Pandemi süreciyle birlikte birçok sektörde lojistik ve ham madde krizi yaşanmaya başladı. Türkiye Gazetesi’nden Ali Çelik’in haberine göre, otomotiv sektöründe 2021-2022 yıl değerlendirmesi yapan Otomotiv Sanayii Derneği, önemli açıklamalarda bulundu.
Konu hakkında açıklama yapan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, pandemi kaynaklı küresel tedarik zinciri sıkıntısına değindi. Öngörülmesi zor ve belirsiz bir ortamda faaliyet yürüttüklerinin altını çizen Yenigün, ana materyallerde yüzde 140’ın üzerinde artış olduğunu belirtti. Uzun soluklu politikaların geliştirilmesi gerektiğini açıklayan Yenigün, bu sayede ülkemizin yatırım çekiciliğinin artacağını ifade etti.
Togg’un fiyatı ne kadar olacak? İşte ilk tahmin!
Haydar Yenigün: “Ülkemizin yatırım çekiciliğini artırabiliriz.”
2021 yılının en önemli tedarik zinciri probleminin mikroçip darboğazı olduğunu belirten Yenigün, bu durumun otomotiv endüstrisindeki etkilerinden bahsetti. Dünya çapındaki otomotiv üreticilerinin mikroçip nedeniyle üretimi yavaşlattığını açıklayan Yenigün, şu ana kadar 10.3 milyon aracın bu sebeple üretilemediğinin altını çizdi.
Yıl toplamında küresel araç üretimi kaybının 11.3 milyon adet olacağı tahmin ediliyor. 2021 yılında yaşanan darboğaz nedeniyle 3. ve 4. çeyrekte tedarik sıkıntısının devam ettiğini belirten Yenigün, 2022 yılının da benzer şekilde geçeceğini ön gördüklerini açıkladı.
2021 yılının ilk dokuz ayında yerli sac fiyatlarında dolar bazında yüzde 29 artış olduğunu açıklayan Yenigün, “2020 yılının başından beri ana metallerde yüzde 140’ın üzerinde artış oldu. İthal sac fiyatlarında yüzde 117, kauçukta yüzde 38, plastikte ise yüzde 83 oranında zam yapıldı. Yılın son aylarında yaşanan vaka artışları ve yeni varyantlar nedeniyle karantina tedbirleri sıkılaştı. Öte yandan yaşanan olağanüstü hava şartları nedeniyle bazı limanlarda kapasite düşüşleri ve dolayısıyla gemilerde gecikmeler yaşandığını gözlemledik. Yeni varyantların Avrupa’da etkili olması nedeniyle 2022 yılında ihraç pazarlarımızın geçen sene ile paralel olacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yolunda giden ne var ki sıfır araç üretimi de yolunda gitsin sıfır araba almayacağız merak etmeyin.