Otomotiv sektörü dünyada yaşanan çip krizinin etkilerini göstermeye devam ediyor. Üretici firmalar, başta galericiler olmak üzere alım satım işi yapanları tek tek kara listeye almaya başladılar. Burada hedeflenenin lansman ve kampanyalarda özel fiyattan otomobili alıp, ikinci elde 40 ila 50 bin TL fazlasına satanları önlemek olduğu söyleniyor.
Pandemide işlerin yavaşlaması, tedarik sorununun büyümesine ve üretimin aksamasına neden oldu. Fakat sonraki dönemdeyse etkileri katlanarak artmaya devam etti. Son dönemdeyse ülkemiz piyasasında sıfır kilometre araç bulunamaması sektörü olumsuz etkiledi.
Kara liste dönemi krizi fırsata çeviren al-satçıları engelleyecek!
Geçtiğimiz ay ülkemizde otomobil satışları nerdeyse yarı yarıya azalma göstererek 40 bin seviyelerine düştü. Bu sorun beraberinde sıfır kilometre ve bazı 2. el otomobilleri bulamama yada bir araç satın aldığınızda üç aya kadar bekleme süresiyle karşılaşmamıza neden oluyor.
Bu durumun başlıca sebebi olarak 2020’nin başlarından itibaren yaşanan çip krizi hedef gösteriliyor. Fakat bunu fırsata çeviren ve kar elde etmeye çalışan al-satçıların sayısı giderek artış gösterdi. Hatta söylenene göre bazı galericiler kendi aralarında gruplaşarak stoklara yeni otomobil girdiği zaman toplu bir şekilde alıyor. Daha sonraysa üzerinde en az 30-40 bin TL kar koyarak sıfır km gibi satışını gerçekleştiriyor.
Bu durum bayi ile galeriler arasındaki fiyat farkının oldukça açılmasına sebep olurken, üreticilerin mağazalarında stok kalmadığı için o otomobilin sıfır ve ikinci el fiyatlarının oldukça büyük bir ivmeyle artış göstermesine sebep oluyor. Fakat gelen bilgilere göre markalar durumun farkındalar. Ayrıca oluşturdukları kara listeye bu galerileri de ekleyerek satış yapılmasının önüne geçmeyi planlıyorlar.
Kara liste uygulaması 2013’te geldi!
Filo otomobil kiralama sektörü 2013 ila 2014 yılları arasında hırsızlıklarla ilgili büyük sorunlar yaşadı. Bu durumun ardından kara liste uygulaması ortaya çıktı. Ardından şüpheli görülen durumlarda firmalar sistem üzerinde sorgulama yaparak hırsızlıkların önüne geçmeye çalıştı.
Fakat bazı galericiler bu kara listenin dışında kalmayı başarıyor. Örneğin bazı kişilerin altı ay içerisinde farklı şubelerden 3 otomobil alıp daha sonra üstüne karını koyarak sattığı ortaya çıktı. Bunu yapabilmek içinde otomobilleri şirketlerinin değil, kendilerinin veya diğer aile bireylerinin üzerine aldığı görüldü.
Tabii yasalara göre bir otomotiv firmasının kapısından içeri girip satın alım yapmak isteyen kişileri geri çevirmesi mümkün değil. Fakat hali hazırda ellerinde stok olmadığı için, gelecek araçlarda önceliği galeri yerine bireysel alıcıya vermesi açısından kara liste uygulaması oldukça önemli bir yere sahip.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
atı alan üsküdarı çoktan geçti. Bayii ler bile liste fiyatına araba satmak istemiyor plaka takıp ikinci el de 40 50 fazlasına satıyor yada zam gelecek diye kimse ye satmıyor. 2. el sıfırdan pahalı olmaz diye bir kanun olsa herşey normale döner. Serbest piyasada herkes kendini yp kıymetlere endekslemiş . Gelinen nokta paramızı pul yaptık.