NASA’nın yaklaşık bir kamyonet boyutundaki Osiris-Rex uzay aracı , önümüzdeki hafta Bennu asteroidine kısa bir iniş gerçekleştirecek ve topladığı örneklerle dünyaya dönecek. Etkinlik NASA için büyük bir önem taşırken, uzay araştırmaları güneş sistemini daha iyi anlamak için potansiyel bir nimet görevi görüyor.
Osiris-Rex uzay aracı Bennu’nun yüzeyine iniyor
NASA’nın uzay aracı Osiris-Rex’in tahmini olarak 20 Ekim Salı günü tam adı 101955 Bennu olan asteroide inmesi bekleniliyor. Yaklaşık 10 yıldan fazla bir sürede tasarlanan uzay aracı 8 Eylül 2016 tarihinde Florida’da Atlas V roketinin üzerinde yolculuğuna başlamıştı. O zamandan beri görev ekibi, en iyi örnekleme noktasını seçmek için kayanın etrafında 2 yıl geçirdi. Geçtiğimiz aylarda da örnek toplamak yapılan provaların ardından uygun nokta seçildi ve Bennu ile temas çalışmalarına başlandı.
Bennu asteroidinin güneş sistemine açılmış bir pencere olduğu düşünülüyor. Bunun en büyük kanıtı ise hem gezegenlerin hem de yaşamın yapı taşlarından olan karbonun gezegenin yüzeyini kaplamış olması. Öte yandan araştırmalar sonucunda yüzeyde tespit edilen su ve metal kalıntıları da gelecekte uzay madenciliği için öncü olabilir.
Uzay aracı, örnekleri topladıktan sonra Bennu’dan uzaklaşmak için iticilerini ateşleyecek. Daha sonra asteroidin yörüngesinde dolaşmaya devam edip yıl sonunda dünyaya olan iki yıllık geri dönüş macerasına başlayacak.
20 Ekim Salı günü gerçekleşecek iniş NASA’nın yaptığı yayın ile canlı olarak izlenecek. Öte yandan iniş ile ilgili en son güncellemeleri almak için de uzay aracının Twitter sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}