Dünyanın hemen her yerinde insanlar yaşanan çeşitli kazalar nedeniyle el ve ayak parmaklarını yitiriyor. Ancak umut veren bir teknoloji, bu parmakları aslına uygun işlevleriyle birlikte sahiplerine geri verebiliyor. Mühendislere ve tasarımcılara dünyanın en gelişmiş 3D teknolojilerini sunan SolidWorks, parmaklara hayat veren X-Fingers’ın mucidine de ilham kaynağı oldu.
Gerçek insan parmaklarının yerini alan X-Fingers‘ı tasarlayan Amerikalı Dan Didrick’in gerçekleştirdiği dünyanın hareketli ilk yapay parmak seti, insanlığı “Biyonik Adam” hayaline bir adım daha yaklaştırdı.
Herhangi bir mühendislik geçmişi olmayan Didrick, SolidWorks yazılımının sınırsız olanaklarını kullanarak büyük başarısına üç hafta gibi kısa bir sürede imza attı.
Bilgisayar destekli tasarım konusunda da herhangi bir bilgisi bulunmamasına rağmen SolidWorks‘ün el kitapları ve zengin bilgi kaynaklarına bir hafta vakit ayırarak işe başlayan Didrick, bu yazılımla gerçekleştirdiği ilk tasarımın prototipini çam ağacından yontarak biçimlendirdi.
Biyonik Adama 5 Kala
Bu çalışmadan sekiz yıl sonra ve 80’den fazla tasarımın sonucunda X-Finger ve X-Thumb örnekleri bugün artık doğal beden parçalarını herhangi bir elektronik araç desteği olmaksızın tam anlamıyla taklit edebilme yeteneğine sahip bulunuyor.
Yitik parmaktan geri kalan kısım veya başparmak ile hareket ettirilebilen ince çelik el iskeleti, doğal görünüm sağlamak ve engellilerin nesneleri hissedebilmesi için termoplastik bir kaplamayla kaplanıyor. X-Fingers sayesinde engelliler, metal paraları yerden alabildiği gibi tişörtlerinin düğmelerini iliklemek, ayakkabı bağcıklarını bağlamak, mektuplarını yazmak, çiçek taşımak ve hatta piyano çalmak gibi daha önce hayal edemedikleri birçok işi rahatlıkla yapabiliyor.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan ve sadece engellilerde kozmetik bir düzeltme sağlayan kauçuk parmakların yerini alan X-Fingers aynı zamanda Dan Didrick’i de bütün dünyada tanınan bir şirketin sahibi yaptı.
2009 Perfect Pitch Award ve 2009 INDEX gibi çeşitli ödüllere konu olan X-Fingers tasarım ve prototipleri, Amerika’dan İtalya’ya çok sayıda bilim ve teknoloji müzesinde sergilendi.
:: Sizce bu sistem bir gün herkesn tarafından kullanılacak kadar gelieşcek mi?
Umarım
Teknolojinin sağlık alanına yatırım yapması ne güzel.
Başarılar!
cem bey mrb….bu konuyu içeren yazınızdaki sistem türkiyede varmı hangi hastanede yapıldıgı hakkında bilginiz varsa sizden özellikle rica ediyorum ..beni bilgilendirirseniz çok sevinirim ….ssevinc1@hotmail.com