2010 senesinde başlayan Google ve Oracle arasındaki dava, nihayet bitti. Mahkeme, Google’ın Oracle’a ait Java program arayüzünü kullanmış olmasını adil bir kullanım olarak nitelendirdi.

API nedir?

Programlama ile çok alakalı olmayanlar için kısaca bir bilgi verecek olursak, API (application program interface) farklı yazılımların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar. Buna örnek olarak web sitelerinde bulunan sosyal medya paylaşım butonlarını verebiliriz.

9 milyar dolarlık zarar

Geçtiğimiz seneler içerisinde oldukça büyüyen mobil cihaz piyasası, Android işletim sisteminin işine çok yaradı. Google’ın başarısı arttıkça, ondan davacı olan sayısı da arttı. Hatrı sayılır büyüklükte olan şirketlerden Oracle, kendine ait API’ları kullandığı iddiasıyla Google’a dava açtı. Eğer Oracle kazansaydı, Google’a 9 milyar dolarlık bir zarar gelebilirdi.

16-05/27/google-vs-oracle-555x376.jpg

Yazılımcılara güzel haber

Java API kodlarının 11500 satırını kopyala yapıştır şeklinde direkt olarak Android’e koymakla suçlayan Oracle’ın kaybetmesi yazılım geliştiricileri sevindirdi. Eğer Oracle kazansaydı, dil API’larını kullanmanın adil olduğunu düşünen açık kaynak yazılım geliştiricilerinin hepsinin Java API lisansına sahip olması gerekecekti. Bu da açık kaynak kodlu yazılım piyasasının ekonomisine büyük bir darbe vurabilirdi.

İstisnai durum

Ancak API’lar halen telif hakları yasaları kapsamında koruma altında. Google’ın bu zaferi, buna biraz karşıtlık oluşturuyor. Muhtemelen bu konu burada kapanmayacak ve API’ların kopyalanmasının yasal olup olmayacağı tartışmaları başlayacak.

Oracle kararlı

Oracle tarafında ise yenilgi kabullenilmedi. Google’ın Java’nın çekirdek kodlarını kullanarak Android’i geliştirdiğini düşünen Oracle yetkilileri, Google’ın bu yasal olmayan davranışını sonlandırmak istediklerini söyledi.

:: Sizce kim haklı, Google mı, Oracle mı?