Otomotiv sektöründeki köklü değişim tüm hızıyla sürüyor. Son yıllarda elektrikli otomobil üreten Tesla gibi şirketlerin başarıya ulaşmasının ardından yıllardır sektörde boy gösteren şirketler de akıma ayak uydurarak içten yanmalı motorlara veda etmeye başladı. Bu nedenle otomobil sektöründe şu sıralar bir elektriklenme durumu hakim diyebiliriz. Peki elektrikli araç pillerinin ömrü kaç yıl? Tesla kurucu ortağı JB Straubel açıkladı.
Tesla kurucusu elektrikli otomobil pillerinin ömrünü açıkladı
Otomotiv sektörünün günden güne elektriklendiği bu dönemde sık sık gündeme gelen konulardan biri de elektrikli otomobil pillerinin ömrü diyebiliriz. Zira burada otomobilin tek şarjla kaç km yol gideceğinin aksi şekilde bu bataryanın ne kadar bir süre sonra değişim gerektirdiğinden bahsediyoruz.
Tesla’nın kurucu ortağı Jeffrey Brian Straubel, CERAWeek 2022 etkinliğinde yaptığı açıklamada elektrikli otomobil pillerinin tahmini ömrünü açıkladı. Straubel’e göre söz konusu bataryaların ömrü normal kullanımda yaklaşık 15 yıl. Bunun dışında pil ömrünün araç ömrüyle doğru orantılı olduğunu ifade eden Straubel, insanların eski (15 yıllık) bir elektrikli otomobile yeni bir pil koyacaklarını düşünmediğini söyledi.
Jeffrey Brian Straubel’ın konu ile ilgili açıklamaları şöyle;
İnsanların arabalarını nasıl kullandığı çoğu zaman değişkenlik gösteriyor, ancak pil ömrünün çoğu durumda kolaylıkla 15 yıl olacağını düşünüyorum. Pil ömrünün muhtemelen araç ömrüyle doğru orantılı olacağını da söyleyebilirim. Şahsen, insanların eski (15 yıllık) bir otomobile yeni bir batarya koyma olasılığının oldukça düşük olduğunu düşünüyorum.
Son olarak Jeffrey Brian Straubel’ın 2019 yılına dek Tesla’nın pil geliştirmesinden sorumlu olduğunu ve 2017’de kurduğu Redwood Materials şirketiyle lityum iyon pillerin ve e-atıkların geri dönüşümüne ek olarak elektrikli otomobil pillerinin ömrünü yakından takip ettiğini belirtelim.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce elektrikli otomobil bataryalarının ömrü kaç yıl olmalı? Görüşlerinizi yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.
türkiyedeyse isterse 50 yıllık olsun yine yedek parça ve pil takılır
10 yil sonnrasi ni bilmem
15 yıllık kullanım, bu adamlar için ESKİ anlamına geliyor. Bizim memlekette 15 yıl hiç bir şey. pil değiştirip bi 15 yıl daha kullanırız onu biz.
Bu bataryalar şuan cok pahalı ondan kimse koymaz diyor olabilir
O sırada 30 40 yıllık araba kullanan türko:
Plan belli 15 yıl kullan at çöpe yenisini al
Az yakıyor diye dizel araba alıp, yılda bin kilometre kullanan dayı, bu pilli arabanın ömrü sence kaç yıl olsun. Bence senin ömrün o pili eskitmeye yetmez.
15 yil sonra kaldırıp çöpe mi atacaz yani komik. Türkiye’de hala 1970 model araçlar trafikde geziyor.
Araba km omruyle sınırlı olmaması artı puan.Zira,elektrikli motor ömrü,yakıtla çalışan motor ömründen çok çok daha fazla …
2bin dolar asgari üçret alıp 20bin dolara sıfır araç alınıyorken degiştirmeye gerek yok diyor
Aslında 4 tekerden manyetik enerji üreterek elektrik enerjisine cevirip aküler beslenebilirse, akü ve menzil olayı tarih olur.Rüzgar enerjisini düsünün nasıl döndügünde elektrik üretiyorsa tekerleklerde aynı görevi yapar.Ama maksat parca ve daha fazla vatandası soyma bü dünya boyle illaki insanlik cebini dolduracak.Ama birazda dünyanın sonunu düsünsek?
Beyin bedava, once enerji korunumu, dönüşümü nedir öğren öyle gel
Araç park ederken olabilir (ayrıca tavan geste uygun) ama aracın neresinden çıkaracaksın rüzgar türbinini ki yükseklik arttıkça verim artar en az 10 metre direk lazım.Ki hepsi tamam diyelim ancak köylerde yaşayanlar bulabilir öyle rüzgarlı alan şehiriçinde binalardan rüzgar gelmiyor.Onun yerine ac şarj ile evden doldurmak en uygun ve en ucuz çözüm.