ÖTV zammından sonra yeni elektrikli otomobil fiyatları

19

Gece saatlerinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile birlikte elektrikli araçlara ÖTV zammı yapıldı. Resmi gazete’de yer alan karar sonrasında elektrikli araçlar, yüzde 10 ile yüzde 60 arasında ÖTV oranına sahip olacak. Peki yeni zamla hangi araba ne kadar fiyata sahip oldu?

h4

ÖTV zammı sonrası yeni elektrikli otomobil fiyatları

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununda yapılan değişiklikte motor gücü 85 kW’ı geçmeyen elektrikli araçların yeni ÖTV oranı yüzde 10 olarak belirlendi. Motor gücü 85 kW ile 120 kW arasında olan elektrikli araçlar yüzde 25, motor gücü 120 kW’ı geçen elektrikli araçlar ise artık yüzde 60 ÖTV oranına sahip. Peki zam sonrası araçların yeni fiyatları ne oldu? İyi seyirler.

https://youtu.be/Db3xnG2gh5g

ÖTV zammı nasıl yansıyor?

Motor gücü 85 Kw’ı geçmeyen araçlar için yüzde 3’den  yüzde 10’a; motor gücü 85 Kw – 120 Kw arası olan araçlar için yüzde 7’den yüzde25’e; motor gücü 120 Kw’ı geçen araçlar için ise yüzde 15’den yüzde 60’a çıkartıldı.

Hibrit araçların ise zamdan etkilenmeyeceği açıklandı.

Gazeteci Emre Özpeynirci: “2020’de resmi olarak Türkiye’de 844 adet elektrikli otomobil satılmıştı. Bu yıl yeni gelecek modellerle 2500 adetlik bir beklenti varken, ÖTV zammı ile birlikte bu orana ulaşılmasının çok zor.” açıklamasında bulundu.

Bazı araçları ÖTV zammı sonrası yeni fiyatları

Porche Taycan

Eski başlangıç satış fiyatı: 1.800.000 TL

Tasarlayacağınız modele göre (aksesuarlara göre) yeni fiyat: 700.000 TL ile 1.000.000 TL arası zamlanacak

BMW i3

Anahtar teslim eski fiyatı: 527.500 TL

Yeni fiyatı: 736.000 TL

Mini Elektrikli İkonik Paket

Eski başlangıç satış fiyatı: 455.000 TL

Yen fiyatı: 655.000 TL

Yerli otomobilimiz TOGG fiyatının nasıl etkileneceği henüz bilinmiyor.

19 YORUMLAR

  1. Günümüzde bir yerden bir yere gidebilmek için otomobil ailenin zorunlu ihtiyacıdır. Devletin alt modellerde ÖTV’yi düşürmesi hatta kaldırması, diğer vergilerde de indirime gidip araç sahibi olmayı kolaylaştırması gerekiyor. Mutfak tüpünde de ÖTV olduğunu düşünürsek, önce evde yemek yemek de özel bir şey sanırım. Daha evden çıkmadan özeliz yani…

  2. Bu zam sadece elektirik motorlu otomobiller için mi yoksa, diğer tüm elektirik motorlu araçları kapsıyor mu? Mesela elektrikli scooter, dronelar, ve bu araçların motorlarının kv değerleri 120 kv dan oldukça yüksek, mesela minik yarış dronu motoru 2700kv değerlerinde. Belki birçok arkadaşımız ve yasayı çıkaranlar kv değerini tam olarak bilmiyordur. Kv volt başına devir sayısıdır.

    • Siz sanırım yazıda neden bahsedildiğini anlamamışsınız. Bahsedilen değer kw yani güç. Sizin elektrik motorlarında gördüğünüz ise motorun çalışma gerilimi.

    • Yanlış biliyorsun yeniden araştırmanı öneririm. Kilo watt güç birimidir. örneğin elektrikli bir kettle ın güç tüketimi ortalama saatte 2kw dır. biz bunu 2000w olarak da görürüz satın alırken. Araçlarda kw, beygir gücü gibi alternatif bir ifade yöntemidir. Barındırdığı motorun ürettiği gücü ifade eder. Şu an ötv, araçlarda motor hacmine ve fiyatlarına göre sınıflandırılıyor. Elektrikli araçlarda motor hacmi olmadığı için kw olarak ele alınıyor. Vergi meselesine gelince bütün dünya elektrikli araçlara teşvik paketleri gündeme getirirken bizimkiler ne koparırızın derdindeler. Yazık bizlere. Ortadoğunun köleleri olarak kalmaya mahkumuz.

  3. Bu arabalara yapılan zam kadar bizlerin maasınada yapılsa kimse araba almada zorlanmaz bu ne böyle bir gün bir günü tutmuyor yatırım olarak bitcoin değil araba alsan daha fazla kar edersin

  4. Tamamen adaletsiz bir uygulama. Tüketen vergi vermez. Üreten verir. Bu vergi çeşidi dünyada yok. Tüketiyorsun diye vergi verilmez. İnsanı yaşat devlet yaşasın. Bu halkına zulümdür.

  5. şimdi niye elektrikli araç alalım ki??? hem zahmeti fazla hem de fiyatı yüksek…bu devlet gerçekten vampirlerden beter. dertleri doğaymış/vatandaşmış vb değil. dinleri-imanları para olmuş.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version