Oyun geliştiricilerin ve oyun motorları ile çalışanların karşılaştığı en büyük problemlerden biri donanım rehberlerinin olmayışı. Oyun geliştiricilerinde bildiği gibi yüksek donanımlı bir bilgisayarınız yoksa bu durum sizi bir hayli zorlayacaktır. Fakat oyun geliştiriciler ve oyun motoru ile çalışanlar, ne tür bir donanım kullanmaları gerektiği konusunda her zaman bir belirsizlik içinde olurlar.
GeForce RTX 2080 Ti ertelendi
Ücretsiz donanım rehberi
Oyun motorlarında çalışanlar için hazırladığımız ücretsiz donanım rehberi ile, oyun geliştiricilerin bu sorununa yardımcı olmayı amaçladık. En önemli iki donanım parçaları olan işlemci ve ekran kartlarını yakından inceledik.
Oyun motorları için hangi işlemci ve ekran kartı satın alınmalı?
Bu donanım rehberimiz de iki temel bileşene odaklanmamızın sebebi hem bu iki bileşen türünde yeni nesillerin tanıtılması, hem de incelediğimiz oyun motorunun en çok bu iki temel bileşenin gücüne ihtiyaç duymasıdır.
İşlemci
Oyun motorlarının güce ihtiyaç duyduğu en temel bileşen işlemcidir. Oyun motorumuzda oluşturduğumuz sahnelerimizin ışık ve gölge hesaplamaları işlemci ile yapılmaktadır. İşlemcimizin bu işlemi en hızlı şekilde yerine getirebilmesi için gerekli olan en önemli etken çekirdek sayısıdır. Oyun motoru ile çalıştığımız sürece Ghz hızımız kadar çekirdek sayımızda yüksek olması gerekli.
İşlemci önerileri
Giriş seviyesi için öne çıkan AMD RYZEN 5 2600 (3,4GHZ) Cpu Benchmark testinden 13,487 puan alarak iyi bir performans gösteren Ryzen 5 serisi işlemci maliyet açısındanda 165 dolar fiyatı ile alıcısını üzmeyecek seviyede. Teknik özelliklerine göz attığımızda ise, 6 fiziksel 12 sanal çekirdeğe sahip Ryzen 5 işlemcisinin frekans hızı 3.9 GHz’e kadar çıkabilmekte.
Fiyat performans için bir işlemciye baktığımızda AMD RYZEN 7 2700X karşımıza çıkmakta. Cpu Benchmark testinden aldığı 16.923 puan ile güçlü bir işlemci olduğunu gösteren Ryzen 7 serisi işlemci, direkt olarak i7-8700K’nın da rakibi olduğunu göstermekte. 320 dolarlık bir fiyat etiketine sahip olan işlemci bu konuda İntel’den daha avantajlı durumda. Teknik özellikleri ise 8 fiziksel 16 sanal çekirdeğine ve 4.3 GHz frekans hızına sahip.
Aşırı güç isteyenlere ise Core i9-7900X ve Ryzen Threadripper 1950X işlemcilere göz atmalarını öneririz.
Ekran kartı
Oyun motorlarında oluşturduğumuz sahnelerimizin görüntüleme hızını belirleyen bileşen ekran kartıdır. 3 boyutlu modelleme sanatçıları kaliteyi performansa göre ayarlamaktadır. Buda ekran kartının görüntüleme kalitemizi belirleyen bileşen olduğunu göstermekte.
Ekran kartı önerileri
Giriş seviyesi için NVIDIA GTX 1050 TI ekran kartını gösterebiliriz. En önemli avantajı olan fiyatı ise sadece 150 dolar. 768 Cuda çekirdeğine sahip olması statik sahneler için yeterli bir performans göstermesini sağlayacaktır. Bu fiyatın üzerine ekleyeceğiniz 70 dolar ile GTX 1060 (6GB VRAM) seçeneğine de göz atabilirsiniz. GTX 1060’ın VR uyumluluğu olduğunuda hatırlatalım.
Fiyat performans açısından bir ekran kartına baktığımızda NVIDIA GTX 1070 karşımıza çıkmakta. 370 dolar fiyat etiketine sahip olan ekran kartı, 1920 CUDA çekirdeğine sahip olması hem statik hem dinamik sahnelerde yeterli performans göstermesine olanak sağlamakta. Bütçemizi arttırdığımız zamanda ise GTX 1080 ve 1080 TI daha güçlü seçenekler olarak yer almakta.
Piyasanın yeni liderleri RTX serisi ekran kartlarında bulunan Ray Tracing teknolojisi oyun motoru ve modelleme işiyle uğraşan arkadaşlar için senelerdir beklenen bir teknoloji olsada fiyat açısından dezavantajlı durumda. Fakat çok yüksek poligon sayılı ve gerçekçi sahnelerde çalışmak isteyenlerin tercih etmesi gereken iki model durumunda.
Çok güzel bir rehber yapmışsınız da fiyat performans odaklı dizüstü bilgisayarlarla ilgili bir rehber veya tanıtım videosu yapsanız daha faydalı olur sanki.
Kasa toplama rehberi yapılabilir fiyatları ve resimleri konulabilir . Toplam maliyeti TL euro dolar olarak gosterilebilir