Tüm dünyada otomobil sektöründe kullanıcılara olumsuz yansıyan fiyat artışları görülüyor. Tabii ülkemizdeki enflasyon, yüksek kur farkı ve vergi nedeniyle etkisi daha büyük oldu. Bununla birlikte fırsatçılık da başladı. Son düzenleme ile getirilen ticari amaçla alınan sıfır otomobil modellerine satış yasağı ise bu durumun önüne geçmeyi hedefliyor. Fakat bugün ortaya çıkan bilgilere göre cezası yeterince caydırıcı olmayabilir.
6 ay ve 6 bin km olarak bilinen otomobil satış yasağı cezası 8 bin 400 TL!
16 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik düzenlemesi ile bir süredir beklenen otomobil satış yasağı resmileşti. Bu düzenlemeyle ticari amaçla otomobil alıp satan kişilerin bayilerdeki araçları alarak çok daha yüksek fiyatlarla satışa sunmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Buna ek olarak, araç alım-satım işlemi yaparak gelir sağlayan şirketlerin artık sıfır otomobil satışı da yasaklandı. Örneğin, bir galeri bayiye giderek sıfır otomobil satın alır ise, bu aracı en az 6 ay boyunca elinde tutması gerekecek.
Resmi Gazete’de yayınlandı! Teknolojik ürünlere iade kısıtlaması
Fakat tek şart bu değil. Bu otomobillerin aynı zamanda satılmadan önce 6 bin km’ye ulaşmaları gerekiyor. Yani aylık ortalama 1000 km yol gitmeleri gerekiyor. Aksi takdirde ilgili araç 6 aydan uzun süre bekletilse bile satışı yine gerçekleşmeyecek. Yani hem 6 ay hem de 6 bin km şartı getirildi.
Ayrıca bahsi geçen kilometre kısıtlaması nedeniyle, galeriler yalnızca sıfır değil, ikinci el satın alımlarda da kısıtlanıyor. Örneğin 2020 veya 2021 model bir otomobili satın alabilirler. Fakat araç 6 bin km’nin altındaysa satışını yapamazlar. Dolayısıyla km’ye uyulmadığı sürece aracın ne zaman piyasaya sunulduğunun ve kim tarafından galeriye satıldığının da önemi kalmıyor.
Emre Özpeynirci’nin tv100.com özel haberine göre, bu düzenlemede bir açık bulunuyor. Bu da satışların tam olarak önüne geçilememesinden kaynaklı. Örneğin 2. el otomobil alım satım işi yapan bir şirket düzenlemeye aykırı bir şekilde 6 ay ve 6 bin km kriterleri yerine gelmeden satış yaparsa cezası yalnızca 8 bin 400 TL olacak.
Tabii bu satış işlemini eğer yetkili satıcılar gerçekleştirir ise ilgili ceza meblağı 5 katına, yani 42 bin TL seviyesine kadar çıkabiliyor. Fakat bu miktar bile galerilerin geçtiğimiz dönemde özellikle 1 milyon TL üstü bayii satış fiyatı bulunan araçları alıp satarak elde ettikleri karın yalnızca küçük bir kısmı.
Dolayısıyla ilgili cezayı caydırıcılık yerine yeni bir vergi gelmiş gibi görecek, hatta bu miktarı karın üstüne ekleyerek satmaya çalışacak birçok kişi olacaktır. Fakat Özpeynirci’nin belirttiğine göre burada iş noterlerde bitiyor. Zira ilgili satışı inceleyerek satışına onay verecek olan kurum noterler olacak.
Siz otomobil satış yasağı ve cezası hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
kendine yeni vergikapısı açmış ceza nerden çıktı direk yasak olacak fakirlerin sırtında koşuyor
Km çekme gibi yükseltme de yapılır. Sonuçta bu işlemi kimsenin anlama ihtimali yok hele hele bahse konu araç 0 km ise. Burada tek engel 6 aylık süre olacak. Bakalım piyasayı ne kadar düzenleyecek bu süre.
Noterlere de ceza gelsin..
yasa ve kararlar çıkabilir , ama denetleme olmazsa yapılanlar boşa olur. nasıl sigara içilmesi yasak olan yerlerde sıkı denetim yapıldı ve insanlarda gerçekten içilmemesi algısı oldu buna benzer şekilde yapılırsa ülkede algı oluşur yapan korkarak yapar ve insanlar tatafından ayıplanır, böylece devletin işi kolaylaşır. Ama maalesef hırsız her yerde hırsız.
Büyük büyük lafların altından hep salakça uygulamalar çıkıyor.. Direkt satışa engel koy ceza nedir ? Ayrıca adamlar astronomik kârlar elde ediyor 8400 nedir ya şaka gibi ?
Bu, şu demek mi?
Satıştan zaten en az 100-200 bin tl kâr yapacak ama ceza olarak 8 bin tl ceza verecek?
Ne âlâ bir ülke be…
Zaten galerilerin çoğu noterlerle ahbap nasıl olacak o iş adaletli değil bence, noter de tanıdığı olan peynir gemisini yürütecek tanıdığı olmayan beklesin …
Şaka gibi 70 80 liralık motorda adam 30 bin lira kazanıyor milyonluk araçta düşün kar marjını dalga konusu resmen yalandan uygulama az daha nasıl millete girer acaba diye düşünülüp yapılmıs
alıcı ve satıcı cezayı bölüşürler, yine her zamanki gibi bir şey yapıyor gibi gösterip hiç bir şey yapmama durumu !
Abicim neyin peşindesiniz size suçlu nerede diye soruyoruz siz ters tarafa kaçtı diyorsunuz….Yav sorun evet sorun şu arabanın sıfırı 1 milyon ama arabanın 30 bin km de olanı 1.4 milyon!!!!! Ne 6000 km şartı ya yemin ederim bizim ülkede bacakdaki damar kesilmiş kan gidiyor kafaya masaj yapılıyor artık rahatlayacaksınız deniliyor!!!!sorun galeride sıfır araç olması değil sorun sıfırı 1 milyon olan aracın 30 bin km de olanı neden 1.4 milyon,aynı aracın sıfır galerideki fiyatı 1.6 milyon!!!!! Galericiler 6 bin km deki 2.ellere 2 katı fiyat isteyecek hakkıdır adamların bişey demiyorum…
Bu da boş çıktı, dostlar alışverişte görsün. Elimizden bir şey gelmiyor, bir oy hakkımız var onu kullanacağız artık. Yeter artık. Rezil rüsva olduk kendi memleketimizde. Bir araba alamaz hale geldik. Yuh yuh…
Ceza miktarı satış miktarına ekleneceğini için fiyatlar daha da artacak
Adamlar sıfır arabayı yine alır 8000 TL öder yine satar. Zaten fazlasini kazanacaklar.
Bir bk değismedi.
Devletin derdi bu ortamdan faydalanip daha cok vergi almak.
Bu örtülü vergi.
Ysaksa yasak et bu ne kardeş 8000 TL ver sat.
Devlet satıcının beterini yapiyor.
Ha ha haa.
Öncelikle haberin doğruluğu teyid edilmeli, yalan haber olma ihtimali yüksek. eğer doğruysa resmi rüşvet yada karaborsacılık harcı denebilir
Kardeşim araç firmalarının bu araçları hangi galeriye kime sattığı belli. Hem galericiye hemde sıfır araç satan firmaya cezayu bas bakayım yüklü miktarda birdaha yapabiliyorlarmı. Adam sıfır arabadan enaz20bin kar ediyor. 8binlik ceza komik rakam. Hükümet istese bu işi 5dkda çözer