Kuruyoruz!

Kurulum için ilk olarak bize uygun fiyatlı ancak yüksek hızlı bağlantıya sahip bulut sunucu kiralayacağımız bir firma gerekiyor. Şuan bu arayış için en uygun tercihi DigitalOcean sunuyor. DigitalOcean aylık 5 dolardan başlayan fiyatlar ile, birçok ülkeden bulut sunucu kiralamanızı sağlıyor.

Dikkat: Kurulum sırasında Putty ile şifre girerken ekranda girdiğiniz şifreler görünmez, şifreyi girdikten sonra Enter tuşuna basabilirsiniz.

Dikkat: Kurulum sonrası OpenVPN’e giriş yaparken tarayıcınız güvensiz site uyarısı verecektir. Bunun nedeni SSL sertifikası olmadan https protokolünün kullanılmasıdır. Hiçbir sorun teşkil etmiyor, güvenle uyarıyı atlayabilirsiniz.

Yaşadığınız sorunları bize SDN Forum üzerinde açtığımız ” Kişisel VPN Kurulumu ” konusundan iletebilirsiniz.

{pagebreak::1}

DigitalOcean – Üye Kayıt

İlk olarak yukarıda bulunan linke tıklayarak, DigitalOcean‘a üye olmamız gerekiyor. 

16-03/21/basliksiz-1.jpg

Gerekli bilgileri doldurduktan sonra karşınıza çıkan sayfada sizden istenilen iki işlem bulunuyor.

16-03/21/screenshot_12.jpg

{pagebreak::2}

Bunlardan birincisi e-posta adresinize gelen mail ile, hesabınızı onaylamanız. Hesabınızı onaylamadığınız sürece diğer adımlara geçmeniz ve bulut sunucu oluşturmanız mümkün değil.

16-03/21/basliksiz-2.jpg

Mail’de bulunan linkte tıklayarak, doğrulama işlemcini gerçekleştiriyoruz ve ikinci adıma geçiyoruz. İkinci adımda sizden kredi kartı bilgisi girmeniz veya Paypal aracılığıyla 5 dolar ödeme yapmanız isteniyor.

16-03/21/screenshot_13.jpg

Eğer kredi kartı bilgisi girerseniz, küçük bir tutar çekilerek kart bilgileri doğrulanıyor. Paypal tarafında ise ücret hesabınıza aktarılıyor. Biz PayPal ile ödeme yolunu tercih ediyoruz. Ödemeyi yaptıktan sonra hesabımız doğrudan onaylanıyor ve artık bulut sunucu oluşturma adımına geçiyoruz.

{pagebreak::3} 

Create Droplets menüsü altından bulut sunucumuzu oluşturabiliriz. VPN sunucusu için OpenVPN yazılımını kullanacağız ve bu nedenle OpenVPN ile uyumlu en güncel Ubuntu sürümü olan 14.04.4’ün 64 Bit versiyonunu seçiyoruz. 

16-03/21/screenshot_14.jpg

Sunulan paketler arasında ise bize işlemci gücü gerekmediği için en düşük fiyatlı olan 5 dolarlık paketi seçiyoruz. Bu paket sizlere aylık 1 TB’a kadar veri transferi sunuyor. Bizim için en önemli olan seçenek, lokasyon tercihinin doğru yapılması.

16-03/21/screenshot_15.jpg

Yaptığımız testler sonucunda en iyi ping sürelerine ve internet hızına Amsterdam üzerinden ulaştık. Ayrıca bu tercih sizin, VPN kullanımı sırasında trafiğinizin hangi ülkeden geçeceğini belirliyor. Amsterdam’ı tercih eden bir kullanıcı, ip sorgulaması yapıldığında o ülkeden giriş yapıyor görünecek.

{pagebreak::4}

16-03/21/screenshot_16.jpg

Bu bölümden tercihimizi yaptıktan sonra Create butonuna tıklayarak kurulum işlemini başlatıyoruz. 1 – 2 dakikalık bekleyişin ardından, sunucu bilgilerimiz e-posta yolu ile bize iletiliyor.

16-03/21/screenshot_17.jpg

Mail adresimize gelen e-posta’yı kontrol ettiğimizde bize ip adresi / kullanıcı adı ve şifrenin iletildiğini görüyoruz.

{pagebreak::5}

Ubuntu üzerine OpenVPN kurulumu

Şimdi oluşturduğumuz sunucuya SSH ile bağlanacağız. Bunun için küçük yapısına nazaran, hızlı işlemler yapmamızı sağlayan Putty yazılımını kullanıyoruz.

Putty indirmek için tıklayın

Kuruluma gerek duymadan çalışan Putty yazılımını açtıktan sonra, firma tarafında bize iletilen ip adresini girerek bağlantıyı yapıyoruz.

16-03/21/33.jpg

Karşımıza çıkan ekranda, kullanıcı adı ve parolayı girdikten sonra artık bağlantıyı sağlamış bulunuyoruz ve sunucunun tüm yetkileri bizde.

16-03/21/basliksiz-5.jpg

İlk giriş yaptığınızda sizden güvenlik nedeniyle şifrenizi değiştirmeniz istenecektir. İlk olarak normal şifrenizi girdikten sonra yeni şifrenizi girerek şifre yenileme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Şifremizi değiştirdikten sonra artık diğer adımlara geçebiliriz.

{pagebreak::6}

16-03/21/screenshot_20.jpg

OpenVPN kurulumu öncesinde daha yüksek performans elde etmek için tüm güncelleştirmeleri yüklüyoruz. Bunun için sudo apt-get update komutunu girmeniz yeterlidir. Güncelleştirmeler otomatik olarak yüklenmeye başlıyor.

16-03/21/screenshot_22.jpg

{pagebreak::7}

Güncelleştirmeler tamamlandıktan sonra, VPN bağlantısı sırasında sorun yaşamamak için ağ ayarlarını düzenlememiz gerekiyor. Aşağıdaki komut ile gerekli dosyayı açarak adres bölümü ile up ip adres bölümünü aynı hale getiriyoruz.

sudo nano /etc/network/interfaces

16-03/21/basliksiz-1.png

Değişiklikleri kaydetmek için CTRL+X kombinasyonundan sonra Yes yazarak iki defa Enter tuşuna basıyoruz. Güncelleştirmeler ve değişiklikler sonrasında kurulumun sağlıklı gitmesi için reboot komutu ile yeniden başlatıyoruz. Burada putty bağlantısı gidecektir. 30 saniye sonra yukarıda uyguladığımız gibi tekrar bağlanın.

Şimdi OpenVPN kurulumuna geçiyoruz. Kurulum sırasında tercih ettiğimiz Ubuntu 14 sürümü ile uyumlu OpenVPN’i aşağıdaki komut ile sunucuya çekiyoruz.

sudo wget http://swupdate.openvpn.org/as/openvpn-as-2.0.25-Ubuntu14.amd_64.deb

16-03/21/screenshot_23.jpg

{pagebreak::8}

OpenVPN için gerekli olan dosya, başarılı bir şekilde indirildi. Şimdi kurulumu başlatmak için aşağıdaki komutu kullanıyoruz.

dpkg -i openvpn-as-2.0.25-Ubuntu14.amd_64.deb

16-03/21/basliksiz-1-1458565566.jpg

Kurulum başarılı bir şekilde tamamlandı. Burada bize yönetim paneli ve VPN kullanımı için ayrı olmak üzere iki farklı adres veriliyor. Bu adresleri kaydettikten sonra yine güvenlik amaçlı, OpenVPN şifremizi belirliyoruz.

sudo passwd openvpn

16-03/21/screenshot_26.jpg

Şifremizi değiştirdikten sonra aşağıdaki bilgiler ile artık OpenVPN sunucumuza ulaşabiliyoruz.

Yönetim Paneli: https://ipadresiniz:943/admin

Kullanıcı Paneli: https://ipadresiniz:943/

Kullanıcı: openvpn / Şifre: Bir önceki adımda belirlediğimiz şifre

{pagebreak::9}

OpenVPN’i Kullanmaya Başlıyoruz!

OpenVPN’i iOS ve Android işletim sistemli cihazlarınızda OpenVPN Connect yazılımını indirerek kullanabilirsiniz. Biz burada bilgisayar üzerinde kullanmayı gösteriyoruz.

https://ipadresiniz:943/ adresinden kullanıcı paneline ulaşıyoruz ve kullanıcı adı / şifre ile giriş yapıyoruz.

16-03/21/client_login.png

Giriş yaptıktan sonra kullandığınız işletim sistemine göre OpenVPN Connect yazılımı sunulacaktır.

16-03/21/download_client.png

{pagebreak::10}

Windows işletim sisteminde indirdiğimiz dosyayı kuruyoruz ve bildirim alanında bulunan OpenVPN simgesine tıklayarak, ” Connect to xxx ” seçeneğine tıklıyoruz.

16-03/21/screenshot_35.jpg

Önümüze gelen ekranda tarayıcıya girdiğimiz kullanıcı adı ve şifreyi girerek connect tuşuna basıyoruz. VPN bağlantısı yaklaşık 5 – 10 saniye içerisinde tamamlanmaktadır.

16-03/21/screenshot_37.jpg

Ve mutlu son. Kendinize ait VPN sunucunuzu istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

:: Kişisel VPN sunucunuzu kurmayı düşünüyor musunuz?