Son yıllarda bilgisayar masaüstünün video görüntüsünü kaydetmek, birçok kişi için artık vazgeçilmez oldu. Youtube ve Twitch gibi platformların büyük kitlelere hitap etmesinin ardından ekran kaydetme uygulamaları da popüler hale geldi. Öyle ki bu uygulamalar sayesinde kullanıcı, bilgisayarında yaptığı işlemleri kendi aboneleriyle paylaşma fırsatı buldu.
2021 yılında Twitch’in en çok izlenen oyunu belli oldu!
İşte en çok kullanılan ekran kaydetme uygulamaları!
Ekran kaydetme uygulamaları, bilgi aktarımı için oldukça önemli. Birçok uzman kişi bilgisayarının ekranında işlediği eğitici aktiviteleri kaydederek hedef kitlelerine aktarabiliyor. Fakat yine de ekran kaydetme uygulamaları çoğunlukla oyun oynayan kişiler tarafından kullanılıyor. İşte oyun oynarken kaydetmek ekran kaydetmek için kullanabileceğiniz o uygulamalar;
- OBS Studio
- Bandicam
- Nvidia Shadowplay
- Movavi Screen Recorder
- Ezvid
- ShareX
- Apowersoft
- ZD Soft Screen Recorder
1. OBS Studio
Ülkemizde en çok tercih edilen ekran kaydetme uygulamalarından birisi olan OBS Studio, tamamen ücretsiz olmasıyla da kendini bir adım öne taşıyor. Öyle ki hali hazırda Twitch yayıncılarının da en çok tercih ettiği uygulamalardan birisi konumunda.
OBS, en çok tercih edilmesinin nedeni sadece ücretsiz ulaşılabilmesi değil. Uygulama ile ekran kaydetme özelliğinin yanı sıra webcam kaydı, ses kaydı, sahne yaratma ve sahneler arasında özel geçiş imkanı gibi birçok özellik uygulama içinde bulunuyor. OBS, açık kaynak kodlu olmasının yanı sıra videoları dilediğiniz formatta kaydedebilme imkanı tanıyor.
2. Bandicam
Genellikle oyun oynayan kişilerin oyun videolarını kaydetmek için tercih ettiği uygulamalardan birisi olan Bandicam, ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki seçenekle kullanıcılarının karşısına çıkıyor. İki seçenekte de video kalitesinde bozulma yaşamadan yüksek sıkıştırma yapılabiliyor.
3. Nvidia Shadowplay
Ekran kaydetme programları arasında oyun için en uyumlu programlardan birisi de hiç kuşkusuz Nvidia Shadowplay. Öyle ki program dilediğiniz kalitede oyun kaydetme fırsatını sunuyor. Oyun performansına etkisini minimumda tutan Nvidia Shadowplay, Twitch ile de uyumlu olduğu için program üzerinden canlı yayın yapma imkanı da sunuyor. Ancak bu uygulamanın bir şartı bulunuyor. O da eski olmayan bir Nvidia ekran kartına sahip olmak.
4. Movavi Screen Recorder
Basit ve kullanışlı arayüze sahip olan Movavi Screen Recorder, Türkçe dil desteğiyle de kullanıcılarının karşısına çıkıyor. Video düzenleme özelliğine sahip olan uygulamada zaman ayarlaması da mevcut. Bu özellikle video öncesinden zaman ayarı yapılarak istenilen saatte kayıt başlatılabilir. Fakat program için 7 günlük ücretsiz deneme sürümünden sonra belirlenen paketlerden birini almak zorundasınız.
5. Ezvid
Ekran kaydetme uygulamaları listemizde yine basit ve kullanışlı arayüzüyle Ezvid de yer alıyor. Tamamen ücretsiz olan bu uygulamanın içerisinde video düzenlemek için de bir panel bulunuyor. Panel içerisinde hız kontrolü gibi özellikler de bulunuyor. Ayrıca kayıtlar, direkt olarak içerik platformlarına aktarılabilir. Programın tek kusuru ise kayıtların 45 dakika ile sınırlı olması.
6. ShareX
Tamamen ücretsiz ekran kaydedici program olan ShareX, açık kaynak kodlu olmasıyla da tercih ediliyor. Uygulamada filigran ve kayıt süre sınırı gibi kısıtlamalar bulunmazken, kaydedilen videoları doğrudan içerik platformlarına yükleme imkanı da sunuyor. Ayrıca uygulama, videoları GIF şeklinde kaydetme özelliğiyle de dikkat çekiyor.
7. Apowersoft
Ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki seçeneğe sahip olan Apowersoft, diğerlerinin aksine web tabanlı bir program. Programı kullanarak ekran kaydı yapmak istiyorsanız sitesine gidip ”Kayda Başla” seçeneğine tıklamanız yeterli. Fakat ilk olarak internet sitesinden uygulamaya ait kurulum dosyasını indirmeniz gerekiyor.
8. ZD Soft Screen Recorder
Listemizde son olarak ZD Soft Screen Recorder programı yer alıyor. Ücretsiz ve ücretli olmak üzere iki seçenekli program, kayıt üzerinde yapabileceğiniz işlemler sunuyor. Kayıt sırasında isterseniz fare yardımıyla ekranın belirlenen bölüm seçebiliyor. Ayrıca fare ile işaretlemeler de yaparak kaydedilen videonun daha vurgulu olması sağlanabiliyor. Programın 30 günlük ücretsiz deneme sürümü bulunuyor.
Sizin listede bulunmayıp da önerdiğiniz bir ekran kaydetme uygulaması var mı? Varsa lütfen yorumlar kısmından bizimle paylaşınız.