Her ne kadar günümüzde oyun denilince akla ilk gelen şey konsollar olsa da, bilgisayarda oyun oynamak her zaman için çok daha farklı bir tecrübe olmuştur. Konsollar belli sınırlar içine kısılı kalmışken, bilgisayarlar oyunculara sınırsız seçenek sunar.

Bilgisayar kullanıcıları istediği sistemi kurmakta özgürdür. Oyunlar üzerindeki kontrolümüzü sağlayan cihazlar açısından da bilgisayarlar daha geniş seçenekler sunar. Bu bileşenlerin de kendi içlerinde yüzlerce farklı modeli olması, bilgisayar oyuncularına özgürlük sağlar.

İyi bir oyun bilgisayarı oluşturmak gerçekten masraflı bir iş

Dezavantajı da var

Elbette bütün bunların bir de dezavantajı var. Bilgisayar sahipleri teknolojiyi yakından takip etmek zorundalar. Bu da zaman içinde sürekli bir masraf anlamına geliyor.

Bilgisayarınızı bir oyun canavarına çevirmek istiyorsanız, satın almadan önce dikkat etmeniz gereken belli başlı bileşenler var. Çok fazla seçeneğin arasından nasıl tercih yapacağız hep beraber görelim.

{pagebreak::Ekran kartı}

Ekran kartı

Bilgisayarda oyun oynamak istiyorsanız, seçerken en çok dikkat etmeniz gereken bileşen ekran kartıdır.

İşlemci, RAM, sabit disk, anakart gibi bileşenler performansa dolaylı yoldan etki ederken, oynayacağınız oyunların grafik performansına doğrudan etki eden bileşen ekran kartlarıdır.

Ancak yine de iyi bir oyun sistemi istiyorsanız, dört çekirdekli bir işlemci ve en az 4 GB RAM’e sahip olmalısınız.

Ekran kartı satın almadan önce hangi markayı seçeceğinize karar vermelisiniz

NVIDIA ve ATI

Oyunlarda yüksek performans bekliyorsanız, almanız gereken ekran kartı da üst seviye bir model olmalıdır. Piyasada hakim olan iki marka var: NVIDIA ve ATI.

ATI, DirectX 11 desteği ile öne çıkan HD 5800 serisi ile oyunculara uygun seçenekler sunuyor. HD 5870, günümüzde tek GPU’lu en güçlü ekran kartı unvanına sahip. Çift GPU’lu HD 5970 ise şu anda dünyanın en güçlü ekran kartı.

Henüz DX 11′li modellerini piyasaya çıkarmayan NVIDIA da aslen çok güçlü modellere sahip. GTX 260′dan başlamak üzere, GTX 275, GTX 285 ve çift GPU’lu GTX 295 bir oyuncunun aradığı performansı sağlıyor. Ancak, bu modeller DX 11 desteği sağlamıyorlar.

Özel modeller

Üretici firmaların kendi tasarımı olan çeşitli modeller de piyasada mevcut. Bu modeller özel soğutma sistemine sahip olmalarının yanı sıra fabrika çıkışı overclock yapılmış olabiliyorlar.

Özel tasarım modellerde farklı soğutma sistemleri bulunuyor

Performans açısından standart modellerle çok büyük bir avantaj sağlamasalar da, eğer daha iyi bir soğutma ve az da olsa daha hızlı bir ekran kartı istiyorsanız bu modelleri tercih edebilirsiniz.

 

{pagebreak::Monitör}

Monitör

Ekran kartını aldıktan sonra iş bitmiyor elbette. Bu kartla elde edilen görüntüyü yansıtacak iyi bir monitör olmadan, ekran kartının çok güçlü olması bir şey ifade etmez.

Oyun için bir monitör alacaksanız dikkat etmeniz gereken başlıca şeyler boyut, çözünürlük, giriş çıkışlar ve tepki süresi ve yenileme oranı gibi teknik detaylardır.

Eğer oyunlardan keyif almak istiyorsanız en az 22 inçlik bir monitör almanızı tavsiye ediyoruz. Güçlü bir ekran kartının nimetlerinden tam olarak faydalanabilmek için ise en az 1680 x 1050 çözünürlüğe destek veren bir monitör tercih etmelisiniz.

3D görüntü verebilen modeller de yaygınlaşmaya başladı

Tepki süresi ve yenileme oranı

Üzerinde DVI girişi olan bir monitör daha kaliteli görüntü elde etmenizi sağlar. Ancak bu modellerin biraz daha pahalı olduğunu belirtmek gerek.

Oyunlarda hareketli anlar çok olur. Bu anlarda monitörlerin tepki süreleri ve yenileme oranları önem kazanıyor. 5 ya da 2 ms’lik tepki süresi ve en az 60 Hz’lik yenileme oranı işinizi görecektir.

3D görüntü verebilen monitörler de son dönemde yavaş yavaş orataya çıktı. Eğer bu deneyimi yaşamak istiyorsanız NVIDIA’nın 3D Vision destekli monitörlerinden birini tercih edebilirsiniz.

{pagebreak::Klavye}

Klavye

Hiçbir gamepad’de olamayacak kadar tuşa sahip olan klavyeler, bilgisayarda oyun oynamanın ayrıcalığını yaşamamızı sağlayan en önemli unsurlardan biri. Oyuncular için özel olarak üretilen klavyelerin ortak özelliği, standart modellerden daha fazla tuşa sahip olmalarıdır.

Özellikle online olarak oynanan MMORPG tarzı oyunlarda, üst üste belli sırayla tuşlara hızla basmak gerektiğinden bu klavelerde makro atama özelliği vardır. Böylece tek bir tuşa, tuş kombinasyonları atayabilirsiniz. Eğer böyle oyunlar oynuyorsanız, alacağınız klavyede makro tuşlarının yer almasına dikkat edin.

Oyuncular için tasarlanan klavyelerde ekstradan tuşlar, ışıklandırma ve çeşitli göstergeler bulunabiliyor

Ergonomi önemli

Tabii uzun süre oyun oynayacaksanız klavyenin ergonomisine de dikkat etmelisiniz.

Bileklerinize denk gelen yerlerin rahatlığından, ayakların açısına, tuşların yumuşaklığından, ışıklandırmaya kadar bu alanda kendinize en uygun modeli seçmelisiniz.

Oyun için bir klavye almadan önce, eğer mümkünse mutlaka rahat olup olmadığını deneyin.

{pagebreak::Fare}

Fare

Aynı klavyelerde olduğu gibi farelerde de dikkat etmeniz gereken şeylerin başında tuşlar ve ergonomi geliyor.

Daha çok FPS türü oyunlar oynayanların dikkat etmesi gereken farelerin ele oturması ve büyüklüğü uzun süre boyunca oyun oynayanlar için çok önemli. Bu yüzden fare almadan önce de mutlaka elinize oturuyor mu diye bakmalısınız.

Farenin üzerindeki ekstra tuşlar ve DPI ayarı önemli özelliklerden bazıları

DPI ve ağırlık ayarlama

Oyuncular için üretilen farelerde, rahat kullanım için DPI ve ağırlık ayarlama seçenekleri yer alabiliyor. Tek bir tuşla farenin duyarlılığını ayarlayabildiğiniz modeller mevcut. Aynı şekilde sizin oyun stilinize göre içine ağırlık yerleştirebileceğiniz fareler de var.

Bazı farelerde ağırlığı ayarlamak için enteresan yöntemler kullanılıyor

Klavyelerde yer alan makro tuş özelliğinin, farelerde de yer aldığını söylemekte de fayda var. Tek bir tuşla birden fazla iş yapmak istiyorsanız, üzerinde ayarlanabilir tuş bulunan fareleri tercih etmelisiniz.

{pagebreak::Ses}

Ses

Oyunlar sadece görsel öğelerden oluşmuyor. En az görüntü kadar önemli olan sesler, oyun deneyimini tamamlıyorlar.

Eğer çok üst seviye bir ses kalitesi istiyorsanız, artık az sayıda kalan ses kartlarını tercih edebilirsiniz. Ancak bunu masraflı buluyorsanız, sadece kaliteli bir ses sistemi de sizi memnun edecektir.

Kulaklıklarda en çok dikkat etmeniz gereken şey rahatlık olmalı

Gerçekçi ses deneyimi için

5.1 kanal surround ses sitemleri, oyunlarda yönlere göre ses vererek size daha gerçekçi bir deneyim yaşatırlar. Tabi anakartınızın üzerinde buna uygun giriş çıkışların olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

Kulaklık konusunda ise, rahatlık en önemli unsurdur. Uzun süre oyun oynayacaksanız, kulaklığın rahat olmasına dikkat etmeniz gerek. MMORPG’lerde diğer oyuncularla iletişim için iyi bir mikrofon olması da önemlidir.

{pagebreak::Gamepad}

Gamepad

Gamepad’ler sadece konsollara özel cihazlar değiller. Klavye ve fare ile oynanan oyunlar ile gamepad ile oynananlar farklı olduğu için, ideal bir oyun bilgisayarında mutlaka iyi bir de gamepad olması gerekli.

Gamepad’lerde bulunan tuş sayısının yeterli olduğuna dikkat edin

Tuş sayısına dikkat

Burada ise dikkat etmeniz gereken şeyler, yine ergonomi ve tuşlardır.

Gamepad’in elinize tam oturtması ve tuşların yerleri oyun deneyimi için çok önemlidir. Ayrıca tuş sayısının da en az konsollardaki kadar olmasına dikkat etmek gerek. Turbo ve makro tuşları gibi özellikler de kullanım kolaylığı sağlar.

Ayrıca kablosuz modellerin size daha fazla rahatlık sunacağını da aklınızdan çıkarmayın.

:: İyi bir oyun bilgisayarında sizce olmazsa olmaz bileşenler neler?