Pandemi boyunca tüm teknoloji üretimine yarı iletken sağlayan fabrikaların bantları boş kaldı. TSMC gibi dev fabrikalarda pandemiden dolayı çalışanların olmaması, üretilebilen yarı iletken sayısını kritik rakamların altına çekti. Çip krizi olarak adlandırılan bu durumun etkilerini en çok otomotiv sektöründen duyuyoruz. Üretimle ilgili yayınlanan bir rapor göz korkutuyor.
Temmuz ayındaki otomobil üretimi sayılarında büyük düşüş
Birleşik Krallık’ı kapsayan SMMT raporuna göre Temmuz ayında üreticiler, 53.400 otomobil üretti. Geçen yılın aynı dönemine kıyaslarsak ortada yüzde 37 civarlarında bir düşüş var. 2020 yılının genelinde 552.000 otomobil üretilmişti, pandemiden öncesi olarak sayabileceğimiz 2019 yılında ise bu sayı 774.800’dü. Yıl bazında kıyaslama yaptığımız zaman pandeminin etkisiyle üretimin yüzde 29 azaldığını görmekteyiz.
Birleşik Krallık’taki üretimin azalmasının tek nedeni pandemi değil. İngiltere’nin, Avrupa Birliği’nden ayrılması bazı ticari anlaşmalarda değişime yol açtı. Fakat düşüşün ana nedenini hala pandemi olarak tanımlayabiliriz.
Söz konusu rapor İngiltere’yi kapsasa da zaman zaman ülkemizdeki ve dünyanın geri kalanındaki fabrikalardan üretimin durduğuyla ilgili haberler duyuyoruz. Bu durum fiyatları yukarı çekmekle beraber aracı satın alsanız dahi aylar sonra kavuşmanıza neden oluyor. Dünya genelinde bazı müşterilerin araçlarına aylar sonra kavuşabildiği haberlerini duyuyoruz.
Üretimin durdurulmasından önceki aşama ise araçlardan özellik çıkarılması. Örneğin araç içi eğlence sistemlerine gerekli olan yarı iletkenler üretimi sıkıntıya sokabildiği içi araçlardan kaldırılabiliyor.
Sonuç itibariyle üretim rakamlarında üreticiler ne yazık ki 65 yıl öncesine döndü. Yarı iletken üretiminin babalarından kabul edilen Intel, geçtiğimiz ay bu durumun yakında hızlı bir şekilde düzeleceğini söylemişti. Bu yüzden 2022 yılına iyimser bakmaya devam ediyoruz.
Sizce çip krizi ne zaman düzelecek?