Yerli işletim sistemi Pardus için yepyeni bir sürüm yayınlandı. Pardus 17.0 sürümüyle karşımıza çıkan milli işletim sistemi bakalım hangi yenilikleri bizlere sunuyor?
Pardus 17.0 yenilikleri
Linux çekirdeği kullanan Pardus, Linux 4.9‘dan yararlanıyor. Pardus 17’de masaüstü ortamı olaraksa XFCE 4.12 kullanıldı. Böylece çok daha hafif ve dengeli bir sistem elde edildi.
Pardus 17 ile hedeflenen bir diğer şeyse elbette performansın yükseltilmesi. Görsel açıdan yapılan geliştirmelerin yanında bu görsellik sistem kaynaklarını çok fazla harcamayarak performansa katkıda bulunuyor.
Linux çekirdeği 4.9.0 ile gelen Pardus işletim sisteminde donanımlarınız sorunsuz ve yüksek performanslı çalışırken Firefox , LibreOffice, Thunderbird, VLC Media Player gibi yazılımların en güncel ve kararlı sürümlerini kullanabileceksiniz. Bu yazılımların yanı sıra tlp gibi yazılımların Pardus’a entegrasyonu sayesinde dizüstü bilgisayarlarda güç yönetiminin pil ömrü üzerindeki etkisini görebileceksiniz.
#Pardus‘un son sürümü Pardus 17.0 çıktı! Detaylı bilgi için tıklayın. https://t.co/5pKb1bBsfs … pic.twitter.com/2Vxq0RnmCY
— TUBITAK ULAKBIM (@TubitakUlakbim) 4 Temmuz 2017
Pardus 17.0 sistem gereksimleri
CPU (x64): En az: 500Mhz, Tavsiye edilen: 1.0 Ghz+
RAM: En az: 256 MB, Tavsiye edilen: 512 MB+
Gerekli Disk alanı: En az: 6GB, Tavsiye edilen: 8GB+
GPU: En az 640×480 çözünürlüğü destekleyebilen grafik işlemci
Pardus mu kaldı
dahada gelişerek devam… arka planı ülkemden güzel bir yeri foto yapsalardı iyi olurdu.. bu işletim sistemine kamu kurumlarının geçmesi sağlanmalı..
Linux yerlimiymiş 🙂 Daha feçen NSA linux çekirdeğine sızdı diye haber vardı…
Yerli bir işletim sistemi şart. Desteklenmesi lazım
pardusss sonundaaa
Bu bahsedilenler yazilimlar neredeyse butun Linux surumlerinde mevcut. Tabii yerli isletim sistemine katki saglamamiz gerek. Indirip kullanmamiz gerek. Hatta devlet dairelerinin de bu isletim sistemini kullanmasi gerek. Fakat bunlar genelde yapilmiyor.
Şuna yerli diyip durmayın bence. Linux u Türkler mi yaptı? Artık önüne gelen linux çekirdeğini internetten indirip bir şeyleri değiştirip bir isim verebiliyor. Linux un da onlardan farkı yok. Israrla yerli yerli diyip durmayın bence
Zamanında yuklemiştim admin nasıl olunuru bulmak bile sıkıntı olmustu..Kullanımın basitleştirilmesi ve basit yonergelelerle ne yapılması gerektiğini belirten dokumanların cıkması lazım hali hazırda bir problemi arattıgında gereksiz ve ayrıntılı bi ton dokuman geliyor..
Sisteme gecmek için bir nedenin olması lazım…ev kullanıcı niçin gecsin? yada oyun oynayan birileri niçin bu sistemi kullansın ben her iki durumdada bu sisteme gecmem ancak kobiler ve ufak işletmeler için durum farklı,sisteme ve ofis programına para vermek zorundalar sistem ve muhasebe programı ucretsiz olsa ,problemle karsılasınca kolaylıkla cozum uretilebilse ve şirket ihtiyaclarının buyuk kısmını cozer boylelikle sistemnin yaygınlaşması saglanır.
Zorin,Linux Mint ve Pardus üzerinde WPS,Libre ve Open Office ile Microsoft Office'deki dosyalarımı düzgün görüntüleyemediğim için (tablolar vs.) Windows 10 'a geri döndüm..
Tamamen Kendin üretmediğin hiç bir şey yerli değildir.Önce sıfırdan kodlarla tamamen bir sistem geliştirin ondan sonra yerli dersiniz.Yerliymiş pehh yersen
Pardus ne la pardon yani. Madem yerli bide yerli isim koyaydılar ya
instagram çalışmıyor sdn genel bir sorunmu yoksa bendemi bir konuyla ilgili birşeyler yapsanız sevinirim
Siz ne zaman sitenizin arayüzünü değiştireceksiniz. Sıkıntı vermeye başladı çünkü. Sitede bekleme süresi gittikçe kısalmaya başladı. Yeni değişimler bekliyoruz sizden aksi takdirde siteniz bizi kaybedecek…
Tamamıyla yerli olmayabilir. Ama bilişim güvenliği günümüzde ve gelecekte çok daha önemli. Bu yüzden TAMAMEN güvenilir olduğundan emin yazılımlar kullanmak (ÖZELLİKLE DEVLET KURUMLARINDA) çok öenmli. Ben devletin bir milat belirleyerek (Mesela 1 Ocak 2020 gibi) bütün devlet kurumlarını Pardus (Linux) tabanlı sistemlere geçirmesinin, bütün okullarda bunun temel alınarak eğitim yapılmasının, özel sektörün de bunu kullanmaya teşvik etmesinin kritik önemde olduğunu düşünüyorum. Burada en önemli faktör bilişim güvenliği… Artı olarak yurtdışına ödediğimiz lisans bedellerinin miktarı da çok fazla…
yaw he he yerli inandık yıllardır aynı terane
pARDUS 7 YILDA 1 güncelleme yapıyor Windows ayda 1 🙂
Yerli?
Yerli sistemimiz yok, linux açık kaynak kodlu ve bizim olmayan bir sistem. Kodlamayı iyi bilen herkes linux temel kodlarını indirip kendi linux sistemini geliştirebilir. Bizimkilerin yaptığı da bu. Yani Pardus Yerli DEĞİL!
Açılışta koşan o pars çok hoşuma gitti.
Lollllllllllllllll SDN abi devam edin eğleniyoruz sayenizde. Lolllllllll
zaman zaman Linux çekirdeklerinde çıkan açıklarla ilgili haberleri okumuşsunuzdur… linuxun en saf hali bile yeterince güvenli değil… en önemlisi başkalarına ait… Linux temelli bir işletim sistemi yapmaktansa tamamı kendine özgü… hatta diğer bilgisayarlarla iletişim kuramayan… tüm bilgisayar standartlarına aykırı bir işletim sistemi+kutu tasarlayıp önemli birimlerde bu aleti kullanmak gerek… ancak o zaman yerli bir cihaza sahip olmuş oluruz…
compiz de varsa süper olur
Şu siteyi bi renkli yapın arayüzünü siyah gri içimiz bayıldı
Ne kadar çok yerli olmayan yerli ürünümüz var
Pardus Fetöcü serefsizlerden kurtulduktan sonra yeniden güncelleme aldilar
KDE eski kalmış… + fetöcülere takan troller nedense burada çok gibi…
Türk ya hemen görsele camiyi çakmışlar. Başka bir sembolumüz yok çünkü. İşletim sistemi olum bu ramazan çadırı mı?
Bir inceleme yapında görelim bizde ona göre kurarız belki
Birakin bos konusnayida windows u birakip pardusa gecin benim gibi destek deddigiz konusmakla olmaz yukleyip kullanacaksiniz millimiz yok su yok bu yok deyip boburlencenceginize destek verin gelissin….
Kamuda ve okullarda zorunlu olmalı, yeni nesiller bununla yetişmeli. O zaman seveni çok olur. Biz dinozorları ikna etmek zor olur, bizimke vakit harcamayın
linux yazılım tabanı veya dili diyelim. örnek veriyorum, ben bir hikaye yazdım. ingilizce yazdım diye benim eserim olmuyormu. saçmalamayın, tabanı linux ta olsa kurulan sistem bize özgü. diğer yandan windows bile hala bir çok altyapıyı belkide 50 yıllık olan dos üzerine yazıyor. framework ıvır zıvır birçok dil veya yapı geliştirmesine rağmen hala dos tabanlı. eğer yanlış bildiklerim varsa düzeltin lütfen.
Arkadaşlar şu %100 yerli değilse yerli olmaz saçmalığınızı alıp az uzakta oynar mısınız? Günümüzde 1 tane evet 1 tane bile %100 bir ülkeye ait ürün gösteremessiniz. Mercedes kalitesinde araba yapılsa bu ülkede "lastikler michelin yerli ki değil bu…" diyecek adam kaynıyor. Bu tipler yüzünden bir arpa yolu ilerleyemedik. Kapatın çeneniz yada siz yapın bişeyler yapanada mani olmayın…
Bu ne ya elin oğlu yaptınız vaaaay elin oğlu yapmış bizim kiler yaptınız çamur at gözüm madem okadar bilgin ve birikimin var gözün yiyorsa 2 kişiyle değil 100 kişiyle sen yap ama gözün yemez çünkü burada atıp tutması çok kolay sen yap sana garanti veriyorum 80 milyon gönüllü sana destek olma saat bende bişey bilmiyorum kilavye kabadayiligi yapmayalım lütfen bir ürün çıkmış kötülemek elin destek olalım olalimki linux itibar kazansın Windows a 600 -800 TL cepten boşa para gitmesin
O zaman yerli olan hiçbir şey yok. Sadece eleştirmeyi bilen zerzevatlarsınız. Apple bile tam anlamıyla yerli bir marka değil (abd için konuşuyorum malum hitap ettiğim kitle belli) Eğer çok biliyorsanız siz yapında görelim. Bu zihniyet yüzünden insanların hevesi kırılıyor. Destek olup tebrik etmeniz gerekirken yapılan yorumlara bak şaka gibi. Şu ülkeyi beğenmeyen allah aşkına terketsin her tarafınız israf ziyan.
Tek yerli oda Cevat Yerli 😀
(Elektrik biz bulamadık ) ama elektrikten faydalaniyorsun kullanma ( bilgisayarı biz bulamadık) bilgisayarı kullanma (yazılımı biz bulamadık ) yazılımı biz bulamadık ama uygulama üzerinden Şakir Şakir foruma siteye yazı yazıyorsun onunda kullanma oda yabancı icadı senin hayatta kullandığın birçok şey yabancı icadı madem yetkiye tenezzül etmiyorsun hiç birini kullanma
Türkiye'nin ilk yerli otomobillleri devrim 1 devrim 2 yı hatırladın İzmir onda dönemin başbakanı miydi cumhurbaskanimiydi onun meşhur bir sözü vardı şark aklıyla araba yapıyoruz garb aklıyla içine yakıt koymuyoruz o hesap şark aklıyla işletim sistemi yapılıyor garb aklıyla kullanmadan koyuluyoruz gayet dogal
Düzeltme: “Garp (batı) aklıyla araba yapıyoruz şark (doğu) aklıyla içine benzin koymayı unutuyoruz” dönemin cumhur başkanı Cemal GÜRSEL söylemiştir.
satmamışmıydık?
bence "Tunixos ve CSD İşletim Sistemi" devlet tarafından desteklenmeli ve bu tarz işletim sistemleri üzerinde çalışılmalı
Pardus 17.0 sürümünü, 8 GB'lık Flash belleğime; bilgisayarıma yüklemek için yazdırdım. 1.2 GB'lık veri yazdırıldıktan sonra flash belleğimden"Kapasite dolu" uyarısı almaya başladım. Başka hiçbir veri kopyalayamıyorum.
(8GB-1.2GB=6.8GB???)
Yorumlardan anlaşılıyor böyle oturduğu yerden umursuzlar konuşup yazmışlar kod yazmanın ne olduğunu bile idrak edemeyenler bunlara ZAVALLI demekten başka birşey demek gelmiyor. İnadına Milli Zavallıya Tilli
gördüğüm en berbat sistem devlet sizin için boş yere para harcıyor. 2011 den beri en azından bir ilerleme olsaydı. o bile yok. bu “@” karakteri bile barındırmıyor.
Pardus için bir sürü kaynak (hem para hem iş gücü) harcandı mı? Harcandı. Buna rağmen PİSİ; YALI, KAPTAN, ÇOMAR gibi yerli olduğu söylenen yazılımlar bile kullanımdan kaldırıldı. Yabancı bir dağıtım makyajlanarak millî işletim sisteminin yeni sürümü diye lanse edildi.
İşletim sistemi çekirdeği yazmak zor olabilir fakat dünyada kullanılabilir durumda olan veya alfa/beta aşamalarında olan pek çok işletim sistemi çekirdeği bulunuyor.
Kaan Aslan CSD işletim sistemini Linux’ta çalışan yazılımları çalıştırabilecek şekilde hazırlamaya çalıştıklarını da belirtmiş.
Eğer bu insanların para ve iş gücü bakımından imkânları bulunsaydı belki de şimdiye kadar bu işletim sistemi çoktan tamamlanabilirdi. Ama Türkiye’de bu tür konulara ilgi az olduğu için insanlar böyle çalışmaları eleştirmek ve hatta yerin dibine sokmak için ellerinden geleni yapmaya çalışabiliyor. Biz bu çalışmanın tamamlanması için bir şeyler yapabilir miyiz diye düşünen pek olmuyor.
C/C++ programlamayı ileri seviyede bilenler bu ekibe katılmak için başvuruda bulunabilir, programlama bilmeyenler bu sistemin tanınmasına çalışabilir ve hatta belki dernekle iletişime geçilerek bu sisteme maddî yönden kaynak sağlanması için kampanyalar düzenlenebilir. Haiku ve ReactOS gibi işletim sistemleri bağış adı altında para toplayarak geliştirilmeye devam ediyor. Türkiye’de bu tür konularda organizasyon eksikliği var.
Başlamak ve birşeyleri ortaya çıkarmak kolay değil. Gelede bu devirde bu çok zor, yorumlara bakıyorum eleştiri eleştiri sadece eleştiri. bu konu biryerden başlamış ve çalışmalar devam ediyor. Eleştirmk yerine buyur ben bunu yaptım dah iyi güncelleyin diyen olmuyor hem biriside yapmış olsa satıp bir ana trilyonluk olmak ister hakkıdır fakat önce apalıyalım sonra yürüyelim sonra koşalım ve bunların olması içinde destek olalım ben yükleyeceğim söylediğiniz konuları çok anlamıyorum fakat yüklüyerek duyulmasını ve çekrdeğinide yazılması için elimden geleni yapacağım