Konsol dünyasındaki oyunu değiştiren Sony, Playstation ile son 20 seneye damgasını vuran isim oldu. 20 yıl içerisine pek çok yeni nesil oyun konsolu sığdıran firmanın en yakın rakibi ise özellikle 2000‘li yıllardan sonra Microsoft oldu.

2001 yılında Xbox adıyla daha yeni yeni şansını deneyen Microsoft, Sony gibi yaklaşık 10 senelik PlayStation deneyimi olan bir firmanın karşısına çıktı.

Bu deneyimlerini Xbox 360‘a başarılı bir şekilde aktaran Microsoft, Sony‘nin karşısına bir sonraki nesilde, önceki nesile göre çok daha güçlü çıktı. Makalemize başlarken, biraz geçmişe yolculuk yapalım ve konsol savaşlarının perde arkasını hatırlayalım.

Geçmişten günümüze PlayStation tarafı

Sony‘nin oyun konsolu PlayStation, 90‘lar kuşağına damgasını vurmayı başaran ve hala satışa devam eden ender isimlerden biri.

İsimlerin 10 yıllık döngülerde popüleritesinin azaldığı teknoloji dünyasında, PlayStation hala en çok bilinen ve rağbet gören isimlerin arasında yer almaya devam ediyor.

Yaklaşık 10 yıl piyasada kalan ilk PlayStation sürümünün macerası, 1994 ile 2004 yılı arasında sürmüştü.

100 milyon satış başarısını aşan konsoldan sonra 2000 yılında satışa sunulan PlayStation 2, 150 milyon satarak dünyanın en çok satan oyun konsolu olmayı başarmıştı.

Esasında rakibi Microsoft‘un piyasaya yeni girdiği oyun konsolu Xbox‘tan daha güçsüz bir donanıma sahip olan PlayStation 2, oyun bulunabilirliği açısından çok daha üst bir noktada oldu. Bu avantajı da zaten sonuna kadar kullandı.

PlayStation 2‘nin ömrü ise 2013 yılında doldu. Hala az da olsa üretilen PlayStation 2 sürümü, artık üretilmeyecek.

Sony‘nin yedinci nesil oyun konsollarından olan PlayStation 3, satış bakımından Microsoft‘un Xbox 360 sürümüyle kafa kafaya rekabet halinde.

İlk olarak 11 Kasım 2006‘da, Japonya‘da satışa sunulan konsol, kısa bir süre sonra tüm dünyada piyasaya sürüldü. Üretilen ilk sürümler, sabit diskin kapasitelerine göre 20 ve 60 gigabaytlık modellerdi. Birkaç ay sonra ise 40, 80 ve 160 gigabaytlık modeller de üretildi.

2009‘un Eylül ayından itibaren daha az yer kaplayan ve daha az eneji tüketen ince kasalı PlayStation 3 modeli piyasaya sürüldü. PS3 Slim ilk olarak 120GB‘lık modeller ile, Ekim 2009‘dan itibaren ayrıca 250GB‘lık modeller ile raflardaki yerini almıştır.

Bu modellerin içerdikleri yeni özelliklerin yanı sıra, PlayStation 2 oyunları ile uyumluluk özelliği ve üçüncü parti işletim sistemi kurulumu özelliği kaldırılmıştır. 2013 yılına kadar Sony, 75 milyon civarı PlayStation 3 satışı yaptığını duyurdu. Konsolun yaklaşık bir 2 -3 sene ömrünün daha olacağı konuşuluyor.

{pagebreak::2}

Geçmişten günümüze Xbox tarafı 

Konsol macerasına en geç giren firmalardan biri olan Microsoft, Xbox adını oyunculara 2001 yılında tanıttı. Firma ilk başta inanılmaz bir sıçrama yakalayamasa da, Xbox adını daha sonraki sürümlerle üst noktalara taşımayı başardı.

Modifiye edilmiş Pentium III işlemcisini kullanan ilk nesil Xbox, Nvidia tabanlı bir grafik işlemciden gücünü alıyordu.

25 Ekim 2001‘de satışa sunulan konsol, 10 Mayıs 2006 yılına kadar toplamda 26 milyon adet satış yaptı. Azımsanmayacak değerler elde eden Microsoft, yavaş yavaş adını oyunculara kazıdı.

Xbox 360′a bakacak olduğumuzda 27 Kasım 2005′te tanıtılan konsol, Xbox‘ın devam olarak ABD‘de tanıtıldı.

Şu an itibari ile Xbox 360 Arcade, Xbox 360 Elite, Xbox 360 Slim olmak üzere 3 farklı paket şeklinde satışta olan Xbox 360, daha satışa çıktığı ilk gün marketler önünde uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu.

“Next-gen” yani yeni nesil olarak anlandırılan oyun konsollarının ilki olan Xbox 360′ın Avrupa çıkışı bir hafta gecikmeli oldu. Pazara rakibinden önce giren yeni nesil oyun konsolu, PlayStation 3‘ü terleteceğini hissettirmeye başlamıştı.

Xbox 360 ilk çıktığında o kadar yüksek ilgi gördü ki, her iki kıtada satışlarda patlama yaşandı ve ürünler eBay üzerinden karaborsaya düştü.

2009‘da IGN Xbox‘ı gelmiş geçmiş en iyi 25 konsol arasından altıncı, PS3‘ü onbeşinci, Wii‘yi onuncu seçmişti. Pek çok kaynağa göre Xbox 360 ile PlayStation 3 arasındaki rekabet, Microsoft‘un galibiyetiyle sonuçlandı.

Satış rakamlarına bakacak olduğumuzda, 2011 yılı itibariyle Xbox 360′ın 64.4 milyon adet satış yaptığını görüyoruz. 2013 yılında ise Microsoft‘un açıkladığı rakamlara göre 77.2 milyon adet satış yapıldığı görülüyor.

{pagebreak::3}

Yeni nesil konsollara bir göz atıyoruz

Esasında Sony ile Microsoft‘un yeni nesil konsollarda tamamen farklı bir strateji izlediğini görüyoruz. İki konsolun da donanımı birbirine benzese de, yazılımsal olarak ciddi değişiklikler mevcut.

Microsoft, Xbox One‘ı oyun konsolundan çok daha fazlası olacak şekilde tasarladı. Windows 8‘den de etkilenen yeni konsol, bazı oyuncuların tepkisini çekecek özelliklere de sahip.

Her ne kadar Microsoft, ilk olarak ısrarcı olduğu kurallardan caymış olsa da, Xbox One, PlayStation 4‘ün yanında biraz sönük kalmış gibi duruyor. En azından oyuncuların gönlü şimdiden PlayStation 4‘e kaymış durumda.

Donanım gücü olarak aralarındaki farklılıklar neler?

Sony‘nin PlayStation 4 modeliyle Microsoft‘un Xbox One modeli esasında işlem gücü açısından birbirlerine benzer bir performans sunacak gibi gözüküyor.

İki sistemde de AMD‘nin yeni nesil Jaguar APU mimarisini baz alan grafik işlemci ve işlemci melezine yer veriliyor.

Fakat iki platform için geliştirilen işlemcide de farklı özelleştirmeler mevcut.

Mesela Microsoft‘un DX 11.1 API’sini destekleyen bir grafik işlemci ve bu grafik işlemci içerisine yerleştirilmiş 32 MB‘lık ESRAM, Xbox One’da kullanılacak.

PlayStation 4‘te ise AMD‘nin en yeni nesil grafik işlemci mimarisi GCN tabanlı, 1.84 Tera Flops işlem gücü sunan bir grafik işlemci kullanılacak. Başka bir detay şimdilik mevcut değil.

Kullanılan grafik işlemci ve işlemcinin birbirlerine denk olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Özellikle Sony‘nin PS3 modelinde kullandığı farklı işlemci mimarisi yüzünden, oyun yapımcılarının epey zorlandığı durum, yeni nesilde pek yaşanmayacak gibi gözüküyor.

RAM kısmına gelecek olduğumuzda PlayStation 4′ün üstünlüğü görülüyor. İki sistemde de 8 GB RAM kullanılmış ama PlayStation 4’te GDDR5 RAM kullanılıyor. Yani ekran kartlarındaki bellek gibi, genel sistem belleği bulunacak. Saniyede 176 GB bant genişliği sunan sistem, oldukça iddialı. Xbox One‘da ise standart DDR3 bellek modülü kullanılacak.

Hareket sensörleri

Kinect 2.0 ve PlayStation Eye sistemleriyle gelecek olan yeni nesil konsollarda, yeni sistemler için söz söylemek için biraz erken diyebiliriz. Ama önceki nesildeki başarısı, Kinect 2.0′ı yeni nesilde de avantajlı kılıyor.

Kinect 2.0, 1080p çözünürlüğünde kamera, 250k piksel algılayabilen kızılötesi sensör ile donatılıyor. PlayStation Eye ise 1280 x 800 çözünürlüğünde iki adet kamera lensinden gücünü alıyor.

Xbox One ile beraber Kinect 2.0 doğrudan satışa sunulacak olan paketin içinde yer alacak. Bu da ister istemez fiyatı yükselten bir opsiyon.

{pagebreak::4}

Yeni nesil konsolların rekabetine bakmaya devam ediyoruz

4K ve 1080p desteği

Oyunları 720p çözünürlüğünde hatta bazen daha da düşük çözünürlüklere inerek çalıştıran mevcut oyun konsolları, nihayet yeni nesille beraber çıtayı Full HD seviyesine taşıyor. İki konsol da bu konuda benzer özelliklere sahip olsa da, göze hangi platformun daha iyi geleceği bilinmiyor.

İki cihazda da BluRay bulunacak. Bu özellik, iki cihazı da aynı zamanda film makinesi haline de getiriyor. Böyle zengin içeriğe sahip ürünlerin, 4K video desteği vermemesi beklenemezdi.

Hazırlanan özel oyunlarda durum ne?

Geçtiğimiz hafta başlayan Electronic Enterainment Expo yani E3 fuarında birçok yeni nesil oyun tanıtılsa da konsollara özel oyun tanıtımı açısından fakir geçti diyebiliriz.

Microsoft tarafında Xbox‘a özel HALO yaptığı tanıtım videosu ile beklentiler bir hayli yükseldi. Tanılan bir diğer oyun ise TitanFall oldu, Battlefield 4 ise her iki konsola da gelecek.

Dead Rising 3, The Witcher 3 Wild Hunt, Quantum Break, Forza Motorsport 5 ile Microsoft, Xbox One‘ı bir adım öne çıkarmaya çalışıyor.

Yine E3’te PlayStation 4 oyunlarının bazıları da tanıtıldı. Bunların en önemlileri Destiny, Watch Dogs, The Order 1886, Dark Sorcerer, Kingdom Hearts, Final Fintasy IV Reborn, Final Fantasy XIII Versus, The Elder Scrolls Online 2014 gibi yapıtlar da PlayStation 4′ün kozları olacak.

Önemli oyunlar günümüzde olduğu gibi iki platforma da çıkacak. Özel oyunlarda da günümüzdeki konsolların çizgisi devam edecek gibi gözüküyor. Hikaye ağırlıklı oyunlarda PS4, çoklu oyunculu oyunlarda ise Xbox One daha başarılı olacak gibi görünüyor. Tabi bunlar şimdilik birer tahminden öteye gidemiyor.

Sonuç olarak; 

Microsoft, tepki çeken kısıtlamaları kaldırmış olsa da Xbox One akıllara ilk başta o yasaklarla kazındı.

E3′te PlayStation 4‘ün daha etkileyici demolar yapması ayrıca bu demoları tamamen satışa sunulacak son sürüm cihazlarla yapmış olması, ibreyi şimdilik Sony‘e kaydırmış durumda. Microsoft‘un yaptığı gösterimlerde, Xbox One‘ın görülmediği hatta oyunların bilgisayarlar üzerinden çalıştırıldığı da iddialar arasında.

Xbox One‘a göre daha uygun fiyata satışa sunulacak olan PS4, sadece oyunu amaçlayanlar için daha iyi bir seçim gibi gözüküyor. Tabi konsollar piyasaya çıkınca esas durumu hep beraber göreceğiz.

:: Sizce Xbox mı PlayStation mı?