TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen ve ülkemizin işletim sistemi olarak tanımlanan Pardus’un geliştirme süreci tüm hızıyla devam ediyor. Kısa süre önce 21. sürümü ile karşımıza çıkan Pardus ülkemizdeki birçok devlet kurumu tarafından aktif bir şekilde kullanıldığı için içerisinde son kullanıcının ilgisini çekmeyen bileşenlerde var.
Kurum ve işletmelerin ağdaki tüm cihazları tek bir noktadan yönetebilmesi gerekiyor. Ancak söz konusu sınırsız sayıda işletim sistemi ve kullanıcı olduğunda işler epey zorlaşabiliyor. Açık kaynak kodlu yapısı ile dikkat çeken LiderAhenk hem yönetim hem izleme hem de denetim imkanı sunuyor.
Pardus AFAD
Pardus için yama yayınlanması sadece 44 dakika sürdü
Güvenlik Açığı Araştırmacısı Mehmet D. İnce tarafından bu bileşen üzerinde kritik bir açık bulundu. Root erişimine imkan tanıyan (Pre-auth RCE) kritik 0day’in tespit edilmesinden sonra durum ekibe bildirildi. Şaşırtıcı gelişme ise TÜBİTAK tarafında yaşandı, zira İnce’nin açıklamasına göre ekibin bu güvenlik açığı için patch yani yama yayınlaması sadece 44 dakika sürdü.
Bu süre bir güvenlik açığının giderilmesi için adeta rekor denilebilecek düzeyde. Hem güvenlik açığını tespit eden Mehmet D. İnce’ye hem de Pardus geliştirici ekibini tebrik ediyoruz.
İşte bize böyle başarılar lazım. Tebrikler Pardus ekibi.
Gurur verici ama ben pardus sevmiyorum bizim okulun akıllı tahtalarıyla sinir krizi geçiriyoruz ve inatla pardus kuruyorlar hepsine
Akıllı tahta sürümü farklı, bilgisayarınıza kurup Pardus’u deneyebilirsiniz. Hatta kurulum yapmanıza gerek de yok: usb üzerinedn canlı sistemi açabiliyorsunuz, kurulum yapmadan bir nevi test etmiş oluyorsunuz.
Helal olsun 🥳
Yıllar önce (2010 civarı) Bill Gates in Türkiye ziyareti ile mahvolan ve Debian çakması haline getirilen Pardus un tekrar ayağa kalktığına inanmak istiyorum. Umarım eskisinden iyi olur.
debian çakması diyorsunda pardus nereden geliyor debian olması bir hiç
Ubuntu, debian, Fedora, Arch linux varken pardus kullanan da ne bileyim…
neden Pardus Türkler için bu kadar önemli? Debian tabanlı değil mi zaten?
Pardus tüm kamu kurumlarında kullanılırsa hem geliştirmesi daha hızlı olur hem de kullanıcı kitlesi genişler. işletim sistemi olarak pek çok günlük kullanıcının her ihtiyacını karşılayabilir.
Guncellemelerde bunun için var her sistemde. Aynı kritik durumlarda işletim sistemleri geliştiricileri duruma müdahale etmek durumundalar. Zamanlama iyi olmuş sadece gerisi bildiğimiz hikayeler.
15 yıllık slackware linux kullanıcısiyim.
Pardus debian temelinde olması iyi bir bakıma belki ingilizce bilmeyenler için denenebilir. 2013 yılında eski sürümünü KDE i hatırlıyorum sadece fena sayılmazdı.
ne para kazanımştır varya