Pardus işletim sistemi geçişini kendiniz yaparak kurumuzun özgürleşmesini sağlayabilirsiniz. Bu yazıda temiz ve sorunsuz bir geçiş için yapılması gereken adımları inceleyeceğiz.
Pardus işletim sistemine geçiş öncesi test
Öncellikle kurumda aktif kullanılan donanım ve yazılımların Pardus üzerinde test ve analizi gerçekleştirilmelidir. Sunucu ve masaüstü yazılımları/donanımları ayrı ayrı test edilmeli, linux alternatifleri bulunmalı veya kurumun geçişini engellemeyecek çözümler araştırılmalıdır. Örneğin;
- Donanım firmaları ile iletişime geçerek cihazları için Pardus uyumluluğunu test etmelerini isteyebilirsiniz
- Uyumluluğu olmayan yazılımı/donanımı uyumlu olanlar ile değiştirmelerini firmalardan talep edebilirsiniz
- Bundan sonraki alımlarda Pardus uyumluluğunu zorunlu koşul olarak öne sürebilirsiniz
- Yazılımı veya donanımı özel cihazlarınızı test, analiz ve kurulumdan muaf tutabilirsiniz
Yazılımların Linux alternatifleri bulunarak ilgili birimlerince yeterlilik testine tabi tutulmalıdır. Örneğin ofis yazılımı ile yapılan işlemler, bu yazılımları aktif kullananlar tarafından LibreOffice üzerinde incelenerek uyumluluk onayı alınmalıdır. Aksi taktirde uyumsuzluk, kurulum sonrası kullanıcıların verimli çalışmalarını etkileyecek, bu da Pardus’a geçişi sekteye uğratacaktır.
Analiz çalışması
Tüm test aşamalarında test edilen yazılımların/donanımların kullanım sayılarını ve geçişe hazı olup-olmadıklarını not alarak, kurumun değişime ne kadar hazır olduğunu öğrebilirsiniz. Örneğin kurumda 1 adet bulunan yazılımın/donanımın uyumsuz olması ehemmiyetli olmayabilir fakat kurumun genelinde kullanılan bir yazılımın/donanımın uyumsuz olması işlerin aksamasına ve geçişe engeldir.
Demo çalışması
Kurumunuzun yazılım ve donanımlarını içeren küçük bir demo ortamı hazırlayın. Karşılaşacağınızı düşündüğünüz problemleri bu ortamda test edin. Geçiş sürecini bu demo sonuçlarına göre yönetin.
Eğitim almayı unutmayın
TÜBİTAK-ULAKBİM bünyesinde ücretsiz olarak verilen eğitimlere katılabilirsiniz. Personelinizin eğitimli olması ve verimli çalışması, geçişinin hızlı, kolay ve sancısız olmasını sağlayacaktır.
Pilot birim belirleyin
Bir pilot birim belirleyerek geçiş sürecini kontrollu bir şekilde başlatın.
Destek alın, destek verin
Karşılaştığınız problemleri 444 5 773 nolu hat ve Destek Masası üzerinden iletebilirsiniz. Geçiş sonrasında TÜBİTAK ULAKBİM tarafından İş Ortağı olarak belirlenen yerli firmalar ile destek faaliyetlerinizi yürütebilirsiniz. Ayrıca daha önce bu süreçleri tamamlamış kurumlardan bilgi alabilir, planlı ve sorunsuz bir geçiş yapabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}