Milli işletim sistemi olarak kurumlar ve vatandaşlar tarafından kullanılan Pardus, için 19.4-1 sürümü duyuruldu. Bir ara sürüm olarak yayınlanan güncellemeyle birlikte önemli paketlerde ve Linux çekirdeğinde güncelleme yapıldı.
Halihazırda Pardus 19 kullanan kullanıcıların iki komut ile yapabileceği güncellemeyi, isteyen kullanıcılar direkt olarak indirebiliyor. Ayrıca sürüm hem GNOME hem de Xfce masaüstü ortamıyla indirilebiliyor. Masaüstü ortamları Linux dağıtımlarında arayüzler olarak kullanılıyor.
Pardus 19.4 sürümü yayınlandı! İşte yenilikler
Pardus 19.4-1 sürümü yenilikleri
TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen ve dağıtılan işletim sistemi için duyurulan yeniliklerde “Pardus Hakkında” uygulamasının eklendiği belirtiliyor. Bu uygulama sayesinde işletim sistemi ve bilgisayarın donanımı hakkında bilgi almak mümkün oluyor. Bununla birlikte iso (Sanal Disk Görüntüsü) dosyaları için kullanılan algoritmanın değiştiği aktarılıyor. Bu değişiklikle birlikte kurulumun daha hızlı olduğu, Pardus Çalışan seçeneğinin daha hızlı açıldığı ve iso boyutunun yüzde 10 arttığı belirtiliyor.
Güncellemenin devamında kullanıcılar için varsayılan şablonlar oluşturan uygulamanın sisteme eklendiği belirtiliyor. Pardus Canlı Kurulum ve Pardus Paket Kurucu uygulamasında, GNOME arayüzünde iyileştirmeler yapıldığı aktarılıyor. Ayrıca Pardus 19.4-1 sürümü ile Xfce ve GNOME standart kurulumlarında iyileştirmeler yapıldığı belirtildi. Bununla birlikte sistemde kurulu olan 70’in üzerinde paket ve ve yama içeren güncelleme ve sistemsel iyileştirmeler yapıldı.
Depoda 500’ün üzerinde paket güncellemesi yapılırken Firefox ve Thunderbird 78.6 sürümüne güncellendi. Linux çekirdeği de 4.19.0-13 sürümüne yükseltildi.
Halihazırda Pardus 19 kullanan kullanıcılar sudo apt update && sudo apt full-upgrade -yq komutunu terminal’de girerek sürümlerini yükseltebilir. Sıfırdan indirmek için de buraya tıklayabilirsiniz.
Windows veya android gibi kullanımı kolaylaşsa hüzel olurdu.
Bu haberler çok güzel devlet kurumları da peyder pey Pardus e geçiş yapıyorlar. benim bilgisayarcı ne yapmış bilmiyorum bir türlü yükleyemedim
Windows daha iyi
İnşallah bu tür yerlilik projeleri artar ve başarılı olur.
SDN deki bir arkadaş ya da dışarıdan yeni bir arkadaş, video serisi yapabilir. Aynen sizin formatta 10 ar dk lık ufak ufak nasıl kurulur, temel uygulamalar nasıl yüklenir filan. Bence epey faydalı olur
Destek çıkmalıyız…
Ben hayatimda bu kadar zor bir isletim sistemi gormedim
Çok zor değil kaliteli bir arayüz yapmak ve ilerlemek.
Xiaomi en basiti hırsızlık yapa yapa nerelere geldi.
Biz çok geç kaldık. Hangi devlet dairesindeki paket sistem pardus kullanıyor?
İlce müftülüklerinde kullanılıyor
Bu Pardus işletim sisteminde tüm oyunları oynayabilirmiyiz
bu işletim sisteminin amacı daha çok ofis işlerini yapma yazılım arge işleri için,oyunlar için kullanılmıyor. oyunlar için windows ya da en kötü ihtimalle mac-os kullanmalısın. Not: oyun oynayamazsın diyemem ama destekleyen oyun ya çok az ya da yok.
Sanal makine ile çözülebilir.
Ama sanal makineye windows 10 kurup pardusta oynayamadığın oyunları sanal makinede oynarsın.
Pardus kurulumdan sonra hızlı açılsa ve grup kurtarma eklense daha güzel olurdu
Linux sistemlerin oyun desteği çok az malesef. Oyuncular Windows tercih etmek zorunda. Driver desteğide Windows kadar iyi değil. Benim laptopumdada driver uyumluluk sorunu olduğu için kullanamadım. Stabil çalışmadı. Kısacası uğraştırıyor sorunlarla. Windows tekelleşmiş durumda ne yazık ki.
Tarayıcı ağırlıklı kullanıcılar linux kullanır. Profesyonel kullanıcılar Windows yada mac os x kullanır. Nedeni Adobe, archicad, autodesk, vb şirketler linuxa destek vermedikçe linux 5 para etmez.
zamanla hersey düzelir. aceleye gerek yok. windows 30 yılda bugunlere geldi.
Benim anlamadığım, pardus debian tabanına geçtikten sonra debiandan ayıran özelliği ne? Debian tabanlı diğer dağıtımlar varken sırf Türkçe diye kullanasım gelmiyor. Halbuki eski pardus (simdiki adı pisi linux) çok farklıydı diğer dağıtımlardan.