Otomobil fiyatları her geçen gün artıyor. Bu durum araç sigortasını hiç olmadığı kadar önemli hale getiriyor. Olası kaza ve hırsızlık gibi durumlarda adeta can yeleği görevi gören sigorta, pek çok kullanıcı için hayati önem taşıyor. Ancak bu durum değişiyor.
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), trafik kazalarında kusursuz olan araç sahiplerine ödenen tazminat tutarının hesaplanmasında kullanılacak ve otomobil sahiplerini mutsuz edecek yeni bir formül üzerinde çalışıyor.
Xiaomi’nin elektrikli otomobilinden görseller paylaşıldı!
Xiaomi'nin mart ayında duyurduğu otomotiv hedeflerinin ilk meyvesi olan Xiaomi M1 elektrikli otomobili ilk kez göründü.Sigorta şirketlerinin ödeyeceği tazminat azalıyor
Değer kaybı hesaplama formülü adı verilen yeni bir tazminat modeli üzerinde çalışan SEDDK, sigorta şirketlerinin araç sahiplerine ödeyeceği tazminatı yaklaşık 3’te 1 oranında azaltmak istiyor. Taslağı değerlendiren Sigorta Eksperleri İşveren Sendikası Başkanı Mesut Cemil Boyner, formülün halkın yararı yerine şirketlerin çıkarı gözetilecek şekilde ayarlandığını söyleyerek duruma karşı çıktığını belirtti.
SEDDK’nın görüşe açtığı taslak düzenlemenin Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına aykırılık teşkil ettiğini belirten Boyner, “Ali Kemal’i değiştirip Kemal Ali yapmışlar. Anayasa kararlarını hiçe saymışlar. Amaç şirketlerin kasasını doldurmak. Formül böyle çıkarsa yargıya gider yine iptal ettiririz” ifadelerini kullandı.
Eğer yeni formül uygulanmaya başlanırsa, milyonlarca araç sahibi kusuru olmadığı halde eskisine göre çok daha düşük oranda tazminat alacak. Düzenlemenin zararını örneklerle açıklayan Boyner, “Mevcut durumda, kaza öncesi aracının değeri örneğin 100 bin lira olup kaza sonrası 90 bin liraya düşen vatandaşa şirketler 10 bin lira tazminat ödeyip zararı gideriyor. Yeni düzenlemeyle ise 10 bin lira yerine 3 bin lira ödeyecekler. 7 bin lira sigorta şirketlerinin cebine kalacak. Vatandaş mağdur olacak” dedi.
Önerinin kabul edilip edilmeyeceği şu an için gizemini korurken, konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Sigorta Birliği yetkilileri bunun henüz erken aşamadaki bir çalışma olduğunu ve zaman içerisinde herkesin yararına olacak bir formül geliştireceklerini söyledi.
Zaten bu ülkede tüketici veya vatandaşın yararına yapılan ne gibi bir düzenleme olabilir ki?
Kulak arkası?
Niyet ettim araba almaya yasa var üstüne yasa çıkartıyorlar bunca zamandır yasa çıkartmadınız benim araba almamı mı beklediniz
Aracımıza arkadan çarptılar serviste bagaj kapağı tampon ve sol stop ayakları kırıldığından dolayı sol stop değişti. Tramer hasarımız 8.628 TL değer kaybından aldığımız 1950 TL avukatta %25 ini alıyor 1300-1400 arası bize yatırılan değer kaybı parası. Değer kaybı hesaplanırken aracın daha önce kazasının olup olmadığı km, yıl vs. gibi kriterlere göre hesaplanıyor. Daha önce kazası olmayan km si 68.000 de olan 2012 model clio aracımızda yaşananlar bunlar. 10.000 TL değer kaybın varsa 10.000 TL yatırılmıyor. 8.628 TL nin karşılığı 1.950TL yatırıldı. Sigorta şirketleri 10.000 TL lik hasarın karşılığında 100 TL yatırıp gönderecekler sanırım. O zaman neden yaptırıyoruz kaskosunu vs.
Hep ağalar yesin, büyük firmalar yesin hep bana desinler
20 yıldır tüketici vatandaş lehine alınan bir karar, çıkan bir yasa var mı?
İşin içinde para varsa hep vatandaşa yük biniyor.
İşine gelince güçlü türkiye, işine gelmeyince Ibana para yolla türkiye…
Ya kardeşim bütün arabaların zorunlu trafik sigortası var
Yahu bütün arabalar aynı anda kaza mı yapıyor da bunlar zarar ediyoruz diye ağlıyorlar?
Doymadı kursakları
Sigorta yapmasin milet sacma sapan birsey zaten