ETicaretSem’in Turkcell ana sponsorluğunda düzenlediği Türkiye Teknoloji Buluşmaları’nın toplam 10 seminerinden birincisi Adana’da gerçekleşti.

Metin Uca’nın sunduğu seminerde, Türkiye’nin en büyük şirketlerinden 22 konuşmacı ve 1000’den fazla katılımcı yer aldı. 

Başta e-ticaret ve girişimcilik üzerine konuşulan seminerde öne çıkan konu ise mobil dünya ile beraber gelişen, yeni pazarlama trendleri oldu.

TV’den çok mobil cihazlara bakıyoruz 

Belli bir yaş altı pek çok kullanıcı, günümüzde akıllı telefon kullanıyor. Akıllı telefon kullanımı çok ciddi rakamlara ulaşmış boyutta. 

Türkiye gibi televizyon izlemeyi, diğer Avrupa ülkelerinden daha çok seven bir ülkede, mobil cihazlara bakma oranı, televizyonlara bakma oranını geçmiş durumda. 

15-10/16/image003-1444983317.png

Turkcell Kurumsal Pazarlama İletişim Müdürü Özlem Arın’ın sunumunda paylaştığı rakamlara bakacak olduğumuzda, günde televizyonlara 111 dakika, mobil cihazlara ise 177 dakika bakıyoruz. 

İnternete de mobil cihazlardan giriyoruz 

Mobil cihazlarda internete girme oranları yüzde 50 seviyesindeyken, özel günler ve bayram gibi tatil günlerinde bu rakamlar mobil lehine çok daha yüksek seviyelere çıkabiliyor. Yani iş hayatımızda bilgisayar başında olmasak, pek çok kişi bilgisayar açmayacak ve internete de mobil cihazlardan girecek. 

15-10/16/image002.png

Yeni pazarlamanın önemi burada ortaya çıkıyor!

Kullanıcıların yoğun talep gösterdiği her platform, pazarlama ve ticaret sektörünün birinci tercihidir. Günümüzde ve önümüzdeki dönemde en çok özen gösterilen birim ise mobil pazarlama olacak.

İyi analiz, başarıyı artırıyor 

Günümüzdeki akıllı telefonlar, firmalara uygulama platformları ve operatörler aracılığıyla pek çok bilgiyi sunuyor.  

Örneğin x bölgesinde, şarjı yüzde 20’den az kalan kullanıcılara, ilgili SMS’i gönder diyebiliyorsunuz. İlgili SMS’te ise, gelin kahvenizi için hem de telefonunuzu şarj edin derseniz, günlük ziyaretçinize ek, pek çok kullanıcıyı mekanınıza çekebilirsiniz. 

Bunun gibi pek çok örnek verebiliriz. Akıllı cihazlarla beraber artan büyük veriyi ve teknolojik alt yapıyı iyi kullanan şirketler başarılı oluyor. Teknolojiyi kullanmayanlar ise şimdi olmasa bile, çok kısa süre sonra başarısız sonuçlar almaya mahkum kalacak. 

Reklam anlayışı da değişiyor

Günümüzde klasik reklam ve pazarlama yöntemlerinin yerini, yine mobil cihazların yapabildiklerini düşünerek gerçekleştirilen yeni nesil, interaktif reklamlar alıyor.  

Bir mobil sitede ya da uygulamada kullanılan klasik banner yerine, insanları çağıran, tıklamaya teşvik eden, ses kaydı alabilen ya da dokundurabilen, bir nesne çizdirebilen reklamlar, yeni dönemin en dikkat çeken detayları olarak yer alıyor.

 

:: Bu tip kişisel gelişim, girişim, pazarlama ve e-ticaret seminerlerine katılıyor musunuz?