Opera ve Mozilla Firefox tarayıcıları özelleştirme ve gizlilik konusunda kullanıcılara birçok seçenek vaat ediyor. Bu özellikler her iki tarayıcıyı farklı alanlarda birbirinin önüne taşıyor. İçeriğimizde Opera ve Mozilla Firefox’un sunmuş olduğu özellikleri detaylı bir şekilde inceleyerek 5 maddede karşılaştırdık.
Opera mı daha iyi? Mozilla Firefox mu?
Reklam engelleyici
Opera‘nın kendi bünyesinde bir reklam engelleyici eklentisi yer alıyor. Oldukça da iyi bir performans gösteriyor. Eklenti tüm reklam seçeneklerini engellemekle kalmıyor aynı zamanda size kendi kurallarınızı oluşturma seçeneği sunuyor. Örneğin tercih ettiğiniz siteleri beyaz listeye ekleyerek reklam göstermelerine izin verebilirsiniz.
Mozilla tarafında ise reklam engelleyici gibi bir eklenti bulunmuyor. Bu durumda tercih edebileceğiniz bir yaklaşım var. Tarayıcınıza üçüncü taraf bir reklam engelleme uzantısı kurabilirsiniz. Böylece üzerinde çalıştığınız iş reklamlar tarafından engellenmemiş olur.
İki tarayıcıyı da reklam engelleme konusunda karşılaştırdığımızda Opera‘nın önde olduğunu görüyoruz. Çünkü dışarıdan üçüncü taraf bir eklenti kurmak yerine tarayıcının kendisinin sunması daha güvenilir bir yaklaşım.
VPN desteği
VPN kaynaktan hedefe veri aktarımı konusunda güvenli ve şifreli bir geçiş sağlıyor. Yanı sıra coğrafi koşullarla engellenen içeriklere de erişmenize olanak tanır. Bu konuda Opera reklam engelleyicide olduğu gibi yine benzer bir yol izledi ve tarayıcısına VPN aracını ekledi. VPN’e tek bir tıklama ile erişebilir ve istediğiniz konumdan bağlantı sağlayabilirsiniz. Kullanılan toplam veri, tarih ve saat gibi birtakım ek bilgileri de görüntüleyebilirsiniz. Bu VPN gizli modda bile kullanılabiliyor. Böylece internet aleminde daha gizli dolaşabiliyorsunuz.
Firefox cephesine baktığımızda tarayıcının yerleşik bir VPN hizmeti barındırmadığını görüyoruz. Yine de iyi bir VPN arayışı içerisine girerseniz üçüncü taraf eklentiler sayesinde kurabilirsiniz. Sonuç olarak baktığımızda bu konuda da Opera‘nın Mozilla Firefox karşısında üstünlük kurduğuna şahit oluyoruz.
Çapraz cihaz desteği
Cihazlar arası desteğe sahip olmak artık lüksten ziyade bir gereksinim haline dönüştü. Tüm verileri senkronize etmek ve içeriğe tüm cihazlardan erişim sağlayabilmek iş akışı verilerini kolaylaştırıyor.
Opera hesabıyla giriş yapıldığında yer imleri, geçmiş şifreler ve kayıtlı verilerinizin bağlı olduğu tüm cihazlarda kolayca erişilebiliyor. Bunun üzerine Opera’nın sunduğu My Flow özelliği de ek bir kolaylık sağlıyor. Seçenek sayesinde hesabınıza giriş yapmadan resim, video, bağlantı ve notlar gibi farklı dosya türlerini kolayca paylaşabiliyorsunuz.
Mozilla Firefox tarayıcı verilerini farklı cihazlar arasında senkronize etmenize olanak tanıyor. Hesabınızla oturum açtıktan sonra cihazlarda yer imleri, ayarlar, veriler ve açık sekmeler gibi yerlere erişebiliyorsunuz. Her iki tarayıcı da her ne kadar çapraz cihaz desteğiyle gelse de Opera, My Flow özelliğiyle Mozilla Firefox’un önüne geçiyor.
Özelleştirmeler
Çoğu kullanıcı tarayıcının stok olarak sunduğu temaları değiştirmeyi tercih ediyor. Bu konuda kullanıcı arayüzünde ince ayar yapmaktan bireysel tarayıcı bileşenlerinde değişiklik yapmaya kadar denenecek çok şey bulunuyor.
Opera en özelleştirilebilir tarayıcılardan birisi olarak biliniyor. Bu iddiayı haklı çıkarmak için de açıkçası elinde birçok sebep var. Temaları değiştirmekten farklı duvar kağıtları arasında geçiş yapmaya hatta sosyal medyanıza ve anlık mesajlaşma uygulamalarınıza erişmeye kadar birçok seçeneği bir tık ötede tutuyor.
Mozilla Firefox yukarıdaki özelliklerin dışında doğrudan Pockets üzerinden gelen haber akışları ve makaleleri de görüntülüyor. Ayrıca kullanıcılara başlık çubuğu, menü çubuğu ve yer imleri araç çubuğu üzerinde ince ayar yapma seçeneği sunuyor. Bunun dışında mağazadan ek temalar da indirebilirsiniz.
Bu alanda kesin olarak bir kazanan belirlemek zor. Opera kullanıcıya tüm arayüzü özelleştirme seçeneklerini sunarken Mozilla Firefox büyük ölçüde bireysel tarayıcı bileşenlerini değiştirmeye odaklanıyor.
Hız ve performans
Bu faktör pek düz sayılarla açıklanabilecek bir terim değil. Ancak hız bir kullanıcının tarayıcı hakkındaki genel kararını verdiği en önemli etmenlerden birisi.
Bu faktörü en sona koymak daha mantıklı duruyordu ve biz de en sonda değerlendirmeye karar verdik. Çünkü bu noktada Opera‘nın sunduğu çok sayıda özelliği belirtmek gerekiyor. İşlevlerin çoğu doğrudan tarayıcı tarafından oluşturulduğundan bu günlük kullanımda Opera’yı biraz daha yavaşlatıyor.
Mozilla Firefox yüksek ve kapsamlı kaynak kullanımlarına etkili bir şekilde dayanmayı başardı. Tarayıcının reklam engelleyici ve VPN‘den yoksun olması en azından bu konuda Mozilla için bir nimet diyebiliriz. Bu nedenle Opera’nın birçok yerleşik seçeneğe sahip ve hantal Chromium‘a dayanması onu tarayıcının kaynak tüketimini iyi yöneten Firefox karşısında daha yavaş duruma düşmesine yol açıyor.
Opera vs Mozilla Firefox: Sonuç
Burada tarayıcı endüstrisindeki tanınmış iki tarayıcı arasındaki karşılaştırmamızın sonuna geldik. Opera özelleştirmeler ve sunduğu özelliklerle rakibini geride bırakırken Mozilla Firefox gizlilik ve hız alanlarında öne çıktı. Firefox size ne kadar sıkı gizliliği tercih ettiğinizi belirleme seçeneği sunarken Opera, My Flow ve Crypto-Currency özelliklerini sunuyor.
Sizin Mozilla Firefox ve Opera hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Sizler hangi tarayıcıyı tercih ediyorsunuz? Yorumlarda belirtmeyi unutmayın.
opera’da kişiselleştirme namına hiçbir şey yok. ekran görüntüsü vivaldi isimli tarayıcıya ait.
Opera kullanıcısı demişsin ama değilsin galiba Opera özelleştirilebilir özellikler sunuyor ve Opera GX daha fazla özelleştirilebilir.
Operadan vazgeçmeyin derim
DOĞRU
Görme engelli bir WEB kullanıcısı olarak rahatlıkla şunu söyleyebilirim, Microsoft Edge erişilebilirlik konusunda bütün tarayıcılara fark atıyor. Örnek olarak şunu verebilirim, bir sayfayı görüntülemek için tıkladığınızda sayfa yüklendi diyor ve bunun gibi bir çok detay var. Tercihim Microsoft Edge
Onceden olsa Chrome Opera diyebilirdik fakat en iyisi şu an için Microsoft Edge emin olun. Eskiye gore cok cok daha hızlı
opera tabiki
Mobile de vivaldi heosinden iyibence deneyin anlarsınız….
Hız olayında firefox yıllardır hep tepede bence. Bu yüzdende bu işlerden anlayanların vazgeçilmez tarayıcısıdır.
Mozia firefox güvenil ve gizlilikde bir numara opera zaten tekndisi casus yazılım 🙂
Opera kendisi casus yazılım Mozia firefox güvenik ve gizililikde 1 numara
Aynen öyle. Ayrıca operanın kendi reklam engelleyicisi bazı sitelerde engellemiyor ve bana biraz yavaş gibi geldiği için Firefox Nightly i kullanıyorum ve memnunum.
Ben onların çakma ve kapalı kaynaklı reklam engelleyicileri yerine 3. Parti açık kaynaklı yazılımı tercih ederim
1. Reklam engelleyicisinin yüklü gelmesi, tarayıcıyı daha güvenli yapmaz. Tarayıcının ve eklentinin açık kaynak kodlu olması, bu karı güvenli yapar ki puan burda Firefox’a gidiyor.
2. Opera’nın “ücretsiz VPN” diye gösterdiği şey aslında sadece proxy. Yani internette gizli bir şekilde dolaşmıyorsunuz. Sadece malum sitelere erişim sağlamaya yarıyor. Bu devirde kim kime bedava VPN vermiş ki?
firefox candır gerisi google crome kopyaları . tüm bilgilerinizin google tarafından görülmesini ve satılmasını istiyorsanız crome türevlerini kullanmaya devam edin.
Hepsini kullanıyroum hepsininde kendine göre iyi tarafları var kimisi borsada iyi çalışıyor kimisi reklam engellemede bunlar artık kolay şeyler siz donanım fiyatlarına elin bence donanım alamayınca bunları yükleyip kullanabilecek bilgisayarınız da olmayacak
Hatta örneklerle açıklayabilirim
-Firefox youtube ve google merkezli sitelerde iyi çalışmıyor çünkü Firefox google tarayıcıya geleneri sitelerinde otomatik yavaşlatıyor
-Opera heryerde stabil çökme kasma gibi durumlar olmuyor ama google merkezlilerde yine aynı
-Brave baya güçlü ekstra ghostvpn ile canavara dönüşüyor yasak siteler için birebir
-Chrome da heryerde iyi olmaya çalşıyor fakat kaynak tüketimi diğer tarayıcılara göre biraz fazla bi kaç saat kulllanım sonrası yavaşlamya başlıyor sadece gogle merkezli sitelerde çok stabil gerisi fasafiso
-Edge birçok sitede iyi video içerik izlemede dizi film izlemede üzmez reklama gelince kendi filtresi de var yalnız ben ublock origin kullanıyorum gayet stabil mikisoft internet explorerdan sonra bu işi edge e bırakması daha iyi oldu gibi
– Bunların hepsini kullanıyorum genelde
iyi olan kazansın
Normal tarayıcı, E-Devlet, bankalar falan kullanırken Firefox’u tek geçerim.
Reklam engelleyici konusunda da Brave’yi tek geçerim.
Gerçekten Opera Daha İyi
Chrome otomatik translate özelliği olmayan browsera artık dönüp bakmam. Brave güzel beğeniyorum ama saçma bir çeviri özelliği var… Chromedaki konfor yok. Ayrıca opera firefoxtan daha iyi 🙂
Önemli birkaç madde atlanmış:
1) Eklenti ve tema mağazası. Her iki tarayıcının da mağazası var ama Firefox çok daha zengin ve geniş yelpazede uygulama barındırıyor. Chrome mağazada bulamadığım birçok eklentiyi firefox eklenti sitesinde rahatlıkla buldum. Hem de onlarca yüzlerce.
2) Firefox un tercihler / seçenekler sayfası çok daha sade, işlevsel ve anlaşılır.
Tabii bunlar benim izlenimlerim. Katılmayanlar da olacaktır mutlaka.
bugüne kadar birçok tarayıcı keşfettim bence her türlü tarayıcı iyi kötü bir tarayıcı yok ama benim tercihim microsoft edge veya opera
Opera verinizi fıtı fıtı alırken kullanmaya devam edebilirsiniz. Opera privacy policyini okuyun sonra kullanın. Ayrıca Operanın VPNi yok ona proxy deniyor. Firefox Operadan iyi ancak gerçekten privacy isterseniz Brave var, canavar gibi. Ben böyle duşunuyorum.
Opera rezalet bir uygulama, kullanmayın. Brave kullanın dostlar. Opera guvenli değil. Açık kaynak değil zaten, privacy policiysini okuyun derim. XD Ben böyle duşunuyorum.
Sanki biraz taraflı gibi
Biraz değil baya taraflı aga
Firefox daha iyi virüs değil en azından ve daha hızlı
Firefox daha iyi arkadaşlar opera denen spywareyi indirmeyin
Verileriniz ve gizliliğini için firefox ve brave öneririm herkese
Hem firefox operadan daha hızlı.