Bunca zaman, oyunlarla ilgili yapılan araştırmalarda hep bu yapımların zekaya olan olumlu etkileri ortaya çıkmıştı. Ancak BBC‘nin desteğiyle yapılan kapsamlı bir araştırma bunun tam tersini iddia ediyor. Araştırma için İki gruba ayrılan ,11 bin 460 gönüllü, bilimadamları boyunca 6 hafta gözlendi.(Oxford Tetris’in Faydalarını Araştırdı)
Bilimadamları, ilk grubun haftada en az 3 kez zeka geliştirici oyunlar oynamasını istedi. Diğer grup ise sadece internette gezinip ilgilerini çeken konular hakkında makaleler okudu.
BBC: Oyunlar faydasız
Araştırma süresince yapılan bir dizi test sonucunda, ilk gruptaki gönüllülerin, gitgide bu oyunlarda daha yüksek puanlara ulaşmalarına karşın, mantık yürütme, hafıza ve planlama gibi konularda diğer gruptakilerden pek de başarılı sonuçlar elde edemedikleri gözlemlendi.(Neler Aptallaştırır, Neler Zekileştirir?)
BBC‘nin iddiasına göre, bilgisayar oyunlarının zeka gelişimi konusunda internette sörf yapmaktan hiç bir farkı yok. Kanal şimdi, oyunların yaşlanma üzerindeki etkilerini inceleyecek.
:: BBC’ye katılıyor musunuz sizce oyunların zekaya bir etkisi var mı?
bbc nin açıklaması bana göre oyun firmalarının birbirine benzer ve aynı gibi görünen senaryolar üstüne oyun yapıldığı gibi bir görüşte atmış gibi geliyor.Çünkü oyuncular strateji yerine artık ezbere dayalı bir oyun oynama yönüne gidiyor internette surf te nasıl ve nereye baktığınızla alakalı eğer bilgi amacında kullnırsanız bilgilendirir ama geyik amacında bakarsanız hiçbirşey yapamazsınız…bbc araştırmalarına kullanıclardan çok oyunlara yönlenirse daha iyi açıklamalarla karşımıza geleceğinden eminim…
saygı ve sevgilerimle!
Bişeyler öğrenmekten gına gelip bir kenarda 2 dakka oyun oynamak isteği yine bişeyler öğrenmek için yapılması gerekiyorsa, biz almayalım bunu. Çok matıksız bir çıkarım.
oyun oynarken de biraz akıl kullanırsan bu senin dış dunyanada yansır ve daha güzel bir etkileşim olmaz mı?sonuçta satranç gibi düşünürsen bir sonra ki hamleni yapmak için ne kadar zamanın olduğunu belirler ve ona göre davranırsın.. Sonuç itbari ile günümüzde ki insanlar kitaplardan çok oyun üzerine yoğunlaşmış durumdalar.bana göre oyun firmalarının birbirne benziyen seneryalor dışında farklı ve bir o kadar da beyinimizi kullanıcak oyunlar yapmaları gerekiyor neyin nerde olduğunu bilmeden onu nasıl ve ne şekilde bulacağımız tarzında oyunlarla başlayıp bunu daha da geliştirebilirler… -tamamen bir fikir… ama sizde haklısınız bu seviyede oyun oynıyacak kişilerin sayısı az olduğu için pek rağbet görmiyip batma ihtimalleri olabilir.. sadece rank ve frag uğruna yapılan oyunlar birgün herkezi sıkacak….
Bence yanlış.Ben tetris oynuyorum ve bence strateji ve mantık yürütme açısından çok etkili.Her araştırmaya itaat edilmemesi gerekiyor bence.