Reklam

Bilgisayar Performans Yalanları

4
Reklam

Windows XP modifiye ya da Vista Tunning olarak adlandırılan birçok ipucu ve tavsiyeler, İnternet’e kol geziyor. Birçok bilgisayar uzmanı kendi bildikleri yöntemlerini Web ortamında yayınlıyor (Çinliler Rekor Üstüne Rekor Kırıyor). 

Bu ortamda yazılan çözümler ve vaatler birçok kullanıcının iştahını kabartıyor.  Genelde tam bir psikolojik etki yaratılıyor. Yani performans artışı kullanıcının psikolojisinde gerçekleşiyor.

 

Reklam

Bilgisayarı hızlandırmak keşke bu kadar kolay olsa.

 

İşin komik tarafı ise, boş olan bu ipuçları çeşitli forum ve web sitelerinden tavsiye edilmesi. SDN editörleri bu tür efsanelerin peşine düştü. İnternet ortamında bulduğumuz yöntemleri ve ipuçlarını deneyip, verilen vaatleri inceledik. 

{pagebreak::SSD ile Performans Artışı}

SSD ile Performans Artışı

SSD diskler için birçok şey söylenildi. En önemlisi ise bu disklerin inanılmaz hızlı olmaları. Öyle ki bu ürünler piyasada bulunan diğer disk ürünlerden kat kat daha iyi olduğu söyleniliyor. 

Solid State diskler, diğer diskler gibi SATA arabirimini kullanıyor. Bu ürünlerin en büyük avantajı mekanik parçalara sahip olmaması (Corsair’dan Yüksek Hızda SSD).

Bunun anlamı veriye erişim süresinin inanılmaz derecede kısalması. Bu özellik her ne kadar avantajlı olsa da, genel toplamda bilgisayar sistemine süper bir performans vermiyor. Günümüzün işletim sistemleri Prefetch ve Superfetch gibi fonksiyonlarla bu açığı kapatıyor.

Performans artışı ancak yeni nesil SSD disklerle mümkün.

 

Dolaysıyla SSD diskleri geleneksel disklerle kıyasladığımızda ilk veriye erişim hızı çok da büyük bir rol oynamıyor. Verilere eriştikten sonraki transfer oranları daha büyük bir rol oynuyor.

Yeni geliştirilen SSD diskler günümüzün 3.5 inç diskleriyle yeni yeni yarışmaya başladı. Okuma ve yazma hızları eskiden çok daha kötüydü. Fakat yeni SSD diskler, kullanıcıya performans artışını yeni yeni yaşatıyor.

 {pagebreak::Prefetch-Cache’in Temizlenmesi }

Prefetch-Cache’in Temizlenmesi

Prefetch ya da diğer bir adıyla Superfetch ön belleği Tunning uygulamaları yardımıyla temizlenirse,  bilgisayarın performansı da artar.

Microsoft, XP işletim sistemi ile birlikte Prefetch fonksiyonunu entegre etti. Bu fonksiyonun özelliği, bilgisayar açıldıktan sonra yapılan işlerin veya açılan uygulamaların sıralarını C:WindowsPrefetch dizine kayıt etmesi.

Kayıt edilen bu veri Windows Defrag tarafından kullanıyor. Bu sayede daha önce açtığınız bir uygulama çok daha hızlı bir şekilde açılıyor (Ondan İyisi Yok).

 

Prefetch önbelleğin temizlenmesi performansı olumsuz yönde etkiliyor.

 

Vista’nın çıkması ile birlikte Prefetch, Superfetch olarak değiştirildi. Superfetch, Prefetch’e ek olarak kullanıcının sonraki adımları da hesaplıyor.

İnternet’e verilen tavsiyelere bakılırsa Prefetch önbelleği sürekli temizlenmesi gerekiyor. Bu yapıldığında sistemin performansı artıyormuş. Bu işlemi yaptığınızda hiçbir performans artışı görmeyeceğinizi söylemeliyiz. NTOSBOOT-B00DFAAD.pf adlı dosyada son sekiz Boot işlemin bilgileri saklanıyor.

Onun dışındaki girişleri Windows zaten kendi temizliyor. Prefetch girişleri uygulamalar çalıştırıldığında işleniyor. Kaldı ki bu girişler silindiğinde Windows her zaman yeni Prefetch dosyalar oluşturacak. Bu da beklemek anlamına geliyor.

{pagebreak:: Readyboost ile Yüksek Performans}

 Readyboost ile Yüksek Performans

Microsoft’un geliştirdiği Readyboost teknolojisi Vista yüklü sistemlere inanılmaz bir performans sunuyor.

 Readyboost, USB belleğin ya da hafıza kartının Flash belleğini  kullanarak toplam sistem belleğini arttırmakla kalmıyor, bununla birlikte Superfetch teknolojisini de daha etkin kullanılabilir hale getiriyor.

Bu teknoloji esasında çok başarılı. Çünkü Superfetch dosyalar sabit disk’e değil bu flash belleklerde depolanıyor. Bu da erişim süresini düşürüyor (USB Bellek Satın Alma Rehberi).

 

Readyboost yerine sistem belleğinizi yükseltin.

 

Fakat günümüzdeki belleklerin fiyatları oldukça düşük olması,  Readyboost teknolojisine yaramadı. Kullanıcılar USB bellek alıp Readyboost teknolojisini kullanmak yerine, sistemlerine RAM bellek alıyorlar ve bu sayede çok daha etkin bir performans elde ediyorlar.

{pagebreak::Readydrive İle Yüksek Hız}

Readydrive İle Yüksek Hız

Hybrid Disk ve Readydrive teknolojisi yardımıyla Windows Vista ve Windows 7 çok daha hızlı çalışıyor.

Hybrid diskler, geleneksel disk teknolojisi ile birlikte ek olarak Flash belleği ile ilgi çekiyorlar. Windows Vista ve üstü işletim sistemleri yer alan bu Flash belleği bir önbellek gibi kullanıyor (Sabit Diskler’de Hibrid Dönemi Başlıyor).

Bu da disk içindeki mekanik parçanın daha az çalışmasını sağlıyor. Bu teknolojinin avantajı, bu sayede güç tüketiminin ve gürültü oranının düşmesi ile birlikte çalışma ömrünün uzatılması.

Hybrid diskler günümüzde pek bir avantaj sağlamıyor. 


Windows Vista, sistemin yeniden başlaması için gerekli olan verileri bu önbellekte depoluyor. Sistem açıldığında sabit diskin mekaniği devreye girmeden önbellekten veriler yükleniyor. Bu da teorik olarak Windows açılışı olumlu yönde etkiliyor.

Buraya kadar her şey iyi güzel. Fakat BIOS’un yavaş olması sistemin açılışını hızlı olmasını engelliyor. Bu vakte kadar diskin mekanik parçaları harekete geçebiliyor. Dolaysıyla Hybrid diskler üzerinde bulunan önbellek pratikte hiçbir avantaj sağlamıyor.

{pagebreak::Windows Servislerini İptal Etmek}

Windows Hizmetlerini İptal Etmek

Otomatik olarak çalıştırılan servislerin bazılarını kapatmak, işletim sistemini rahatlatıyor.

Bu bilgi teorik olarak doğru. Çalışan programlar işletim sistemine ekstra bir yük bindiriyor. Bu da sisteminin daha çok yorulmasına neden oluyor.

İşletim sistemi, ilk açıldığında birçok hizmeti otomatik olarak çalıştırılıyor. Fakat bu hizmetlerin birçoğu kullanılmıyor. Dolaysıyla bu servisleri manuel olarak kapatmak, sistem inanılmaz derecede rahatladığını düşünseniz bile bu eylem pratikte pek işe yaramıyor (Gelmiş Geçmiş En Güçlü Bilgisayar Yapılıyor).

 

Servisleri kapatmak işe yarıyor. Ama bu konuda çok bilgili olmak şart.  


Elbette bazı performans artışları yaşıyorsunuz, fakat performans elde edeyim derken bazı fonksiyonların çalışmama durumuna karşı karşıya gelebiliyorsunuz.

 Bunun başlıca suçlusu Microsoft. Hizmetlerin ne tür fonksiyonları çalıştırıp çalıştırmadığı hakkında detaylı bir bilgiye ulaşmak çok güç. Siz de sistemin performansını arttırayım derken istemden başka bir fonksiyonu kapatıyorsunuz.

{pagebreak:: Otomatik Güncelleme}

 Otomatik Güncelleme

Otomatik güncelleme işlemi sistemini sürekli meşgul altında tutup  yavaşlatıyor. Bu servisi kapatmak sistem performansını olumlu yönde etkiliyor. 

 Otomatik güncelleme servisi birçok önemli yamayı indirip kuruyor. Bu sayede Windows’un güvenlik açıkları kapatılıp hataları da düzeltilmiş oluyor. Bu servisi iptal etmek, Windows işletim sistemini tehlikeye sokmak anlamına geliyor (Elveda BIOS!).

 

Daha güvenli bir Windows için güncelleme şart.

 

Daha da önemlisi bu yamaları manuel olarak kuramıyorsunuz. Bu servis mutlaka otomatik olarak ayarlanmalı. Bu yüzden siz siz olun bu servisi devre dışı bırakmayın.

 

{pagebreak:: Geri Yükleme Özelliğini İptal Etmek}

 Geri Yükleme Özelliğini İptal Etmek

 Yedekleme ve geri yükleme özelliği işletim sisteminde gereksiz bir yer kaplıyor ve sistemi de yavaşlatıyor.  

Geri yükleme özelliği, işletim sisteminin en önemli fonksiyonlardan biri. Bu özellik sayesinde, yanlış kurulan bir yazılım veya bir sürücüden gelen hatalardan dolayı hata veren işletim sistemini bilinen en hatasız duruma geri yükleyebiliyorsunuz (64-bit İçin Uygun RAM).

 

Geri yükleme özelliği, işletim sisteminde yapılan her değişikliği kayıt altında tutuyor. Bu yüzden kesinlikle iptal edilmemeli.

 

Geri yükleme özelliği, Windows’un en başarılı uygulamalardan biri. Bu özellik,  Acronis True Image gibi üçüncü parti bir yazılım ile değiştirilmezse kesinlikle iptal edilmemeli.

{pagebreak::Defrag Hiçbir İşe Yaramıyor}

Defrag Hiçbir İşe Yaramıyor

Sabit diski, Disk Birleştirme işlemine tabii tutmak hiçbir işe yaramıyor. Bu özellik tam bir zaman kaybı.

Veriler sabit disk’e kayıt olurken, önce bölünüp küçük parçalara ayrılıyor. Kilobyte büyüklüğündeki bu parçalar sonra veri bloklara yazılıyor (24 TB’lık Sabit Disk Artık Mümkün).

Windows bu parçaları rastgele kayıt ediyor. Yani parçalar yan yana kayıt edilmiyor. Buradaki mantık boş olan  bloklara verileri kayıt ettirmek. Bunun dezavantajı, sabit disklerde yer alan okuma kafaları bu verileri okuması için harekete geçmeleri. Yakın ve uzaktaki verilere ulaşmak için belirli bir zaman ihtiyaç var.

 

Defrag oldukça işe yarayan bir uygulama.


Defrag işleminde, veriler komşu olan veri bloklarında kayıt ediliyor. Bu da verilere erişim süresini düşürüyor. Windows XP işletim sistemi altında bu işlem her üç günde bir yapılıyor. Windows Vista’da Defrag işlemi otomatik olarak yapılıyor.

:: Bu yöntemlerden hangisini denediniz?

 

4 Yorum

  1. sayın Ecevit Bıktım..
    verdiğiniz kusursuz bilgiler için teşekkür ederim.
    zaman zaman yayımladığınız bilgilere başvuruyorum.vede faydalanıyorum.sağolun.Zaloğlu

  2. diğer çoğu siteler program indirtmek ve cıkar sağlamak için dediğiniz gibi ilgi cekmeye calısıyorlar.bilmeyenler için elbette bunlar cazip geliyor.Bu olanların faydasız olduğunu biliyordum..ama bilmediğim özelliklerde varmış….Teşekkürler shiftdelete….

  3. “Hizmetlerin ne tür fonksiyonları çalıştırıp çalıştırmadığı hakkında detaylı bir bilgiye ulaşmak çok güç.”
    Yönetimsel araçlarHizmetler’den herhangi bir hizmetie sağ-tık yapıp “Özellikler”e tıkladığımızda açılan pencereden bağımlılıklar sekmesi ile hangi hizmetlere ihtiyaç duyduğunu ve hangi hizmetlerin bunu kullandığını görebiliriz.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version