Pardus‘un son zamanlardaki merak uyandıran gidişi için Tubitak düğmeye bastı. 2011 sürümüne artık güncelleme gelmeyeceği açıklanan Pardus işletim sisteminin, dağılacağı yönünde görüşler artmaya başlamıştı.
Tubitak ise kendi sitesinden Pardus‘un durumu ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre yeni yol haritası için harekete geçildiği bildiriliyor. Tubitak‘ın yaptığı açıklamanın tam metni ise :
“TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde geliştirilen işletim sistemimiz Pardus’la ilgili son günlerde kamuoyunda sıkça tekrarlanan bir yanlış anlama vardır. Devlet Planlama Teşkilatı (Kalkınma Bakanlığı) tarafından desteklenen Pardus Projesi’nde gelinen noktada, geçmişe yönelik kapsamlı bir değerlendirme yapılarak yeni bir yol haritası belirleme çalışması başlatılmıştır. Bunun için akademiden, sivil toplum örgütlerinden ve özel sektörden ilgililerin katılacağı bir çalıştay düzenlenecektir. “Pardus’un Yarını Çalıştayı” adını verdiğimiz bu buluşmayla Türkiye’de bugüne kadar özgür yazılım camiasında yer almış, katkı sağlamış insanlar bir araya geleceklerdir. Bu çalıştayla amaçlanan, Pardus’un bugün itibariyle tıkanma noktalarını tespit edip, yoluna daha verimli, güvenilir ve yaygın bir platform olarak devam etmesini sağlamaktır. Çalıştayla ilgili ayrıntılar belli oldukça gelişmeler resmi kanallardan duyurulacaktır.”
:: Pardus’un devam ettirilmesini istiyor musunuz?
Tabi ki desteklenmesi taraftarıyım ancak, en iyi örneklerden ubuntu bile istenilen kullanıcı sayısına ulaşamadı, Linux’a olan desteğin artması şart, bir şeyler eksik ama ne ?
bitirsinler projeyi. Arkasında bir firma oldmadığı sürece linux dağıtımları pek başarılı olamıyor. CentOs ve Android buna en bariz örnekler. Günü kurtarmaya yönelik çözümlerden vazgeçerek yerli işlemci, yerli komutseti, yerli yazılım dilleri ve yerli işletim sistemimizi geliştirmeliyiz. 2023 hedefleri arasına bilişim ile ilgili hedefler eksik. Tubitak bu konuda hükümete yol göstermeli
hala umudum var. inşallah devam eder proje
Bitsin artık yeter
stabil olamıyor sorunları çözemiyor (pardusu hedef alarak demiyorum genel olarak)
microsoft teknolojinin yönünü belirliyor genel olarak çünkü elinde çok büyük bir kitle var
pardusun pc firmaları ile birlikte önce devlet dairelerinde kullanılması gerekirki belli bir kitle elde etsin.
bencede yerli malına deger verilmeli ve proje yatmasın…
uyglama geliştiricilerin yardımı olmadan zor gibi görünüyor. ama herşeye ragmen devam etmesi cok güzel…
“CentOs ve Android buna en bariz örnekler”
android google tarafından destekleniyorda, Centos derken ?
centos bir firma tarafından desteklenmiyor. bir firma tarafından desteklenen rhel’in klonu. Arkasında redhat yok onun.
gnu lisansına redhat kodları açmak zorunda bir grupta açılan o kodları derleyip centos’u yapıyor.
gayet amatör bir grubun çalışması.
güzelim projeyi ziyan ettiler şimdide yeni yol haritası yapıyorlarmış
işi batırdık kurtarmaya çalışıyoruz diyemiyorlar tabi
Bence proje devam etmeli bu işte bizde varız diyebildiğimiz yada demeye çalıştığımız güzel bir projedir pardus. Bugün halen bir çok kişi ihtiyacı olmadığı halde diğer ücretli işletim sistemlerini kullanıyor. Ben şirketimizin bilişim sorumlusu olarak diğer işletim sistemlerine ihtiyacı olmayan sadece word excel gibi ofis paket yazılımları ile çalışan bilgisayarların tamamına pardus kurdum. Şuana kadar gayet iyi çalıştı herhangi bir sıkıntımız olmadı. Hatta hiç sıkıntımız olmadı. Malum ünlü işletim sisteminin aksine hatta çok performanslı iyi bir sistemdir pardus. Bence internet kafelerin oyun oynanmayan bölümlerinde de zorunlu hale getirilmeli pardus. Hatta şirketleri teşvik etmeli devlet pardus kullanmaları açısından. Bugün kosgeb bir çok firmaya destek veriyor maddi olarak. Eğer zorunlu olarak linux ile uyumsuz program kullanılmayacaksa pardus zorunluluğu getirilmeli bu desteklere.
Arkadaşlar, Linux çok büyük bir açık kaynak ekosistemi. Pardus’un yaygınlaşması ve geliştirme sürecinin üst düzeye çıkması sadece TÜBİTAK’ın elinde değil. Açık kaynak dünyasında yaşanan gelişmelerde çok önemli. Bugün kurumsal yazılım geliştirme alanında özellikle Java, Python gibi programlama dillerinin ve geliştirme araçlarının biraz yol alması gerekiyor.
Ne yaparsanız yapın kendine özgü üst düzey sağlam grafikli oyunları olmalı yoksa kullanım alışkanlığı edindiremezsiniz bugün Android hariç hiçbir Linux ta sağlam oyun yok ben oyun oynamam laptopum da ama olmazsa olmaz birde gorseli iyi estetik programlar lazım
masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda şansı çok az. bence tablet, ceptelefonu, akıllı tv gibi alanlara yönelirse daha faydalı olacaktır.
Bencede pardus zorunluluğu bazı yerlere getirilmeli hadi onu geçtim Tv de 2-3 reklamı çıksa tutacağından eminim millet bilmediği adını bile duymadığı işletim sistemine nasıl geçecek
Çalışma devam etmeli. Eksiklerin çoğu belli. Tam donanim desteği. Full arabilrim desteği(gnome, xfce vs ) Daha iyi performans. Daha iyi paketleme yöneticisi.
çalıştay malıştay varsa bi işin içinde, o işten hayır gelmez
inşaallah devrim arabalarına benzemez.
okullarımız microsoft kursu gibi davrandığı sürece hiçbir linux sürümünün geleceği olamaz.
Pardusa en büyük desteği verebilecek yerler üniversitelerdir. Fakat ne kadar destek verdiklerini bilmiyorum ama şunu söyleyebilirim ki eğer gereken desteği verselerdi bu halde olmazdı. Neler yapabilirler diyecekler için şunları diyebilirim 1-gerekli bilgisayar sistemleri için tercih edip kullanıcı olarak destek vermek (en basit olandır) 2-bilgisayar veya yazılımla ilgili bölümlerinde pardus ağırlıklı ve teşvik edici çalışmalarla destek vermek 3-gerekli birimleri kurarak pardus ekibiyle işbirliği içinde yazılım geliştirmek (ileri seviyede bir destektir)
Android ile Pardusun yolunu kesistirsinler , nasil olur bilmiyorum ama Gelecek Android. Olurda ilgili bir kisi okursa lutfen dikkate alsin. Android cihazlari yokken uygulama gelistirmeye baslayan biri olarak bunu soyluyorum.
ben pardusu kurdum kurduğum ile kaldırdığım bir oldu..sebebi ,ise bana tuhaf geldi.. ne masaüstü simgeleri yerleştirebiliyorum nede internete bağlanıyor..belkide bilmediğim için olabilir..ben windows 7 kullanıyorum hem kolay hemde hızlı.. oda su koyverdi..ikide bir windowsunuz orijinal deyil etkinleştirmeniz gerekiyor uyarısı veriyor..450 tl verip orijinal alacak halim yok bütçe meselesi.
ben de denemiştim pardusu, ben de kaldırmıştım ama ben 1 aya yakın bir süre kullanmıştım.açıkçası internet-vb. her işimi görüyordu.sadece görsel açıdan biraz farklı gelmişti o kadar.
sanırım internete bağlanamaması özel bir sorun olsa gerek.ben ne driver ne başka birşey yüklemeden girmiştim internete.sadece en başta bir ağ oluşturmamı istemişti benden.
kesinlikle devam etmeli, resmi kuruların kullanım alanları ile sınırlı kalmamalı, herkese hitap etmeli..
Bitsin diyen arkadaşlar,sizin gibiler hala kaldımı bu güzel ülkemiz’de:)))
İşe yaramaz bir işletim sistemi parduş kelimenin tam anlamıyla rezalet kurduğum la kaldırdığım bir oldu bu zamana kadar gene iyide dayanmış bir an önce bitirsinler bu rezil projeyi gözünü seveyim windows’un on numara işletim sistemi kim ne derse desin.
kisa ve öz yazılım sitemini denistirin! kısa bir dönemde yapılmayacak olması bir ihtimal! fakat pardusu kayıp edildiği zaman Türkiye’nin baska bir program üzerine yoğunlaşması yanlış olacaktır neden Turkiye bilirmisiniz çünkü partus Türkiye’yi temsil eder!ben derimki eyer TÜBİTAK partusu alipta genişletmeye niyeti varsa bunu sakın unutmasın zeminin sağlam oldumu gelecegin sağlam olur! ben zemini genişletin ve adını sp koyün nedeni scientists PROGRAMMERS kısatlılmasıdır inşallah başarı olur turk milleti!
kisa ve öz yazılım sitemini denistirin! kısa bir dönemde yapılmayacak olması bir ihtimal! fakat pardusu kayıp edildiği zaman Türkiye’nin baska bir program üzerine yoğunlaşması yanlış olacaktır neden Turkiye bilirmisiniz çünkü partus Türkiye’yi temsil eder!ben derimki eyer TÜBİTAK partusu alipta genişletmeye niyeti varsa bunu sakın unutmasın zeminin sağlam oldumu gelecegin sağlam olur! ben zemini genişletin ve adını sp koyün nedeni scientists PROGRAMMERS kısatlılmasıdır inşallah başarı olur turk milleti!
ilginç olan yorumum konulmamasi çok ilginç?
pardusu aralıklı olarak kullandım. ilk günden itibaren gözüme hoş geliyor ve hiç sorun yaşamadım ama bilgisayara ms-dostan beri ms ağırlıklı takıldığımız için bir zaman sonra windows çekiyor işte bir de oyun falan hikayesi var…
Proje elbette devam etmeli. Öncelikle kamu kurumları ve birçok ofis kullanıcısının ihtiyacını karşılayacaktır.
Okullarda eğitim windows ile değil, pardus ile verilse ve kurumlar pardus kullanırsa herşey daha kolay olurdu.
bence işletim sistemi yapılsın ama yabancılar yaptılar desinler garanti tutacaktır.deneyin bakın
Linux un armamasının nedeni duyuramıyorlar ve kapsamlı bir karalılık ve geliştirme platformu ve teknik destek sağlamalılar.
Devam
Pardus’te eksik olan uygulama çeşitliliği ve sürücü desteğidir.Bu ihtiyaçlar giderilirse pardus uçar.Ayrıca tıpkı linux altyapısıyla yazılan android gibi pardusude tablete uyarlaması gereklidir.
Üç yıl bundan kabak projeye millî bütçeden üç yıllığına 14,3 milyon TL ayrıldığı ile ilgili haber çıkmış. O boyda bütçe ayrıldıktan sonra 3 yılda değişen ne oldu?