Küresel örtücüler ve organik sensörler, daha az bozulma ve yüksek dinamik aralık anlamında öne çıksa da çeşitli sınırlılıklar teknolojinin yüksek çözünürlüklü kameralara gelişine engel oluyor. Daha doğrusu oluyordu. Panasonic bu ikiliyi endüstrinin ilk küresel örtücülü organik sensöründe bir araya getirmeyi başarmış durumda.
iPhone X ile Panasonic GH5 karşı karşıya!
iPhone X ile Panasonic GH5 karşı karşıya geldi. Bir tarafta oldukça küçük sensörlü bir akıllı telefon, diğer tarafta ise aynasız bir fotoğraf makinesi!Panasonic endüstride bir ilki başardı!
Panasonic küresel örtücülü organik sensör, saniyede 60 kare ile 8K veya 36 megapiksel (MP) görüntüler yakalamayı başarıyor. Küresel örtücü tüm görüntü sensörünü bir kerede pozlama yapacak şekilde bozulmayı yüksek hızlarda önleyebiliyor. Geleneksel fiziksel örtücüler ise hızlı olmasına rağmen bu fiziksel hareket, hızlı hareket eden objelerin cılız gözükmesine neden oluyor.
Küresel örtücüler, tüm sensörün aynı anda açılmasıyla bu bozulmayı engellemeyi başarıyor. Öte yandan, bugüne kadar bu tipteki örtücüler yaklaşık 1 MP ile kısıtlıydı. Örnek olarak, Sony küresel sensörleri 1.58 MP çözünürlüğündeydi. Panasonic ise küresel örtücü kullanan bir sensör yapmayı başardı.
Şirket, 36 MP çözünürlüğe çıkmayı ise organik sensör teknolojisini de sürece dahil ederek başarmış. Geleneksel CMOS sensör ile kıyaslandığında organik sensör, ışığı yakalayan foto iletken film için bir katman ve ışığın sensöre çarptığında oluşturduğu yükleri depolamak için ayrı bir devre katmanı bulunduruyor. Bu değişim sensörlerin daha geniş ışık yelpazesi ve daha derin renkler yakalayabilmesini mümkün kılıyor. Ayrıca farklı tasarım, kameranın sensöre gönderilen voltajı ayarlayarak organik sensörün hassaslığını kontrol etmesini sağlıyor. Şirket, görüntüdeki grenleri azaltmak için öncekilerden daha yüksek hızda çalışan bir gürültü giderici geliştirmeyi de ihmal etmemiş.
Bu özel sensör iki farklı mod sunuyor. Bunlardan ilki yüksek hassasiyet, diğer ise yüksek renk yoğunluğu odaklı. Böylece sensör, geleneksel silikon tabanlı sensörlere göre tek çekimde daha geniş dinamik aralıkta görüntü yakalıyor. Sensör, gerilimi ayarlayan elekriksel nört yoğunluklu filtre de içermekte. Fotoğrafçılar bu sayede fiziksel nötr yoğunluk filtresi taşımak zorunda kalmayacak.
Yeni sensörün ne zaman piyasada görüleceği şu an için belirsiz.
:: Panasonic’in bu yeni sensör teknolojisi hakkında düşünceleriniz neler?
ilginç kimse yorum yazmamış…
Görüntüleme teknolojileri günümüz tüketici elektroniği pazarını yönlendiren önemli bir alan. Cep telefonu bile alırken artık fotoğraf ve video kabiliyeti ve kalitesi üzerinden değerlendiriliyor. Yazılım ve işlemci teknolojisi artık beklenen seviyeye varmış gibi günlük ihtiyaçları rahatlıkla karşılıyorken, daha megapixeli fazla olan yada daha düşük ışıkta başarı sağlayan fotoğrafla öne çıkmaya çalışyorlar velhasıl görüntü sensörü teknolojisi gelişme herkesin dikkatini çekiyor diyebiliriz. Canon, Panasonic ve Sony bu alanda iyi kapışıyorlar.