2024 Paris Olimpiyatları, Seine Nehri’nin temizlenmesi ve yapay zekanın entegrasyonu gibi yeniliklerle ve sporcular arasında cinsiyet eşitliğinin ilk kez sağlanmasıyla dikkat çekti. Ancak dikkat çenek tek şey bu olmadı. İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları devam ederken, İsrail ve Filistin’den gelen sporcu delegasyonları Paris’te yarışacak. Bu durum, dünya çapındaki aktivistlerin yakından takip ettiği bir konu haline geliyor.
Filistin, bu durumu protesto etti
1995 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından tanınan ve 1996’da olimpiyatlara katılmaya başlayan Filistin, 2024 Paris Olimpiyatları’na sekiz sporcu gönderiyor. Atletizm, boks, yüzme, judo, tekvando ve atıcılık dallarında yarışacak olan Filistinli sporcular, 25 Temmuz Perşembe günü Paris’e ulaştı. Sporcular, kendilerini destekleyen kalabalıklar tarafından karşılandı.
Filistinli yüzücü Yazan Al-Bawwab, “Fransa, Filistin’i bir ülke olarak tanımıyor, bu yüzden bayrağı yükseltmek için buradayım. Biz insanlar gibi muamele görmüyoruz, bu yüzden spor yapmaya geldiğimizde insanlar bizim de onlarla eşit olduğumuzu fark ediyor” dedi.
Ertesi gün, sporcular Seine Nehri boyunca şimdi sembolik hale gelen kırmızı, yeşil ve siyah bayrakları ve Filistin direnişinin sembolü olan geleneksel kefiyeleri taşıyarak yüzdü. Birçok sporcu, nakışlı Filistin kıyafetleri giydi.
Filistin’in ilk Olimpiyat boksörü olacak olan bayrak taşıyıcı Waseem Abu Sal, üzerinde güneşli bir gökyüzü altında futbol oynayan bir çocuğa mühimmat atan bir uçağın resminin bulunduğu beyaz bir gömlek giydi. Olimpik yüzücü ve Filistin’in ikinci bayrak taşıyıcısı Valerie Tarazi’nin kıyafeti ise Gazze’deki ailesini temsil ediyordu.
Öte yandan, Paris’in halka açık izleme alanlarında toplanan kalabalıklar, İsrail’in Olimpiyat delegasyonunu protesto etti. Protestocular, şehirde pankartlar açarak ve posterler asarak İsrail’in oyunlardan dışlanmasını talep etti. Bir poster, kan, bombalar ve İsrail bayrağıyla kaplı bir Olimpiyat podyumu görüntüsüyle birlikte “Spor için öldürmek söz konusu olduğunda, rekabet yok” yazıyordu.
Birçok aktivist, İsrail’in takımının dahil edilmesinin ardından 33. Olimpiyat oyunlarının boykot edilmesi çağrısında bulundu. IOC’nin, ülkelerin eylemlerini kınadığı geçmiş örnekler de mevcut: Rus sporcular, Ukrayna’yı işgal etmelerinin ardından 2024 oyunlarında ulusal takım olarak yarışmaktan men edildi ve kamuoyuna askeri duruşlarını açıklamaları gerekiyordu.
Paris Olimpiyatları’nda yapay zeka kullanılıyor! Peki ne için ve nasıl?
Google ve NBC, Paris Olimpiyatları'nda izleyici deneyimini artırmak için yapay zeka teknolojilerini nasıl kullanıyor?Paris Olimpiyatları açılış töreninde Filistinli atletler, geleneksel kıyafetleri ve sembolik protestolarıyla İsrail’e karşı güçlü bir mesaj verdi. Bu tarihi katılım, uluslararası arenada Filistin’in sesini duyurması açısından büyük bir önem taşıyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.
İnşallah israil olimpiyatlardan men edilir