Aralık ayını yarıladık ve bir yılın daha sonuna geldik. Pandemi, çip krizi ve kurdaki yükseliş ile hafızalarımızda kalan 2021, özellikle zam haberleriyle hafızalarımıza kazındı. Ne yazık ki zam konusundaki gelişmeler ise henüz noktalanmadı. 2022’ye girmemize günler kala, Özel İletişim Vergisi (ÖİV), arttı.

Bu sabah itibariyle Resmi Gazete‘de yayımlanan karara göre, neredeyse her türlü iletişim hizmetinde faturaya ek olarak karşımıza çıkan Özel İletişim Vergisi, yüzde 36 oranında artacak. Peki bu gelişme, bizi tam olarak nasıl etkileyecek? İşte ayrıntılar…

Fenomenlere ve uygulama geliştiricilerine vergi istisnası!

Fenomenlere ve uygulama geliştiricilerine vergi istisnası!

Resmî Gazete'de yayımlanan yeni karar ile, sosyal içerik üreticileri ve mobil uygulama geliştiricilerine KDV istisnası geldi.

Özel İletişim Vergisi, faturalarımıza olumsuz yansıyacak

İlk olarak 1999 yılında hayatımıza giren Özel İletişim Vergisi; Telefon ve internet gibi her türlü haberleşmeyi sağlayan telekomünikasyon hizmetinden alınan bir vergi türüdür. Yani söz konusu hizmetlerden biri için her fatura ödediğinizde aslında bunun bir miktarı ÖİV olarak devlete gider.

Özel İletişim Vergisi ÖİV

Yıllık olarak yeniden değerlemeye tabi tutulan Özel İletişim Vergisi, son olarak 2021’in ilk ayında yüzde 10 yükselmişti. Bugün ise Resmî Gazete‘de yayımlanan 31696 sayılı karara göre ÖİV, 1 Ocak 2022’den geçerli olmak üzere yüzde 36.2 arttı.

Yani bu dönemden itibaren ödenen cep telefonu, internet ya da kablolu TV gibi hizmetlerde bir yükseliş ile karşı karşıya kalacaksınız. Neredeyse ülkemizde yaşayan her vatandaşı ilgilendiren bu durum, özellikle pandemi döneminde artan mobil giderleri daha katlayacak gibi duruyor. Yayınlanan resmi tebliğ ise şu şekilde:

Özel İletişim Vergisi ÖİV

MADDE 1 – (1) 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında, “Mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde (iş ve hizmetlerin merkezi bir sunucu tarafından uzaktan izlenmesi ve yürütülmesine yönelik makineler arası veri aktarımına mahsus olan ve bunların yürütülmesi için zorunlu olanlar dışında sesli, görsel iletişim veya genel amaçlı internet erişimi için kullanılmayan mobil telefon aboneliğinin ilk tesisi ile operatör değişiklikleri hariç) yirmimilyon lira ayrıca özel iletişim vergisi alınır. Bu tutar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Hesaplanan tutarın yüzde beşini aşmayan kesirler dikkate alınmaz.” hükmü yer almaktadır.

(2) 27/11/2021 tarihli ve 31672 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:533) ile yeniden değerleme oranı 2021 yılı için %36,20 olarak tespit edilmiştir.

(3) Buna göre, söz konusu maktu vergi tutarı 1/1/2022 tarihinden itibaren 117,00 TL olarak uygulanacaktır.

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ 1/1/2022 tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Günümüzde artık lüksten çok ihtiyaç olarak değerlendiren telekomünikasyon ihtiyaçları için vergileri kaldırılmalı mı? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.