Dünyanın en önde gelen ekran kartı üreticilerinden NVIDIA ve ATI (AMD) arasındaki rekabet, günbegün artıyor. Yeni modelleriyle hem performans konusunda rakibini alt etmek isteyen firmalar, hem de yeni nesil teknolojilere uyum konusunda birbiriyle yarışıyor.
İşin donanım tarafı bir hayli hareketli! Bir de bu işin yazılım kısmı var. Üreticiler, her ay yayınladıkları sürücülerle, geliştirdikleri ekran kartlarını güncelliyor ve adeta onların ömrünü uzatıyor. Zira kartınızı satın aldığınızda, kutunun içinden çıkan sürücü, belki de 1 yıl önce o kart kutulandığında oraya konmuş olabilir.
Eğer gerçekten 1 yıl önce üretildiyse ve her ay yeni driver yayınlandığı düşünülürse bu, 12 sürücü geriden geliyorsunuz demektir. Peki bu durumda ne yapmak gerek?
Oyuncular İçin Ekran Kartı Güncelleme Rehberi
:: Yeni Ekran Kartı Alındığında Ne Yapılmalı?
:: Ne Zaman Güncellemek Gerekir?
:: Nelere Dikkat Etmeliyiz?
:: Hotfix’leri Takip Etmek Ne Kazandırır?
{pagebreak::Yeni Ekran Kartı Alındığında Ne Yapılmalı?}
Yeni Ekran Kartı Alındığında Ne Yapılmalı?
Eğer piyasaya yeni çıkmış bir ekran kartı almadıysanız, birkaç yıllık mazisi olan bir modelde karar kıldıysanız, öyleyse sürücünüz eski demektir. Bunun anlamı şu, kartınız işletim sisteminiz ile uyumsuz olabilir, yeni oyunların kullandığı teknolojileri desteklemiyor da olabilir.
Hatta eğer en kötü senaryo gerçek olursa, güncel bir yapımı oynarken, ekranda oyundan bağımsız yeşil çizgiler görebilirsiniz. Açıkçası bu başınıza gelebilecek en kötü şey. Zira bu, ekran kartınız yandı demektir! Elbetteki biz bu senaryo gerçek olsun istemiyoruz. Öyleyse ne mi yapılmalı?
Yeni bir ekran kartı aldığınızda, hangi firmanın ürünüyse, resmi sitesine girip, sizin modelinize uygun güncelleme yapmanız gerekiyor. Böylelikle olası bir uyuşmazlık hatası sonucu, yüksek ihtimalle kartınız zarar görmeyecektir. Yeni sürücüleri nereden indireceğinizi bilmiyorsanız, aşağıdaki link’ler size yol gösterecektir.
NVIDIA yongalı kartlar için sürücüler
ATI yongalı kartlar için sürücüler
{pagebreak::Ne Zaman Güncellemek Gerekir?}
Ne Zaman Güncellemek Gerekir?
İşte sık sorulan bir soru. Sürücüleri ne zaman güncellemek gerekir? Bunu iki farklı senaryo ile kolaylıkla açıklayabiliriz. Örneğin bilgisayarınızda yer alan oyunlardan hiçbiri sisteminizi zorlamıyor diyelim. Hem de ayarları en üst seviyede olmasına karşın… Eğer mevcut oyunlarınız ile hiçbir performas sıkıntısı çekmiyorsanız, güncelleme yapmanıza hiç gerek yok.
İkinci senaryoda ise, eski oyunlarınızın çalıştırılmasında problem yokken, yeni aldığınız yapımın sisteminizi zorladığını fark ettiniz diyelim. Ayarları (makul ölçülerde) indirebildiğiniz kadar indirdiniz ve yine de istediğiniz akıcı sonucu alamadınız… İşte bir oyuncu için tam bir felaket!
Mevcut sisteminiz ile daha iyi performans yakalamak için güncelleme yapmaktan başka çareniz yok. İşte bu senaryoda, güncelleme yapmanız gerekiyor. Yeni sürücüler yayınlandığında, hangi oyunlarda performans artışı sağladıkları belirtiliyor…
{pagebreak::Nelere Dikkat Etmeliyiz?}
Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Son senaryomuza göre sürücümüzü güncelledik. Zira mevcut sistemimiz, yeni bir oyun ile başa çıkamamıştı. Baktık ki güncel bir sürücünün özellikleri arasında, o sistem canavarı oyunda performans artışı olacağı yazıyordu. Tamam, her şey çok güzel. Güncellemenizi yaptınız ve artık o oyunu rahat rahat oynayabiliyorsunuz. Eğer şu an bir problem olmadığını düşünüyorsanız, resmin bütününe bakmadığınızdandır…
Yeni oyununuzdaki performans artışı güzel ama güncellemeyle beraber kartınızda yapılan ayar değişiklikleri, eski göz ağrılarınızda ne gibi bir sonuç verecek? Bunu hiç düşündünüz mü? İşte işin bu kısmı gerçek bir kumardır. Eğer sisteminizde çok eski oyunlar yüklüyse, son güncellemeyle beraber onların icon’una tıkladığınızda, hata mesajıyla bile karşılaşabilirsiniz (tecrübeyle sabit).
Dolayısıyla, eski sürücünüzü daima bilgisayarınızın bir köşesinde barındırmaya devam edin. Belki gün olur da, o yeni oyundan iyice sıkılırsınız ve gözleriniz maziyi arar…
{pagebreak::Hotfix’leri Takip Etmek Ne Kazandırır?}
Hotfix’leri Takip Etmek Ne Kazandırır?
Oyunlarla çokça haşır neşir olanlar için hotfix’ler adeta cankurtaran gibidir. Zira ekran kartlarından dolayı oyunlarda meydana gelen çökme ve doku eksikliği gibi grafik hatalarını düzelten hotfix’ler, performans konusunda da kullanıcıları memnun edecek gelişmeler sunar.
Ekran kartınızın üreticisinin sitesinden indirebileceğiniz bu küçük güncellemeler, belli bir oyun ya da birkaçı için hazırlanır. Örneğin S.T.A.L.K.E.R.’ın müdavimiyseniz, hem NVIDIA’da hem de ATI’de bir dolu hotfix bulabilirsiniz. Bunların da çoğu performansa yöneliktir…
Genel toplamda sürücü güncelemek basit bir iş gibi algılansa da, aslında ilk göründüğünden daha komplike bir işlem. Zira hamlelerinizi ve sonuçlarını iyi hesaplamanız gerekiyor.
Merhabalar . Gerçekten çok yararlı bir paylaşım olmuş , eve gider gitmez ekran kartımı güncelleyeceğim :). Bende grafik sorunlarına maruz kalanlardanım . Örneğin pro evolution soccer 2011 adlı oyunu yükledim oyun özelliklerinde donanımsal olarak herşeyi ”İYİ” olarak göstersede oyundan verim alamıyorum . Sürekli donmalar yapıyor . Öncelikle problemi ram’e bağladım ram’imi 2 gb ddr2 800 mhz ‘e çıkardım ama problemi çözemedim . İşallah verdiğiniz bilgiler doğrultusunda problemi çözebilirim . Teşekkürler .
benim bilgisayarmda oyun yükledim ama grafik sürücüsü yenile dedi nasıl yenileyebilirim?Şimdiden teşekkürler…