Tüm dünyada patlak veren çip krizinden birçok sektör etkilenmiş durumda. Şirketler, bu süreçte gelen taleplere karşılık verebilmek için yoğun mesai harcarken, belirli bir süre sonra da bunun mümkün olmayacağını anlayarak üretimi ciddi ölçüde yavaşlatıyorlar.
Otomotiv sektörü de bu süreçten fazlasıyla etkilendi. Üretimin son derece yavaşlamasıyla birkaç yıl önce ağzına kadar dolu olan otomobil bayilerinde günümüzde neredeyse sıfır araç bulunmuyor. Bu durumdan zarar gören üreticilerden biri olan SsangYong, kısa süre önce Edison Motors Konsorsiyumu ile anlaşmıştı.
SsangYong, Edison Motors ile yaptığı sözleşmeyi iptal etti
Ülkemizde de aktif şekilde faaliyetlerini sürdüren SsangYong, yaşanan finansal sorunların ardından el değiştirme kararı almıştı. Ancak son yapılan açıklamaya göre, bu anlaşma tamamlanmadı. SsangYong Motor Company (SYMC), Edison Motors Konsorsiyumu ile 10 Ocak 2022’de imzalanan (M&A) Yatırım sözleşmesinin iptal edildiğini duyurdu.
Edison Motors Konsorsiyumu’nun devralması için bakiyeyi 25 Mart’a kadar (alacaklılar toplantısı tarihinden beş iş günü önce) yatırması bekleniyordu, ancak bu sürede gerçekleştiremedi. Edison ile satın alma sözleşmesi imzalandıktan sonra SsangYong, 25 Şubat 2022’de mahkemeye bir iyileştirme planı sundu.
Plan, iyileştirme talebi geri ödenmesini ve devralma için tam ödemenin alınması üzerine hissedarların haklarındaki değişiklikleri içeriyordu. Mahkeme, iyileştirme planının görüşülmesi ve karara bağlanması için alacaklılar toplantısının tarihini 1 Nisan 2022 olarak belirledi.
Edison ile yatırım sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte SsangYong, yeni bir yatırımcı arayacak ve yasal süre içinde mahkemeye yeni bir iyileştirme planı sunacak. SsangYong Motor Company’nin durumu, M&A sürecinin Haziran 2021’de başlamasından bu yana özellikle aşağıdakiler nedeniyle iyileşti:
- Şirket, Haziran ayı sonunda yeni J100 modelini piyasaya sürecek.
- Elektrikli araçların (EV’ler) pazarlanmasına yönelik güçlü bir şekilde hareket etme planı iyi ilerledi. Eylül 2021’de piyasaya sürülen ilk EV E100 ve dünyanın önde gelen EV şirketi BYD ile stratejik ortaklık kuruldu, şimdi yeni U100 modeli gelecek yılın ikinci yarısı için programlanmaktadır..
- Suudi Arabistan’da SNAM ile ortaklaşa inşa edilen ve 2023’ten itibaren üretime başlanacak bir CKD tesisinin inşası sonucunda yıllık 30.000 ek ünite ihraç edilecek.
- Yurtdışı pazarlardan gelen ihracat siparişlerinde önemli bir artış, 13.000’den fazla bekleyen siparişe karşılık geliyor. Bu, yarı iletkenlerin küresel tedarik sorunu hafiflerse, işin iki üretim vardiyasının yeniden başlamasına izin verecek şekilde normalleşeceği anlamına geliyor.
Alıcı Young-won Jung şu yorumu yaptı: “İş koşullarındaki bu tür bir iyileşme şirketin gelecekteki değerini artırıyor ve daha rekabetçi alıcıları cezbediyor. Yalnızca ortaklarımızın endişelerini gidermek için değil, aynı zamanda şirketin uzun vadeli büyümesi için sağlam bir temel oluşturmak için mümkün olan en kısa sürede yeniden satış sağlamak için her türlü çabayı göstereceğiz.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce SsangYong, içinde bulunduğu krizden çıkarak eski günlerine dönebilecek mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}