Otomobilde 6 ay ve 6 bin kilometre kuralı için yeni karar!

10

Şirketlerin sıfır otomobilleri satın alarak, sonrasında daha yüksek fiyattan satış yapmasının önüne geçmek için uygulamaya alınan otomobillerde 6+6 yasası geçtiğimiz yılın eylül atında yürürlüğe girdi. Bugün itibariyle de süresi dolmak üzere olan düzenleme için bir karar daha alındı.

Otomobilde 6 ay ve 6 bin kilometre kuralı uzatılıyor!

15 Eylül 2022’de araba satışlarında fırsatçılığın önüne geçmek için getirilen 6+6 yasası ile şirketlerin ve galerilerin sıfır aldıkları araçları 6 ay ve 6 bin kilometre geçmeden satmasının, yani sıfır otomobilde fırsatçılığın önüne geçildi. Bugün itibariyle de Ticaret Bakanlığı, ilgili kuralı 1 Ocak 2024’e kadar uzattığını açıkladı.

Bu düzenlemenin son dönemde artan kur fiyatlarına ek olarak fırsatçıların yarattığı fiyat artışının önüne geçileceği düşünülüyordu. Son yıllarda pandeminin de etkisi ile tedarik sıkıntıları yaşayan otomobil firmaları üretimin azalması ile çok daha az sayıda arabayı ülkemize getiriyordu.

Kapan alıyor: Elektrikli otomobil satışları patladı!

Ülkemize giren az sayıda araç ise birçok şirket tarafından alınıyor ve sonrasında sıfır fiyatının çok daha üzerinde yeniden ilana konuyordu. Örnek vermek gerekirse resmi sitesinde 800 bin liralık fiyat etiketine sahip bir aracın en az 850-900 bin lira bandında satıldığını görüyorduk.

Yapılan bu düzenleme ise kısmi olarak sorunu çözme konusunda yardımcı oldu. Ancak henüz çözüme ulaşıldığını söyleyemeyiz. Zira bu sefer de kilometresiyle ve beyniyle oynanan araçlar (pistte 6 bin km yaptırılanlar dahil), satın alındıktan 6 ay sonra yine piyasa üstü fiyata satılmaya devam ediyor.

Ek olarak masa altından nakit 100-150 bin TL pay isteyen galeri ve yetkili satıcıların da videoları sıkça internette paylaşılıyor. Yine de bu kural ile yapılan usulsüzlüklerin bir miktar önüne geçildi. Ayrıca yapanlara da ilk kez ceza uygulandığı için caydırıcılık sağlandı. Yine de belirttiğimiz gibi şuan için sorunu bitirmede tek başına yeterli olduğunu söyleyemeyiz.

10 YORUMLAR

  1. Sevgili Mert Can Bey, satılan otomobilin kasko değeri üzerinden ceza sistemi uygulanmadığı takdirde bu tarz uygulamalar sadece lafta kalacaktır. 1 milyon 600 bin TL’ye satılan otomobil için 10 bin TL ceza ödemek ne alıcıya ne de satıcıya büyük bir sorun çıkartmaz. Aracın kasko değerinin yüzde 40’ı ceza olarak ödetilse mantıklı olabilir. 1 milyon TL’lik bir araçta usulsüzlüğün cezası 400 bin TL olacaktır.

  2. Milletçe sahtekarız , fırsatçıyız , kendi kendimizin kuyusunu kazıyor , piyasayı yükseltiyor sonra da bu ülkede yaşanmaz diyoruz , müstahak bize..

  3. Nasıl ülkeye az sayıda araç gelmiş Mayıs ayında satılan araç sayısında rekor kırıldı. Madem araç yok kim sattı bu araçları madem alan yok kime satıldı. Ben hükümetin yerinde olsam 3 yaşına kadar yada 5 yaşına kadar olan araçların ikinci el satışını yasaklarim

  4. Yetmiyoooor, aç avrupadan ikinci el araç ithalatını gör bak noluyor. 8 bin euroluk (205.903 TL) araç burada 900 bin tl olmuş.. Hatta devletin çıkarı için imei gibi bir sistem getir pasaporta kayıt yaptıralım 2 sene satmayı yasakla mis gibi olur.

  5. Keşke alınan kararlar uygulansa ya da yaptırımı olsa bayilerde araç yok galeride 19 kmde araç satılıyor, al sat yapan şerefsizler 1000km altı geçen ay trafiğe çıkmış araç satıyor hani bunun 6 ayı hani bunun 6.000 kmsi bayiye gidiyorsun araç yok bir kaç gidiş sonrası el altından 100-300 bin ₺ karşılığı araç oluveriyor

  6. Bu suistimali yaratan kim, caydırıcı ceza yok denetim hiç yok yetkili merciler sadece şikayetleri degerlendiriyor mus gibi yapıyor , vergisiz kazanç aldı başını gitti belirli bir kısım vergi yükü yükleniyor

  7. Yazının son paragrafında da belirtildiği gibi, bu kesinlikle yetmez daha fazlasının yapılması gerekiyor, konunun ne kadar önemli olduğunu bu millet hala kavramadı, dünyanın herhanginde bir yerinde hiç fark etmez, bu faiş piyasa artışı nüksetse yer yerinden oynar inanın buna. Bu milleti anlamak artık çok zorlaştı…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version