Konsol sahipleriyle PC’ciler arasında büyük bir fark var. Konsolcunun kafası rahat olur, upgrade ile, ekran kartı sürücüsüyle, grafik ayarlarıyla filan uğraşmaz. Oyunu takar ve çalıştırır. Ancak PC’de böyle mi? Bilgisayar kullanıcısının oyunu çalıştırana kadar göbeği çatlar. Herhangi bir yapımı çalıştırmış olmanın, problemlerin sonu olmadığını iyi bilir PC kullanıcısı. Çünkü performans diye bir şey vardır! Grafik ayarlarına yumulmak gerekir. 3-4 yıl önce öcü gibi gelen “Low” ve “Medium”lar, artık yapımı oynanabilir bir performans ile oynatmak için dost gibi görünmeye başlar…

Her oyun için ayrı ayrı onlarca ayarla cebelleştikten sonra, sanal dünyaların kapıları aralanmaya başlar. Ancak ardınıza baktığınızda, kaybettiğiniz sürelerin geri dönüşü yoktur. Hele ki konsolcular, oyunları takıp çalıştırırken… Madem PC’cilerin önünde bir takım engeller var, öyleyse bir oyuncu için gerekli olacak yazılımları bir araya getirelim dedik. İşte oyunun makinesinde mutlaka bulunması gerekenler:

{pagebreak::Daemon Tools Lite}

Daemon Tools Lite

PC’cilerin hayatında sanal disk diye bir şey var. Disk Image dosyalarınızı kullanarak, sanki optik sürücünüzde takılı bir DVD veya CD’nin içindeymiş gibi, sanal disk üreten bu yazılımlar, oyuncuların adeta vazgeçilmezidir. Zira, sürekli optik sürücüye disk takmaktan şikayetçi olanlar için biçilmiş kaftan olan Daemon Tools ve türevi yazılımlar (Örnek: Alcohol) sayesinde, Disk Image dosyasına çevirdiğiniz orijinal oyununuzu, sanal disk üzerinden çalıştırabilirsiniz. Yani bir nevi, CD/DVD çıkarıp takma derdinden kurtulmuş oluyorsunuz.

Kolayca kurulan Daemon Tools’u kullanmak da bir hayli basit. Türkçe dil desteği de bulunan yazılımın ekranın sağ alt köşesinde bıraktığı icon’u sağ tuşla takip ederek, “Sanal CD/DVD Aygıtı” sekmesine gelip, oradan da “Bir Çoklu Ortam Takılı Değil” ve sonrasında ise “Kalıp Dosyası Yerleştir“e tıklamanız yeterli. Açılan pencerede, kullanacağınız sanal disk dosyasını seçerek, makinenizde gerçekte olmayan bir disk sürücü elde edebilirsiniz.

04.08.09 tarihinde yapımın son sürümü v4.30.4’tü. Daemon Tools Lite’ın bu versiyonunu indirmek için tıklayınız.

{pagebreak::Nero}

Nero

CD/DVD yazma programı olarak ünlenen Nero, aslında oyuncular için kritik değer taşıyor. Öyle ki, Daemon Tools ya da Alcohol ile çalıştırabileceğiniz sanal disk dosyalarını, ancak Nero ve türevi yazılımlar sayesinde oluşturabiliyorsunuz. Bilgisayarınızda bulunan yazılımları image dosyası haline getirmek için kullanabileceğiniz Nero’nun haricinde, ayrıca ImgBurn adlı yazılımda ufak yazılım da mevcut.

Peki Nero ile sanal disk üretmek için ne yapmak lazım? Nero 9’unuz varsa endişelenmeyin. Zira bu özellik, dokuzuncu sürüm ile beraber geldi. Nero StartSmart ile kolayca bulabileceğiniz Nero ImageDrive‘a tıklayıp, oradan ilgili dosyalarınızı seçerek, image haline getirme işlemini başlatabilirsiniz.

Yazıyı hazırladığımız tarihte Nero’nun indirilebilen son sürümü 9.4.13.2b idi. Eğer 383 MB boyutundaki Nero 9’un deneme sürümünü indirmek istiyorsanız, buraya tıklamanız yeterli.

{pagebreak::WinRAR}

WinRAR

En popüler dosya sıkıştırma yazılımlarından biri olan WinRAR, belki bu konuda harikalar yaratamıyor olsa da, dökümantasyonu çok iyi başarıyor. Artık İnternet üzerinden hemen hemen her dosya bu yazılımın dosya formatında transfer ediliyor. Hatta bazı oyunların yamaları da, RAR arşivi olarak karşımıza çıkıyor.

Nero ile hazırladığınız ve Daemon Tools ile açtığınız “.iso” gibi disk image dosyalarını, WinRAR ile de açabilirsiniz. Ancak bu işlem, sanal disk üretme şeklinde değil, aksine klasörün içine girer gibi, dosyalara ulaşabilmeyi sağlıyor. Tamamen Türkçe dil desteği ile gelen bu yazılımın en son 3.90 Beta 5 sürümü yayınlandı. www.win-rar.com adresinden 3.90 Beta 5 sürümüne ulaşabilirsiniz.

{pagebreak::Java}

Java

İşte bir oyuncu için vazgeçilmez bir yazılım daha. İnternet’te dolaşmaktan tutun da oyunlara kadar her yerde kullanılan Java’nın sürümünü yükseltmeyi unutmayın. Sun Microsystems imzalı olan bu programlama dili sayesinde, İnternet’te ve bilgisayarınızda birçok uygulamayı kolaylıkla kullanabiliyorsunuz.

Özellikle Football Manager gibi oyunlarda kritik değere sahip olan Java olmazsa, oyunu bırakın açmayı, yükleyemiyorsunuz bile. İnternet üzerinden ücretsiz olarak edinebileceğiniz yazılımın şu an versiyon 6’sı kullanılıyor. Java’yı yüklemek ve hakkında ayrıntılı bilgi almak için www.java.com.tr adresine göz atabilirsiniz. Sitede, sisteminizde Java’nın olup olmadığını kontrol eden bir kurulum testi bile mevcut.

{pagebreak::Fraps}

Fraps

Diyelim ki bir oyunda nefis bir iş çıkardınız ve arkadaşlarınıza anlatsanız bile inanmayacaklar. Bu anlarda Fraps imdadınıza yetişecektir. İster oyundan görüntü, ister de resim almaya yarayan bu yazılımın kullanımı da oldukça basit. Sisteminize kuruyorsunuz ve ayarlar menüsünden, hangi tuşa basıldığında resim, hangisine basıldığında ise video çekeceğini belirliyorsunuz.

Artık yapmanız gereken, dilediğiniz zaman seçtiğiniz tuşlara basarak, resim veya videonuzu kolaylıkla çekmek. Eğer yüksek çözünürlüklü video çekmeye kalkarsanız, sisteminizin performansına göre biraz yavaşlama yaşayabilirsiniz. Ancak bu tür problemleri de gidermek için, Fraps’in menülerinden saniyede kaç fps çekebileceğinizi belirleyebiliyorsunuz.

3 Ocak itibariyle yazılımın 2.9.8 Build 7777 sürümü yayınlandı. Fraps’in son sürümüne www.fraps.com adresinden ulaşabilirsiniz fakat tüm özelliklerini kullanabilmeniz için satın almanız gerekiyor.

{pagebreak::Hamachi}

Hamachi

Arkadaşlarınızla karşılıklı oyun oynamak hayal değil. Biliyoruz ki birçok oyun bunu yalnızca İnternet üzerinden, kendi denetlediği server’lardan yapıyor. Ancak siz sadece arkadaşınızla bir el maç yapmak için, bağlantı yapmakla, login olmakla, lag sorunuyla uğraşmak istemiyorsunuz. Öyleyse Hamachi, derdinizin ilacı diyebiliriz. Ağ üzerinde birbirini göremeyen makineleri bile tanıtabilen bu yazılım sayesinde, Call of Duty‘den Pro Evolution Soccer‘a kadar birçok oyunu kolaylıkla oynamanız muhtemel.

En önemli detay, kullandığınız sürüm ile oyun oynayacağınız arkadaşınızın Hamachi versiyonunun aynı olması. Kurduğunuz yazılım size özel bir ip adresi veriyor. MSN benzeri arabirim açıldığında, oraya arkadaşınızın ip adresini girerek, listenize ekleyebiliyorsunuz. Böylelikle o online olduğunda, adının yanında yeşil bir nokta yanmaya başlıyor. Bunun anlamı, Hamachi’den birbirinizi sorunsuz şekilde görüyor olmanız. Artık tek yapmanız gereken, seçtiğiniz oyununun multiplayer’ına girip, birbirinizi görmeniz…

Hamachi’nin son sürümü, 1.0.3.0. Programın geçerli ya da yeni çıkacak versiyonlarını bedava indirmek için www.logmeinhamachi.com adresini takip edebilirsiniz.

{pagebreak::EZ Macros}

EZ Macros

Makro, oyunlarda yapacağınız combo ve benzeri tuş kombinasyonu gerektiren uygulamaların yerini alan yazılımlara deniyor. Bunun anlamı şu, örneğin Street Fighter IV oynuyorsunuz ve bir türlü Shoryuken hareketini stabil şekilde art arda yapamıyorsunuz. Hemen EZ Macros ve benzeri bir yazılım yardımıyla Shoryuken için gerekli olan tuşlara basıp, oluşan kombinasyonu tek bir tuş üzerine kaydediyorsunuz. Sonra oyunu açıp, o tuşa her bastığınızda, Shoryuken hareketi otomatik olarak yapılıyor!

Bu uygulama için en bilindik yazılımlardan biri olan EZ macros’un arabirimi alışana kadar biraz zorluk yaratsa da, bir defaya mahsus hazırladığınız combolar sayesinde, bir daha programı açmaya lüzum görmeyeceksiniz. Şu an İnternet’te 5.1 sürümü olan EZ Macros’u indirmek için tıklayın.

{pagebreak::Sürücüler}

Sürücüler

Oyuncu için olmazsa olmaz yazılımlardan biri de sürücülerdir. Uzun ömürlü bir oyun keyfi için ekran kartınıza uygun sürücüyü kullanmanız gerektiği için, ilgili firmaların sitelerini takip etmek gerekir.

AMD-ATI

Diyelim ki AMD-ATI markalı bir ekran kartına sahipsiniz. Ancak oyunlarda yeteri kadar iyi performans alamıyorsunuz. İlk etapta yapmanız gereken, ekran kartınızın yeni sürücüsü olup olmadığını araştırmak. Artık oyunlarda %5 ile %20 arasında performansı etkileyebilen bu yazılımlar sayesinde, kare kare ilerleyen görüntüler akıcı bir şekle dönüşebiliyor. Bu yüzden uğramanız gereken adres şu: support.amd.com

NVIDIA

Artık bazı oyunları çalıştırabilmek için, belli bir dönemden sonraki sürücüleri kullanmanız gerekiyor. Bunun için de ekran kartınız hangi firmaya aitse, onun resmi İnternet adresine girip, sürücü güncellemesi yapmalısınız. Ayrıca birçok oyun açılırken, ekran kartı üreticilerinin logolarını görürsünüz. Örneğin NVIDIA logosu gördüğünüz bir oyunda, bilin ki bu firmanın ekran kartıyla daha iyi performans alırsınız. NVIDIA’nın sürücülerine ulaşmak için gereken adres şu: www.nvidia.com

{pagebreak::DirectX}

DirectX

Anlatmaya, “Nedir bu DirectX?“den başlamak gerek. Bu son derece gerekli yazılım sayesinde, hemen hemen her türlü çoklu ortam yazılımını kolayca çalıştırabilirsiniz. Bir yazılım kütüphanesi olan DirectX sayesinde, diğer yazılım dosyalarınızı kolaylıkla çalıştırabilir, üç boyutlu ses ve görüntü dosyalarını çalıştırmak için gerekli olan DirectX’in şu an yayındaki son sürümü 10.1‘dir.

Genellikle video oyunlarıyla beraber gelen bu yazılımın, Windows 7 ile beraber 11 numaralı versiyonu yayınlanacak. Şu an için hiçbir ekran kartının desteklemediği bu sürümü ilk kez, 2009 yılı sonunda satışa çıkacak olan ATI Radeon HD 5800 ve NVIDIA GT300 serileri kullanabilecek. DirectX’in her daim son sürümünü kullanmanız, makinenizin sorunsuz çalışmasına yardımcı olduğu için, eğer ekran kartınız destekliyor ise, mutlaka son versiyonu yüklemelisiniz. Tamamen bedava olan DirectX’in son sürümünü www.microsoft.com adresinden indirebilirsiniz.

:: Bu listeye ekleyebileceğiniz yazılımlar nelerdir?